Nyheter

Varsku til kirke og kulturliv

DRAMMEN: Høyre dropper de varslede kirkekuttene for 2014, men Ap-leder Masud Gharahkhani advarer mot en mulig skjult agenda.

- Etter massivt press fra kirken, opposisjonen og Dagsavisen Fremtiden, ble rådmannens forslåtte kutt i drammenskirkens budsjett forkastet. Da hadde allerede kirkens ansatte og støttespillere vært nødt til å kjempe mot sin egen kommune i omtrent en måned, sier gruppeleder for Drammen Arbeiderparti, Masud Gharahkhani.

Les også:

Ikke uten grunn

Han mener det er kritikkverdig at Høyre i hele denne perioden har forholdt seg tause.

- Jeg synes det var helt unødvendig av dem å skremme de ansatte i Drammens kirker på denne måten, og å la det gå så lang tid før de tok tak i saken. Men dette er helt typisk for den politiske ledelsen vi har i denne byen - med Høyre i rent flertall. Som før sender de administrasjonen ut i «krigen» - og når de brått befinner seg presset inn i et hjørne, så ofrer de bare rådmannen. Men alle som har fulgt litt med i drammenspolitikken vet at administrasjonen aldri ville ha foreslått slike drastiske kutt - uten å ha fått et «OK» fra Høyre i forkant, mener Gharahkhani.

Han er dog veldig fornøyd med at erkerivalen til slutt bøyde av i denne saken, selv om han synes de brukte altfor lang tid på å komme fram til en konklusjon. Gharahkhani mener også at en sak som dette kan vise seg svært skadelig for Drammens omdømme som samarbeidspartner.

Kommer mer

Ifølge Ap-lederen har den kommunale ledelsen på denne måten kastet bort tida til de kirkeansatte - siden de har måttet bruke store ressurser på budsjettkamp - framfor å konsentrere seg om alle gjøremål og frivillig arbeid som de vanligvis tar seg av.

- Underveis kunne de i hvert fall ha gitt noen signaler om at de skulle vurdere saken, og at intet var avgjort ennå. I stedet har de blitt bak lukkede dører - helt til presset ble for stort, og nærmest ved et pennestrøk fjernes alle de varslede kuttene. Selv er jeg imidlertid ikke på noen måte overbevist om at dette er det siste vi hører i denne saken, sier han.

Skjedd før

Allerede for halvannet år siden forslo nemlig rådmannen å gjøre drastiske endringer i det kommunale finansieringsansvaret for kirken, ved å initiere en forsøksordning for at staten skulle ta over denne biten - både for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn.

- Dette var stikk i strid med kirkeforliket, og gikk ikke igjennom. Men etter dette siste kuttforslaget fra rådmannen bør det uansett være liten tvil om at bystyret ønsker å redusere sitt økonomiske ansvar for kirken, uttaler Gharahkhani, som for øvrig mener denne saken bør være en vekker for Drammen KrF.

- Jeg har stor respekt for KrF, og i denne saken har vi vært enige hele veien, men de burde kanskje se nærmere på sitt samarbeid med Høyre. I denne, for KrF, svært så sentrale saken har de helt klart fått mye mer drahjelp fra Ap enn fra Høyre, sier han.

Kjenner forholdene

Gharahkhani oppfordrer nå både kirken og KrF om å følge nøye med utover i 2014.

-Ja, for jeg mistenker jo en skjult agenda her; over tid å bli kvitt det økonomiske ansvaret for kirken. Hele ideen bak det kommunale finansieringsansvaret er jo dens nærhet til den lokale kirken, og kjennskap til kirkens praksis og behov. Med mindre kirken selv ønsker det vil vi aldri kunne støtte et slikt forslag.

Trangere kår

Ettersom det allerede er kommet signaler om at kirkens kompensasjon må hentes fra blant andre kulturskolen, mener Ap-lederen at også kulturlivet må vokte seg for å «sove i timen» framover.

Han mener at administrasjonen nå bør ta inn over seg at den nye regjeringen vil innføre mye trangere rammer i forhold til kulturlivet. Allerede vil de fjerne ordningen med gratis kulturskole for alle barn fra 1. til 4. skoletrinn, og de varsler også kutt i andre støtteordninger for kulturlivet - som Kulturløftet og de såkalte såkornmidlene.

- Dette vil få konsekvenser for det lokale kulturlivet, ikke minst i en høyrestyrt kommune som Drammen. For kulturbudsjettet var stramt nok fra før, om ikke disse statlige støtteordningene, som kulturen i Drammen har fått mye av, også blir borte. Dette betyr at de blå-blås politikk vil kunne få store konsekvenser for byens kulturelle tilbud. Man får inderlig håpe at også Opdal Hansen og resten av høyreledelsen har et ønske om å ivareta det rike, varierte og brede kulturlivet her i byen - til tross for disse nedslående signalene fra regjeringen. Men jeg har ikke noe tro på det, advarer Masud Gharahkhani.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen