Herodes Falsk overlater til de unge å være utagerende og sinte komikere. Nå promoterer han sin nyeste krimbok «Gran Canaria – Tre dager i helvete». FOTO: RONNY JOHNSEN

Tre dager i helvete med Herodes

Øl, fest og stand-up er byttet ut med geiter, høner og motivasjonsjobber for næringslivet. I tillegg er han blitt en kritikerrost forfatter. Forvandlingen kom
etter at han flyttet fra Drammen.

Herodes Falsk, eller Kim Roll Hansen som han egentlig heter, flyttet fra Drammen i 2006. Huset på Tangen solgte han til fordel for en liten leilighet i Oslo og et eget hus i Spania. Han bedyrer at han fortsatt elsker Drammen, men at kulda ødelegger alt for eks-drammenseren.

- Du kan egentlig bare skrive at jeg har frysi nok, kommer det kontant.

- Jeg er blitt såpass mye eldre nå at jeg vil bruke tida mi på det som ligger mitt hjerte nærmest. Det er å skrive bøker, drive gården min på Gran Canaria og nyte sol og sommer. Så enkelt, sier Falsk - som er på besøk i Drammen for noen timer.

 

Folk kan ikke snakke engelsk

Herodes er på en liten lanseringsturné med sin nye bok «Gran Canaria - Tre dager i helvete».

Etter et titall vintre på den spanske øya, har opplevelsen av å se nordmenn på tur vært ubetalelige. Falsk mener vi både oppfører oss merkelig og i tillegg er vi svært dårlig til å kommunisere på engelsk, og hans erfaringer gir seg uttrykk i boken - som med tittelen insinuerer at feriestedet også kan by på utfordringer.

- Store deler av Europa gjennomgår en stor økonomisk krise. Den merker ikke vi nordmenn så veldig mye til, sier Falsk.

- Denne boken handler om hva som skjer når folk som er ordentlige, som aldri ville ha funnet på å gjøre noe galt, kommer i en situasjon der de tvinges til å begå kriminalitet, forteller han.

Falsk har skrevet en spenningsroman som strekker seg over tre døgn. Alt i boka stemmer med virkeligheten - bortsett fra handlingen - noe som betyr at det er lett å kjenne seg igjen hvis du selv har besøkt ferieøya. Han tar også tak i nordmenns engelskkunnskaper som han mener er langt dårligere enn de fleste tror.

- Kommunikasjonen de innfødte og nordmenn imellom er til tider hysterisk morsom, samtidig som det kan oppstå stygge misforståelser, sier Herodes.

- Det er for mange som kommer til øya og tror at man kan snakke norsk til servitøren, sier han og fortsetter:

- Dårlig språk, blandet med turiststeder og en god porsjon krim tror jeg gjør at folk som leser boka mi vil kjenne seg godt igjen.

 

100 oliventrær, geit og høne

Herodes Falsk er mest kjent som sinnataggen fra Drammen som ikke bare plager sin egen by, men som også er frittalende, totalt uten blygsel og mest opptatt av fest, øl, indisk mat og damer. Selv innrømmer han at det aldri er feil med en god fest, men at han har sider som få vet om. I Spania er han svært langt unna et urbant liv med fyll og rør.

- Jeg vet ikke hvorfor det har blitt sånn, men jeg er liksom en type som på mine eldre dager setter stor pris på hus, hage og dyrene mine.

Jeg har 100 oliventrær, 40 appelsintrær, geiter og høner, sier Falsk.

- Jeg kan ikke se noe som er mer hyggelig enn å gå i hagen og klippe dårlige kvister på frukttrær, sier han og ler nærmest av sin egen uttalelse.

- Men hva skjedde med Herodes Falsk, da?

- Nei, si det. Jeg har jo alltid hatt noen sider som ikke alle har visst om. Mine grønne fingre er en av dem.

- I tillegg elsker jeg å gå lange turer i skogen, og siden halve familien min var bønder så liker jeg å tro at det er den arven jeg fører videre, sier Falsk.

 

Intet vondt å si om Drammen

Selv om han flyttet fra Drammen i 2006, og på tross av at ordfører Tore Opdal Hansen har uttalt at han er dårlig reklame for byen, er han fortsatt glad i byen sin.

- Jeg er født og oppvokst i Drammen, så fortsatt føles det som å komme hjem når jeg er her. Dessuten er det en perfekt by med kombinasjon av en moderne by og marka som omkranser byen, så ingenting vondt å si om Drammen.

- Du har vel også mange gode minner fra byen?

- Det var jo i Drammen alt startet. Prima Vera startet på «Hawk» der Oscar‘s ligger nå, sier Herodes.

- Plater er spilt inn i huset mitt på Tangen, og det har vært mange fester med Jahn og Tom (Teigen og Mathiesen), så minner er det nok av, sier han. - Men det er den kulda, altså. Den er i Drammen også, avslutter Herodes.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

 

Herodes Falsk

Herodes Falsk (født Kim Bård Roll Hansen 9. juli 1954 i Drammen) er en norsk komiker, forfatter og foredragsholder.

Mange regner Falsk som Norges første stand-up-komiker. Hans første stand-up-album «Born in Drammen» utkom i 1984 og solgte til gull.

Mannen bak Prima Vera, en rekke TV-program og sceneopptredener, alene og sammen med blant andre Jahn Teigen og Tom Mathiesen.

Tekstforfatter på et titall album med Jahn Teigen, Anita Skorgan, Prima Vera og Falsk/Mathiesen. Har blant annet skrevet teksten til Jahn Teigens «Min Første Kjærlighet».