Annonse
INSPIRERT: Noor Gilhuus (12) har en trening litt utenom det vanlige. Den polske verdensstjernen Pawel Juraszek (22) ble nummer fem på 50m fri i VM, og deltok i OL i Rio 2016. DSK-trener Tomas Sobek (i midten) har svømt på høyt nivå i USA. ALLE FOTO: KATRINE STRØM

Trente med toppsvømmer

Han vokste sent og begynte ikke å vinne konkurranser før han var 20. EM-klare Pawel Juraszek (22) hadde mye klokt å formidle til de unge håpefulle i Drammen Svømmeklubb.

Annonse
Lokale nyheter

– Jeg var liten av vekst, og slett ikke blant de beste som 11-12-åring, forteller Juraszek, nylig ranket til verdens femte raskeste på 50 meter fri. Når man er 1,50 skal det rett og slett mye til å hevde seg mot jevnaldrende med flere titalls centimeter mer fordelt på armer og bein, illustrerer han for Dagsavisen Fremtiden på bassengkanten i Drammensbadet, når vi ber ham tenke tilbake på sine egne treningsøkter som yngre.

– Du må vente på å nå ditt eget fulle potensial. Tålmodighet er vesentlig i en idrett som svømming, slår han fast.

Godteri

Polakken med VM-femteplass og OL-deltakelse i bagasjen var mandag på besøk som motivator og gjestetrener hos Drammen Svømmeklubb. Han startet karrieren i bassenget som fireåring, med en ivrig mor som ga den vannglade gutten godterier i premie for å svømme. Selv hadde han en drøm om at alle en dag skulle vite hvem han var. Han ler. Som 12-åring svømte han tre kilometer om dagen, fordelt på økter morgen og ettermiddag.

– Det var ikke noe press, jeg hadde det morsomt. Moren min støtter meg fremdeles i alt jeg gjør, forsikrer han.

Besøket hans i Drammen kom i stand etter en treningsleir de to øverste treningsgruppene i DSK deltok på i Polen i sommer. Drammenstrener Tomas Sobek, som selv har svømt på toppnivå blant annet i USA, er kontaktpunktet mellom klubben og polske toppsvømmermiljø, og har ifølge en far Dagsavisen Fremtiden treffer på sidelinja revitalisert konkurranselysten i klubben, sammen med hovedtrener Ronny Skaalien.

Juraszek, for anledningen forært en egen DSK-trenertrøye med navnet sitt på ryggen, roser også treningsarenaen svømmerne har.

– Vi har ingenting som ligner på dette der jeg er fra i Polen. Gym sal og basseng i samme bygg er fantastisk, sier Juraszek før han småprater med svømmere på vei opp av vannet og gjør seg klar til å delta i en lokalmedley for moro. Mer alvor pregerhans neste mål, EM i København i desember.

Kiler i magen

Noor Gilhuus (12) synes det er inspirerende å se hvordan toppsvømmeren trener. Har vist dem nye øvelser, og selv om hun ikke vet hvem han er fra før, er det utrolig å tenke på at han har svømte seg til både OL og VM.

Hva tror du skal til for å nå dit han er?

– Man må like svømming, og like å trene. En periode for noen år siden var jeg litt lei, men nå liker jeg det veldig godt igjen og gleder meg til å komme på trening, sier Noor, som også går langrenn i vintersesongen for Konnerud IL. Peter Kjelsberg Bakke (snart 12) følger idrettsheltens bevegelser i og rundt bassenget. Han vet hva han kunne tenke seg å spørre ham mer om.

– Om hvordan han har det rett før han skal ut i bassenget i en viktig konkurranse, og hva han gjør for å få det til.

Hvordan kjenner du det selv?

– Det kiler i magen. Det føles nesten som at man blokker ut.

Annonse