Drammen

- Underprioritert

Samfunnet ville tjent mye på at flere gikk til jordmor i stedet for lege i svangerskapet, mener spesialist på fødselshjelp Knut Magnus Uv. Han må ukentlig avvise mange friske gravide.

 

- Vi gynekologer har ultralyd og sykdomskunnskap, mens jordmor har god tid, kan alt om det normale i svangerskapet og fødselsforberedelsen. Både vi og fastlegene er generelt svært positive til at friske gravide går til jordmor. Trygghet er viktig for en god fødsel, sier Knut Magnus Uv, gynekolog og spesialist på fødselshjelp og kvinnesykdommer med praksis på Bragernes.

Marginal jordmordekning er regelen snarere enn unntaket, enda det offentlige ville tjent mye på at flere gikk til jordmor i stedet for lege i svangerskapet, slår han fast.

- Det skyldes kjempetøff pengeprioritering i kommunen. Det er ikke så lett å sette friske gravide foran syke gamle i helsevesenet, sier Uv.

 

- Sliter med å finne jordmor

Gynekologpraksisene Dagsavisen Fremtiden oppsøker er samstemte i sin opplevelse av at pågangen fra gravide som ønsker oppfølging er langt større enn før.

Særlig tidlig i svangerskapet har etterspørselen økt, både for å få ultralyd, men også med ønske om faste kontroller. Alle kommer med henvisning fra sin fastlege, men flere avvises eller sendes videre fordi spesialistene må prioritere pasienter framfor friske gravide.

- Inntrykket er at mange sliter med å finne tid hos jordmor i Drammen, sier en av resepsjonistene vi snakker med.

 

Krever idealisme

- Jeg kunne sikkert ha satt av en hel dag ukentlig for bare gravide, sier Uv.

Han har drevet sin praksis i tre år, og har hele denne tida hatt en strøm av kvinner som ønsker å komme dit under graviditeten. Det er både nye gravide som kommer på egen hånd, kvinner som har vært pasienter før de ble gravide, og andre legers pasienter som er vist videre.

- Er svangerskapsomsorgen et underprioritert felt?

- Fullstendig. Behovet er veldig mye større enn det tilbudet er, sier gynekologen. Han har ingen problemer med å si at han i likhet med andre spesialister nedprioriterer gravide på grunn av manglende kapasitet.

- Kunne du ikke innlemmet en jordmor i din praksis for å møte etterspørselen?

- Jo, det er en vurdering vi gjør fortløpende. Men det ville ta ekstra tid og er svært dårlig betalt, sier Uv.

Mandag skrev Dagsavisen Fremtiden om Jordmorteamet som nå utvider sin praksis i Drammen. Cathrine Trulsvik og Bippi Trovik er teknisk sett ansatt hos en lege i Oslo, som er den som søker refusjon for deres «pasienter». Disse får omsorgen gratis. Ifølge Uv er det lite, om noe, å tjene på et slikt tilbud.

- Det må idealisme til for å drive med det, sier han.

- Helsegevinsten i mer oppfølging kjenner vi ikke, for gravide har udekte behov og kunne sikkert gått hver uke om de hadde anledning. Men det er vitenskapelig vist at angst gir mer kompliserte og lengre fødsler, sier spesialisten.

At gjennomsnittsalderen for fødende har økt de senere årene er en annen faktor det ikke er justert for i dagens svangerskapsomsorg.

- Det er absolutt noe vi burde se på. Det er veldig bra at dere skriver om dette, sier gynekolog Knut Magnus Uv.

Mer fra Dagsavisen