Venstres gruppeleder Ulla Nordgarden tar ikke gjenvalg. FOTO: SILJE S. SKIPHAMN

Trenger en pause fra politikken

DRAMMEN: Venstres gruppeleder, Ulla Nordgarden, tar ikke gjenvalg. - Det blir for mange av barnas håndballkamper jeg ikke får sett, sier hun.

I vår ga Nordgarden partiet beskjed om at hun ikke fortsetter etter neste års valg. Forklaringen er like enkel som den er klassisk:

- Jeg har full jobb og familie. Da strekker tida rett og slett ikke til, sier Nordgarden.

- Det blir for mange av barnas håndballkamper jeg ikke får sett. Etter tre år, hvor mange kvelder og helger har gått med til politikk, gnager samvittigheten.

I tillegg til å være gruppeleder for Venstre i bystyret, har Nordgarden også sittet i formannskapet og vært leder av Drammen Venstre. Hun jobber som lærer ved Akademiet videregående skole.

- Jeg er nok litt flink pike. Det holder ikke for meg å bare gjøre akkurat nok på jobben. Jeg vil gjerne gjøre litt ekstra, og det har det ikke blitt tid til nå, sier Nordgarden.

 

- Morsomt

Forskning viser at det er vanskeligere å rekruttere kvinner til lokalpolitikk enn menn. Partiene sliter også mer med å få kvinnelige lokalpolitikere til å ta gjenvalg.

- Hvorfor er det sånn, tror du?

- Menn tar nok litt lettere på det. Det burde kvinner også gjøre. Men når man kjenner at man er i ferd med å slite seg ut, gjelder det å være føre var, mener Nordgarden.

Hun gir seg etter bare én periode i bystyret og kommer til å tre ut av alle verv i Venstre etter hvert. Nordgarden avviser at det er andre grunner til at hun trekker seg:

- Det har vært kjempemorsomt å sitte i bystyret. Som gruppeleder har jeg også hatt et godt samarbeid med de andre partiene, sier Nordgarden.

 

Uenighet i Venstre

Dagsavisen Fremtiden vet imidlertid at det har vært ulike meninger innad i Venstre om samarbeidet med Høyre, Frp og KrF. Enkelte har ment at Venstre ville oppnådd mer ved å være i opposisjon. Blant disse er Ståle Sørensen, som i fjor meldte overgang til Miljøpartiet De Grønne.

Nordgarden er ikke den eneste profilerte politikeren som ikke stiller til gjenvalg. Mangeårig Ap-representant Ragnhild Røed takker for seg, og det samme gjør leder for oppvekst- og utdanningskomiteen Elisabeth Lindberg (H).

Heller ikke Markus Weierud ønsker å fortsette. 24-åringen har vært regnet som et av de største politiske talentene i Drammen Høyre, og han vant i sommer Elitekurset til Unge Høyre sentralt.

- Det er egentlig en ganske kjedelig grunn til at jeg ikke tar gjenvalg, forteller Weierud.

- Neste vår er jeg ferdig med å studere, og da vil jeg heller bruke tida mi på jobb enn på politikk.

 

Alder, helse og lyst

KrFs gruppeleder, Odd Gusrud, har sittet fast i bystyret siden 1999. Han har fortsatt ikke bestemt seg for om han ønsker å gå løs på sin fjerde periode.

- Hvis jeg hører fra nominasjonskomiteen, må jeg vurdere alder, helse og lyst. Jeg må snakke litt med meg, selv rett og slett, sier Gusrud.

68-åringen jobber fortsatt 60 prosent i Drammen kommune. Han synes det har vært spennende å være folkevalgt, men føler også et stort ansvar.

- Det er mye papirer og mye jobb. Man kan ikke ta lett på det hvis man først har sagt seg villig, sier KrF-politikeren.

SVs ensomme svale i bystyret, Sadi Emeci, tar gjerne en periode til. Han synes de siste tre årene har vært veldig bra.

- Dette har vært min mest spennende periode. Jeg har aldri opplevd opposisjonen så aktiv som nå, sier Emeci.

 

- Vil bli dypt savnet

Yousuf Gilani utgjør den andre halvparten av Venstres bystyregruppe denne perioden. Han har lyst til å fortsette hvis nominasjonskomiteen vil.

- Går du for førsteplassen på lista nå som den blir ledig?

- Hvis nominasjonskomiteen ønsker meg på topp, takker jeg ja til det, svarer Gilani.

Han er sikker på at Venstre kommer til å savne Nordgarden:

- Ulla er en viktig og dyktig politiker som vil bli dypt savnet. Samtidig forstår jeg at hun ønsker å prioritere annerledes.

Fra neste høst vil kveldsmøter bli byttet ut med lekse­lesing med døtrene for Nordgarden. Håndballkamper vil erstatte politiske helgesamlinger. Men hun vil fortsatt være medlem i Venstre.

- Jeg kommer til å gå på medlemsmøter. Og så kan det jo hende at jeg får tid til politikk igjen om noen år, sier Nordgarden.

silje.skiphamn@dagsavisen.no

 

Flere er usikre på om de fortsetter

Det er ikke bare KrFs gruppeleder, Odd Gusrud, som er usikker på om han vil fortsette i bystyret. Det samme gjelder for flere av de andre politikerne Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med.

- Seks perioder er kanskje nok? skriver Nils E. Stablum (Ap) i en SMS.

Han må tenke litt på om han tar gjenvalg.

Også Erik Løvgren (Ap), Haakon Fossen (H), Linn Cecilie Westgaard og Jannike Thorsen (H) er fortsatt i tenkeboksen. Andre ønsker å snakke med nominasjonskomiteen før de flagger sin interesse i media.

Dette gjelder for Høyre-representantene Tove Paule, Hatice Elmacioglu, Terje Menkerud, Ravi Sunder, Kristin Haftorn Johansen og Leif Auke. Også Frps Britt Homstvedt vil svare nominasjonskomiteen først.

En som har bestemt seg for å fortsette, er Frp-veteranen Ulf Erik Knudsen. Han har nettopp begynt i ny jobb som kommunalsjef i Røyken.

- Jeg har takket ja til å stå på lista, men på grunn av ny jobb blir det ikke i toppen. Nå blir det vesentlig lavere enn sist, skriver han i en SMS.