Tonje Aaker Lunde, Kim Lund Havardsrud, Daniel Erik Nielsen, Helene Lourdes Bing, Tor Even Bjørnvold under fjorårets sommerpatrulje. FOTO: LO

Unge lures i sommerjobben

SOMMERJOBB: Sommeren er høysesong for dårlige arbeidsvilkår. LOs sommerpatrulje sørger for at flere unge ansatte kjenner sine rettigheter.

- Vi finner en del kritikkverdig under patruljene, sier leder for LOs ungdomsutvalg i Buskerud, Daniel Erik Nielsen.

På mandg setter han og resten av LOs sommerpatrulje i Buskerud i gang med årets inspeksjoner. Arbeidsforholdene til unge ansatte i Hurum, Røyken og Lier skal kontrolleres først (se faktaboks).

- Unge er nye i arbeidslivet, og har mindre peiling på sine rettigheter og plikter, sier Nielsen.

Sommerpatruljens viktigste oppgave er derfor å informere om dette og veilede dem når ting går galt. I år prioriteres bransjer som restauranter, frisører, barnehager og butikker, hvor det jobber mange unge.

 

Manglende kontrakter

- De vanligste bruddene er manglende eller mangelfulle kontrakter, og at det står feil stilling. De som har faste vakter skal ikke ha tilkallingskontrakt, sier Nielsen.

I fjor oppdaget sommerpatruljen 53 lovbrudd på 423 bedrifter i Buskerud. Tre bedrifter ble meldt til Arbeidstilsynet.

- I fjor var det få brudd, men tallene kan lyve litt. Arbeidsgiverne vet at vi kommer, og det hender nok at unge arbeidstakere ikke tør å fortelle oss alt, sier Nielsen.

Fjorårets versting var en bilpleiebedrift hvor en ansatt ikke hadde kontrakt, ikke visste hvor lenge han skulle jobbe, eller om han fikk betalt i det hele tatt.

- Bedriften ble meldt til Arbeidstilsynet og Skatteetaten, sier Nielsen.

 

Bama leverer

Et arbeidssted med orden på ansettelsesforholdene er Bamas fabrikk på Lierstranda. Under fjorårets sommerpatrulje var det ingenting å sette fingeren på.

- Der var alt på stell og de ansatte fornøyde, sier Nielsen.

Administrerende direktør i Bama Industri, Atle Beyer, setter pris på rosen.

- Det er viktig at sommerpatruljen er rundt og sjekker. Vi tar dem gjerne imot igjen, sier han.

Bamas fabrikk på Lierstranda har rundt 170 ansatte og 25 sommervikarer. Beyer sier at fullstendige kontrakter og ordnede lønnsutbetalinger er krav selskapet setter til seg selv.

- Alt dette skal være i orden hos oss. Så enkelt er det, sier han.

Beyer nevner tett kontakt mellom ansatte og ledere, og tydelige nedskrevne spilleregler, som andre bidrag til ryddige arbeidsforhold.

 

Tre kvitteringer

Daniel Erik Nielsens tips til unge arbeidstakere er å huske på at de skal ha tre kvitteringer:

* Arbeidskontrakt

* Lønnsslipp

* Attest etter endt sommerjobb

I tillegg er det viktig å ha skatte- eller frikort.

endre.stangeby@dagsavisen.no