Nyheter

Urban imam

Britiske Ajmal Masroor, mediemann og imam, ønsker å skape et mer nyansert bilde av islam. I går besøkte han Åssiden videregående skole i Drammen.

– Etter hendelsene på Utøya 22. juli 2011 – ble en rekke kristne da stilt foran kamera og bedt om å ta avstand fra terroren? Dette må muslimer hele tida gjøre, selv om det ikke finnes noen religion som støtter terrorisme, drap og vold. Hat, intoleranse og fordommer skyldes heller ikke religion, snarere uvitenhet og frykt for det ukjente, sa den kjente imamen, som stadig figurerer i engelske medier.

Hans prosjekt er å vise islam som en fredens religion – og å motvirke forestillingen om at ekstremisme og terror har noe med den jevne muslim å gjøre.

Identitetskrise

Masroor ønsker å gjøre dagens unge muslimer stolte over sin bakgrunn og religion. Mahira Karim (19), elev ved skolens linje for medier og kommunikasjon, innledet imamens skolebesøk ved å fortelle om hvordan mange unge, norske muslimer strever med å finne sin identitet, midt mellom norske og utenlandske tradisjoner og krav – og stadige rapporter i mediene om muslimske terrorhandlinger, uro og krigføring.

Viktig jobb

– Selv er jeg både norsk, pakistansk og muslim, og valgte å begynne med hijab for tre fire år siden. Jeg har aldri blitt diskriminert for min religion. Men så er heller ikke skillelinjene mellom etnisk norske og flerkulturelle så tydelige her i Drammen. Det er mye mer gettopreget i Oslo. Men vi er mange som opplever det vanskelig at så mange frykter islam, på grunn av at ekstreme grupperinger kaller seg muslimer, sa Karim.

Hun setter derfor stor pris Masroors innsats for å øke forståelsen for at muslimer flest har like lite med terrorhandlingene ute i verden å gjøre som alle andre nordmenn.

Til stede under imamens foredrag var elever fra påbyggsklassene og medielinja. Blant de muslimske tilhørerne var kvinnene i klart flertall.

Hvordan er det å være muslim i drammensområdet?

Mihria Ferhari (28), Fjell: – Jeg pleier rett og slett ikke å fortelle at jeg er muslim, fordi jeg er redd for å bli møtt med fordommer. Selv har jeg ikke blitt utsatt for noe direkte rasisme, men man hører jo om alle triste episoder – og hva andre har opplevd.

Fatima Rahimi (27), Lier: – Drammen er en innvandrerby – med plass til alle. Jeg har opplevd at folk ikke vil sitte ved siden av meg på bussen, selv om det er eneste ledige sete. Det er ubehagelig, men skyldes nok bare uvitenhet. Generelt føler jeg meg helt trygg her.

Safyeh Ayoubi (37), Sande: – Jeg har blitt møtt med fordommer og nedsettende kommentarer både i Oslo og Drammen og andre steder, men aldri i Sande. Folk i Sande er bare veldig hyggelige og inkluderende, så der trives jeg veldig godt.

Muzhgun Mosavi (25), Hokksund: – Det går helt greit. Jeg synes alle land er forskjellige i så måte, men nordmenn er for det meste hyggelige. Jeg har gått glipp av en jobb fordi jeg bruker hijab, og sånt er ikke hyggelig. Uansett er det stort sett fint å være muslim i denne delen av landet.

Zahra Qorbani (26), Nedre Eiker: – Jeg har bodd i Oslo før og følte folk var mer vant med muslimer der. Det var i hvert fall lettere å få venner. Men en gang, da jeg jobbet på kafé ba en kunde meg om ikke å bruke hijab. Han mente det skapte avstand. Noe sånt har jeg ikke opplevd her.

Mer fra Dagsavisen