Per Asle Rustad er overbevist om at det finnes et svar på forsvinningsgåten som rystet Drammen 3. juli 1988. FOTO: RONNY JOHNSEN

Tror forsvinningsgåten kan løses

THERESE-SAKEN: Jakten på svarene om hva som skjedde med Therese i 1988 fortsetter - uten politiet. Nå håper Per Asle Rustad å finne svar.

En av landets mest kjente forsvinningssaker er nå foreldet. Det betyr at gjerningsmannen som bortførte ni år gamle Therese Johannessen fra Fjell ikke lenger kan straffes for gjerningen. Politiet har foreløpig valgt å forholde seg passive til videre etterforskning, men det betyr ikke at jakten på Thereses gjerningsmann har avtatt.

Per Asle Rustad fra Drammen har nå stor tro på at det skal være mulig å finne ut hva som skjedde 3. juli i 1988, men forstår at mange reagerer på at det nå foregår etterforskning, tipsbehandling og graving etter Therese av privatpersoner, og ikke politiet.

- Jeg har forståelse for at mange opplever at vi går langt når vi graver på en spesifikk plass, uten at politiet er med på det. Men hvis ikke vi hadde gjort det, så hadde ingen gjort det, sier Per Asle Rustad til Dagsavisen Fremtiden.

- Har dere nok kompetanse til å utføre etterforskning av en så komplisert sak?

- Det vil jeg svare ja på. For det første så er vi veldig forsiktige i behandlingen av tips vi mottar, og vi har dialog med politiet hele tida. Dessuten er vi seriøse folk som har kunnskaper om det vi holder på med, og i tillegg så har vi fulgt denne saken fra første dag. Jeg skjønner at du stiller spørsmålet, men jeg vil påstå at vi makter å gjøre jobben tilfredsstillende, sier Rustad.

 

Mange løse tråder

Per Asle Rustad var fast ansatt i Fremtiden den skjebnesvangre julinatten i 1988. Sammen med bistandsadvokat Fridtjof Feydt har engasjementet økt etter at det har kommet nye tips i saken. I tillegg mener Rustad at det er altfor mange løse tråder i etterforskningen som trenger en ny gjennomgang.

- Vi får stadig inn tips som er svært interessante, og vi har så god oversikt i saken at vi kan sette alle tips inn i den rette sammenhengen. Det gjør at vi kan sluse bort det som ikke er interessant på en helt annen måte nå enn før, sier Rustad.

- Saken er foreldet nå - tror du at det kommer til å åpne opp for de avgjørende tipsene?

- Det er flere grunner til at mange ikke har valgt å tipse politiet tidligere. Frykten for å bli innblandet i saken eller at man kanskje ikke tror at man har informasjon som er viktig i det hele tatt, vet vi jo er grunner til at de rette tipsene ikke har kommet til nå. Kanskje blir det en forandring på det nå, men foreløpig har det ikke gitt de utslagene ennå, forteller Rustad.

 

Thomas Quick

I 1998 ble Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han nå heter, dømt for å ha bortført og drept Therese ti år tidligere. Han var omtalt som Nordens eneste seriemorder, og ble til sammen dømt for åtte bestialske mord, og det etter at han selv innrømmet dem.

I år ble Bergwall frikjent for sitt åttende påståtte drap, og dermed var en av de største rettsskandalene i Norden et faktum. Både Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, og Per Asle Rustad var sterkt kritiske til domfellelsen av Bergwall, og har hele tida hevdet at han ikke kunne være rett gjerningsmann.

- En av grunnene til at jeg nå er engasjert i denne saken er fordi jeg har fulgt den tett gjennom alle instanser helt fra starten av. Jeg fulgte hele Quick-komplekset og skjønte at noe ikke stemte. Moren til Therese trodde heller ikke på dette. Nå er han frikjent og jeg klarer ikke å sitte med hendene i fanget uten å gjøre noe, sier Rustad.

- Betyr det at du mener det er svakheter i politietterforskningen i denne saken?

- Vi har i alle fall funnet ut at det er mye som ikke er gjort i denne saken, og det vil vi nå gjøre noe med. Det er fortsatt personer som ikke er blitt sjekket ut av saken, og det er mange ting å ta tak i. Det er kanskje første gang at en så alvorlig kriminalsak blir ettergått i sømmene av sivile, og ikke politi, men alternativet er at ingenting blir gjort. Det kan ikke bli det endelige utfallet saken om Therese, sier han.

 

Oppklaring vil bety alt

3. juli i år ble altså saken foreldet, men Rustad mener at en oppklaring må komme. Han er overbevist om at det å løse forsvinningsgåten vil kunne bety mye for veldig mange.

- Det ville selvfølgelig bety svært mye for mammaen til Therese, det sier seg selv. Søstrene til Therese har jo også et veldig spesielt forhold til henne. Faren bor fortsatt i Drammen, og det vil sikkert bety mye også for ham. I tillegg så tror jeg at innbyggerne i Drammen også ønsker at saken om Therese skal få en ende, sier han.

- Tror du på en oppklaring selv?

- Ja, det tror jeg på. Ellers hadde jeg ikke brukt fritida på dette, sier Rustad.

 

Smertegrensen nådd

Når Dagsavisen Fremtiden får et intervju med Inger-Lise Johannessen, moren til Therese, forteller hun at smertegrensen for hva hun og familien tåler nå er nådd. Medienes søkelys på Therese har ingen ende og nå er hun ikke lenger sikker på om hun orker at det rotes mer i forsvinningssaken til datteren.

- Jeg vil starte med å si at jeg er både takknemlig og glad for at folk engasjerer seg for å finne svar på hva som skjedde med Therese. Men for meg og min familie så er det aldri fred å få. Stadig vekk er det store oppslag med bilder av Therese og i hverdagen er det utrolig tungt å forholde seg til dette, sier hun åpent og ærlig.

- Men det virker nå som om det kommer tips som kan være svært viktige?

- Ja, det har jeg forstått. Og selvfølgelig blir jeg som mamma veldig fokusert på at jeg ønsker at tipsene skal ha noe for seg. Samtidig opplever jeg at politiet, fordi saken er foreldet, sitter på gjerdet og nærmest har lagt bort saken, og det skal jeg innrømme gjør at jeg blir oppgitt og frustrert. Egentlig tenker jeg at det kanskje er like greit å bare la saken ligge, sier Johannessen.

 

Ønsker at alt roer seg

Helt siden dagen Therese forsvant har Inger-Lise forholdt seg til media, politi, etterforskere og advokater. Hun merker at det har påvirket henne stort og forteller også at det er blitt verre med årene å aldri vite når Therese preger forsiden på avisene igjen.

- Når man i så mange år leser om Therese i avisene... hver gang det kommer nye tips får saken mye oppmerksomhet, og da blir man sliten. Barna mine, søstrene til Therese, får også alle tankene tilbake hver eneste gang saken er tilbake i søkelyset.

 

Opprivende

- Har det ført til at du mister troen på at saken blir oppklart?

- Både ja og nei. Når det kommer et nytt og viktig tips så har jeg jo vært med på det før. Men likevel blir jeg stresset. Tanken om at kanskje akkurat denne ene gangen så kan det føre til noe mer, den er vanskelig å leve med. Selv om jeg er glad for at advokat Feydt er på saken og jeg er glad for at Per Asle Rustad engasjerer seg veldig, så er det opprivende å bli minnet på hvor vond denne saken er for meg og min familie. Kanskje er det på tide at vi nå legger lokk på hele saken, sier Johannessen til Dagsavisen Fremtiden.

ronny.johnsen@dagsavisen.no