Annonse
Tvangsekteskap: Fylkesordførerne i Østfold, Akershus og Buskerud har ikke noe valg. Fylkene de styrer skal slås sammen til region Viken enten de vil det eller ei. Fra venstre Ole Haabeth, Østfold (Ap), Anette Solli (H), Akershus og Roger Ryberg (Ap), Buskerud. FOTO: HENRIK SKOLT/NTB SCANPIX

Tvinges inn i Viken

Stortinget har vedtatt at Buskerud, Akershus og Østfold slås sammen, selv om ingen av fylkene ønsker det.

Annonse
Lokale nyheter

 

I går kveld ble kommunereformen vedtatt i Stortinget, og med det ble også Viken vedtatt som ny region. Viken skal bestå av fylkene Østfold, Akershus og Buskerud. De to førstnevnte fylkene har tidligere stemt nei til å bli med i region Viken. Buskerud stemte ja, men etter den tid har Arbeiderpartiet snudd, og dermed er det politiske flertallet også i Buskerud motstandere av region Viken nå – til ingen nytte.

– Veldig rart

– Når det ikke kommer noe med substans synes jeg det er veldig rart at en velger å gå på tvers av fylkenes egne ønsker. To av fylkene har jo sagt nei, sier Lise Christoffersen, Ap-representant fra Buskerudbenken i Stortinget til Dagsavisen Fremtiden.

Det er ikke så lenge siden fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) talte varmt om den nye regionen, og Arbeiderpartiet stemte i fylkestinget for å slå Buskerud sammen med Østfold og Akershus. Nå har pipa fått en annen lyd, men Christoffersen vil ikke høre snakk om vingling.

– Det endte med at Buskerud fylke sa ja, mens de to andre fylkene som inviterte oss inn i regionen sa nei. Omtrent samtidig kom regjeringens framlegg hvor hele regionreformen kan settes i anførselstegn. Det var en flopp, noen streker på kartet men det var ingen substans i det. Da mente vi i Buskerud Ap at hele premisset for reformen var borte, og det er derfor vi har sagt at vi er negative, sier Kristoffersen, som sammen med sine kolleger i Arbeiderpartiet stemte imot kommunereformen i Stortinget i går.

Hun tror ikke regionen vil bli stående i sin nåværende form dersom Arbeiderpartiet vinner stortingsvalget i september.

Het debatt i Stortinget

– Det er ikke flertall i Østfold og Akershus, og det er nå heller ikke flertall i Buskerud, fordi Arbeiderpartiet har snudd, men det er også tvang på dette området. Folk stiller seg helt uforstående til hvordan i all verden kan man gjøre noe sånt. Hvordan vil dette fungere? Mitt spørsmål er: hvilke venner har statsråd Sanner, utenom politikere, som går inn for å slå sammen Østfold, Akershus og Buskerud? spurte en svært misfornøyd Per Olaf Lundteigen (Sp) kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fra Stortingets talerstol.

Kommunalministeren holdt på sin side fast på at tvang er rette veien og gå.

– Vi mener at det er en riktig beslutning. Hvis man ser på hvordan infrastrukturen nå bygges rundt Oslo-området, så binder det Ringerike og Drammensregionen mot Akershus og mot Oslo. Hvis man ser på Follo, og jernbaneutbyggingen og veibyggingen sørover, så binder det Østfold opp mot Akershus og Oslo, svarte Sanner fra samme talerstol

– Viken-regionen, den er fremtidsrettet, sa han.

Annonse