Likestillingskampen er ikke vunnet, mener Kirsti Kolle Grøndahl. FOTO: RONNY JOHNSEN

Vant Gina Krog-prisen

RØYKEN: Mange års kamp for kvinners rettigheter har nå ført til at Kirsti Kolle Grøndahl vinner Gina Krog-prisen for 2014.

- Dessverre har vi en regjering som stadig vekk kommer med små stikk til likestillingsarbeidet. Det gjør at kampen ikke er vunnet, hvis noen skulle tro det, sier tidligere stortingspresident og fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl.

Selv om hun i desember i fjor ble pensjonist, har hun ingen planer om å trappe ned sitt samfunnsengasjement. I år har Norsk Kvinnesaksforening gitt henne Gina Krog-prisen for 2014 for hennes arbeid for et mer likestilt og demokratisk samfunn.

 

Takknemlige og stolte

Eva Evenmo, som sitter i juryen for Gina Krog-prisen, begrunner valget av Grøndahl som vinner blant annet på følgende måte:

«Kirsti har gjennom et langt yrkesliv arbeidet for likestilling. Hun har hatt mange politiske verv og posisjoner og det er måten hun har brukt sin stilling for å utrette noe som er viktig på, som må trekkes fram. Vi er veldig takknemlig for alt arbeid du har lagt ned og vi er stolt av deg. Vi kunne ikke fått en mer verdig vinner av prisen i 2014.»

- Denne prisen ble jo opprettet i 2009 i forbindelse med jubileet til kvinnesaksforeningen, så jeg visste ikke om denne prisen før de ringte meg. Jeg ble veldig overrasket og glad for at jeg nå er blitt tildelt prisen, sier Kirsti Kolle Grøndahl til Dagsavisen Fremtiden.

 

- Jobben er ikke gjort

Selv om Norge har kommet langt i likestillingsproblematikken, har vi ikke kommet langt nok, mener Grøndahl.

- Vi har fortsatt likelønnsproblemer, og dessverre viser nyere undersøkelser at vi går noen skritt tilbake. Vi har en regjering som vil ha mindre fedrekvote, som igjen gir menn større mulighet til å avansere i arbeidsmarkedet, mens mor synes å være best skikket til å være hjemme. I tillegg har vi et økende problem når det kommer til kjønnsrelatert vold, så ingen må tro at kampen er vunnet, sier hun.

- Med alt dette engasjementet: Pensjonisttilværelsen har du satt litt på vent, eller?

- Du, nå har jeg nettopp sagt ja til å sitte i styret i Kirkens Bymisjon i Drammen, og jeg er nominert til å ta over ledervervet i Norsk kulturarv, så det kan jo bli en viss mengde med arbeid også framover, men jeg trives absolutt med det, altså, sier Grøndahl.

ronny.johnsen@dagsavisen.no