Nyheter

Uredd bokdebutant på 78

Egentlig ville Petter Fergestad bare dele sine tanker om livets store spørsmål, men forlaget mente det ble for smalt. Innbakt i en thriller derimot ...

Bilde 1 av 2

– Jeg begynte å skrive etter at jeg ble pensjonist. Det startet i essay-form, med tanker jeg hadde gjort meg om spørsmål som: «Hva er bevissthet?» og: «Hva skjer etter dette livet?». Men forlagene syntes ikke det hadde stort nok salgspotensial. Det var da jeg begynte å tenke på å lure det inn i en roman.

Petter Fergestad smiler. Han skriver ikke fordi han må, eller trenger inntektene, men rett og slett fordi han synes det er moro.

Hjelp fra Henningsen

Fra leiligheten på Grønland, med utsikt over Strømsø Torg, Ypsilon, elv og åser – og åsene bak der igjen, har da også Dr.techn. (doktor i tekniske vitenskaper) Fergestad pønsket ut litt av et plott for sin thriller «Armageddon-algoritmen».

Riktignok har han skrevet inn tanker om både dette og hint; som det hårfine skillet mellom genialitet og galskap, nær døden-opplevelser, religion og fanatisme, men selve bærebjelken er en matematisk formel signert forfatteren selv.

Dette kombinert med et fargerikt persongalleri og elementer fra kriminalsjangeren, gjorde at forfatter Kristine Henningsen, rektor for Forfatterskolen, falt pladask, og nå gir ut Fergestads bok på sitt eget forlag Forfatterdrøm.

Ikke menneskeskapt?

– Det begynte med at jeg satt og så på denne etter hvert kjente kurven, over hvor bratt temperaturen i verden har steget etter den industrielle revolusjon. Jeg lurte på om det var mulig å finne en rent matematisk formel for denne kurven.

Oppfinneren og teknologiutvikleren, med flere patenter på baklomma, understreker at han ikke er klimaforsker, men bare tok utgangspunkt i det man vet om temperaturforandringene de siste 5.000 år. Ut av dette regnet Fergestad seg fram til en formel som stemte forbausende godt overens med observasjonene fram til den industrielle revolusjon.

– Siden jeg hadde sett bort fra all menneskelig aktivitet, tenkte jeg at hvis jeg nå fortsatte kurven fram til vår tid, ville avviket mellom min kurve og de målte temperaturene vise hvor mye vår påvirkning hadde fremskyndet temperaturstigningen.

Til Fergestads overraskelse ble det knapt noe avvik i det hele tatt, og når han fortsatte kurven forbi vår tid, så temperaturene ut til å begynne å synke igjen. Helt av seg selv.

Et ubehagelig resultat

Når hans romanhelt Leif Linge lanserer sin matematiske formel, som viser at klimaforandringene ikke er menneskeskapte, får han mektige fiender. Fergestad selv ønsker dog ikke at klimaskeptikerne skal ta boken til inntekt for sitt syn.

– Jeg tror ikke CO₂-utslippene er vår tids største utfordring, men det betyr ikke at jeg mener vi bare kan kjøre på – som om ikke forurensning og miljøødeleggelser har noe å si.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen