Turnéstart i Drammen

«Hundre hemmeligheter» er noe så sjeldent som en prisbelønt, ny, norsk familiemusikal. Starten på turneen med Riksteatret finner sted i Drammens Teater i kveld.

- Vi hadde aldri fått til noe så svært alene, men sammen med Cirka Teater, som jeg lenge har hatt lyst til å få med ut på turné, Trøndelag Teater, Midtnorsk jazzsenter og - kanskje Norges beste vokalgruppe - Trondheim Voices har dette vært mulig, forteller en stolt teatersjef Ellen Horn.

Sammen med Vegar Foss Andersen ved Drammens Teater, kunne hun tirsdag presentere en smakebit fra forestillingen for lokalpressen i Drammen, der turnéstarten finner sted i kveld.

 

En favoritt

Det sistnevnte er teatersjefen svært fornøyd med. Hun har tidligere uttalt at Drammens Teater er et av hennes favorittspillesteder.

- Jeg har et helt spesielt forhold til Drammen, fra barndommens turer til Drammensbadet med svømmegjengen fra Tønsberg, til gjenreisingen av Drammens Teater og det rike kulturlivet her i byen. Og så gleder det jo teaterhjertet mitt at salen her nå er utstyrt med nye seteplasser, sier Horn.

For det er faktisk Riksteatrets musikal som nå får innvie teatersalen, etter at den er blitt oppgradert med nye - og 50 ekstra - publikumsstoler.

 

Krevende

Det er ikke småtterier Riksteatret har å drasse på når de nå legger ut på turné med familiemusikalen «Hundre hemmeligheter».

- Ja, det er en krevende øvelse. Det er jo et helt eget univers som skal få plass i turnébussen, men det går. Og jeg er så glad for at man denne gangen har valgt å investere så mye i en forestilling for barn og unge. Denne gruppen faller som oftest litt mellom to stoler. Man er litt for stor til barneteater, og heller ikke helt for ungdom å regne. Man regner kanskje med at denne gruppen ikke er de første til å bli med besteforeldrene på teater, men det er jo ikke rart, da, når det settes opp så lite teater som passer for dem, mener teatersjef Horn.

 

Viktige priser

«Hundre hemmeligheter» hadde urpremiere ved Trøndelag Teater 5. april, og høstet mange svært gode kritikker. Oppsetningen har mottatt to Hedda-priser, både for beste barne- og ungdomsforestilling og for beste audiovisuelle design. Det sistnevnte skyldes faktisk drammenseren Asle Karstad, og hans sønn Arnevid Karstad, som sammen har skapt et helt nytt system for scenelyd. Etter kveldens forestilling i Drammen skal ensemblet videre til 25 andre spillesteder - før siste forestilling i Halden 27. september.

pernille.vestengen@dagsavisen.no