Nyheter

Trolig omskjæring i Drammen fra nyttår

Fra nyttår må Drammen sykehus høyst sannsynlig tilby rituell omskjæring av gutter. Ibrohim (3) ble omskåret på sykehus i foreldrenes hjemland Tadsjikistan i sommer.

Da Mudasir Gafurova (30) og mannen fikk sitt første barn i 2011, bodde de i Asker. De henvendte seg til den lokale helsestasjonen for å forhøre seg om mulighetene for omskjæring og fikk presentert en liste over kontorer de selv kunne kontakte. På listen sto også prisanslaget, rundt 3.000 kroner.

- Men helsesøsteren sa at adressene kunne være gamle og visste ikke om de fremdeles var i drift, forteller Gafurova.

Hun og mannen syntes det var dyrt og likte ikke tanken på å oppsøke noen de ikke visste nok om.

- Vi ønsket ikke å gjøre det hos noen som kanskje manglet erfaring, så vi bestemte oss for å vente, sier Gafurova.

Hadde de bodd i Tadsjikistan, ville de gjort det da sønnen var 40 dager eller rundt én måned gammel. I stedet utsatte de det og diskuterte hva de skulle gjøre.

- Det var et vanskelig valg - jeg syntes han var for stor, sier moren.

Etter å ha tenkt lenge, bestemte de seg for å vente til Ibrohim hadde sluttet med bleie og plottet det inn da de var i Tadsjikistan i sommer. Da var gutten fylt tre år.

 

Manglende kapasitet?

Rituell omskjæring av gutter har lenge vært et omdiskutert inngrep i Norge. Mange muslimer reiser til opprinnelseslandet for å få gjort det, mens andre tar sønnene med til fastleger eller private sykehus i Norge.

Fra nyttår får sannsynligvis offentlige sykehus plikt til å tilby inngrepet. Helse Sør-Øst, som eier alle sykehus på Sør- og Østlandet, har varslet at de ikke har planer om å kjøpe disse tjenestene privat. Dermed må blant annet Drammen sykehus belage seg på å tilby rituell omskjæring.

Dagsavisen Fremtiden har spurt sykehuset hvordan tilbudet vil bli og om det er kapasitet til å få disse inngrepene utført. Svaret er at det har sykehuset ennå ikke diskutert.

Da Drammens Tidende skrev om omskjæring i 2012, sa overlege ved urologisk seksjon, Rolf Høgetveit Hagen, at sykehuset ikke hadde kapasitet til rituell omskjæring.

- Det kan gjøres av privatklinikker. Med så lange ventetider som det er på offentlige sykehus, er ikke dette et inngrep som bør prioriteres, sa Hagen.

 

Fornøyd med valget

Både Barnelegeforeningen, Barneombudet og Rådet for legeetikk mener rituell omskjæring av gutter bryter med medisinsk-etiske prinsipper. De mener inngrepet ikke bør utføres før guttene selv er gamle nok til å bestemme.

Ibrohim ble operert på klinikk av en erfaren lege. Etter to uker var sårene så godt som grodd, og det samme gjaldt tvilen om det var rett.

- Jeg er lettet over at vi gjorde det og fornøyd med valget. Det er en stor hendelse i livet, sier Mudasir Gafurova.

Hun er klar på at hvis de får tilbud om å bruke et norsk sykehus, vil de velge det dersom de skulle få en sønn til. Gafurova tror samtidig det ville fjernet fordommer og frykt for den utbredte skikken.

- Det ville gjøre det lettere også for andre å skjønne at det ikke er farlig, sier moren.

Hun kjenner også foreldre som argumenterer for å vente til gutten er myndig og kan foreta valget selv.

Mer fra Dagsavisen