Annonse
Inspirerte: Daglig leder for Portåsen Jon Mile (t.v.) gleder seg til årets skrive-camp. Tirsdag ankommer unge forfatter-, poesi-, journalist- og skribentspirer fra hele landet småbruket i Mjøndalen. Her et knippe deltakere ved Skrivelyst-leiren i 2015. Drammensskribent og blogger Liv-Christine Hoem (t.h.) var én av dem. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Unge skriveglade inntar Wildenveys barndomshjem

Å skrive kan være en ensom affære, men det ønsker gjengen i Skrivelyst å bøte på – med egen skrive-camp i Mjøndalen.

Annonse
Lokale nyheter

– Ja, til uka kommer 20–30 ungdommer hit igjen for å snakke, skrive og ikke minst inspirere hverandre. Det blir som andre sommer-camper for unge med en felles interesse, bortsett fra at deltakerne her ikke holder på med noe som gjør at de møter likesinnede for trening eller kamper hver uke, forklarer daglig leder ved Portåsen, Jon Mile.

Han forteller om en dedikert og velorganisert gjeng, som selv lager programmet for leiroppholdet – som varer fra 1. til 4. august.

Uansett sjanger

Da nettstedet www.skrivebua.no la ned, tok de unge medlemmene over selv. De byttet navn til Skrivelyst og arrangerer nå sin tiende sommerleir for skrivelystne unge, hvorav de fem siste på Portåsen. Deltakerne, som kommer fra hele landet, betaler kun matpenger – og i år er prisen satt til 300 kroner for hele oppholdet.

På sine nettsider opplyser Skrivelyst at sommertreffet handler om å dyrke lidenskapen for tekst og ord, og å skape varige forbindelser med likesinnede. Det spiller derimot ingen rolle om man drømmer om å skrive den neste «Sagaen om Isfolket», å bli utenriksreporter eller vil gå i selveste Herman Wildenveys fotspor. Sjanger er likegyldig, bare man har et ønske om å videreutvikle egne ferdigheter.

Bredere front

– Vi synes dette er en fin måte å skape aktivitet på her i Wildenveys rike. Det startet i sin tid med rene poesikurs, og så har det ene tatt det andre. Nå har vi arrangementer, kurs og leiropphold innen en rekke sjangre, med mål om å fremme kultur og kulturopplevelser på en bred front, sier Mile.

Et eksempel på det siste er neste post på aktivitetskalenderen; skrivekurs for norsklærere med forfatter Øivind Hånes.

– Alle trenger vi påfyll iblant. Ikke minst norsklærerne, som skal hjelpe og inspirere framtidens forfattere, poeter og skribenter, fastslår Jon Mile.

 

Portåsen

Basert på dugnad og frivillig innsats vedlikeholdt den veldedige foreningen Portåsens Venner gjennom mange år Wildenveys barndomshjem, slik at det kunne gjennomføres periodiske kulturarrangement her.
Høsten 2009 dannet Nedre Eiker kommune den ideelle stiftelsen Portåsen, og overtok gården formelt fra slektninger av Herman Wildenvey.
Stiftelsens formål er å eie og drive eiendommen Portåsen, og å gjøre den til et senter for poesi.
I sine memoarer forteller Wildenvey levende om oppveksten på Portåsen, og om hvordan naturen her formet ham som menneske og dikter.
(Kilde: www.portaasen.no)

Annonse