Nyheter

Trapper opp kampen for å bevare Drammens 295 år gamle byvåpen

Søndag ble det startet underskriftskampanje for å bevare Drammens byåpen fra 1723, og i løpet av litt over et døgn har rundt 500 signert.

Bilde 1 av 3

– Vi har en del unge politikere uten politisk gangsyn, konstaterer Kjell Nilsen.

Han er en av ildsjelene bak en ny underskriftskampanje for å bevare Drammen kommunes gamle byvåpen.

– Hvorfor er det så viktig å bevare dette byvåpenet?

– Det er pent og vakkert. Og det er gammelt. Verken Oslo, Bergen, Stavanger eller Kristiansand har sett noen grunn til å bytte ut sine byvåpen, selv om de har slått seg sammen med andre kommuner. Det gjorde heller ikke Drammen under sammenslåingen med Skoger i 1964, og de burde heller ikke gjøre det nå, sier Nilsen.

Nesten 250 år eldre

Nilsen mener det er gode grunner til at det er Drammens byvåpen som bør velges for den nye kommunen, og ikke Nedre Eiker eller Svelviks kommunevåpen. Nedre Eikers kommunevåpen er fra 1970, mens Svelviks er fra 1964.

– Drammens byvåpen er fra 1723. Vi har vært en by i lange tider, så å beholde et av dem isteden er relativt historieløst og helt uaktuelt, sier Nilsen.

– Arroganse

For øyeblikket pågår det en konkurranse hvor det fremmes ideer til nytt kommunevåpen for nye Drammen kommune, som fra 1. januar 2020 skal bestå av de tre kommunene Drammen, Svelvik og Nedre Eiker.

I den konkurransen er ingen av dagens tre kommunevåpen alternativer.

– Problemet her er jo at det er bestemt at de gamle byvåpnene ikke skulle tas inn. De snakker som om Nedre Eiker og Svelvik ikke eksisterer, sier Tor Tveter, som leder arbeidsgruppa som jobber med å lage nytt kommunevåpen.

Han understreker at Drammen kommune skal legges ned, og at det er en ny kommune – riktignok med samme navn – som oppstår i 2020.

Tveter, som sitter i kommunestyret i Nedre Eiker for Høyre, har liten sans for dem som ønsker å beholde Drammen kommunes byvåpen.

– Det er arroganse på høyeste nivå. Det er mange som synes at Drammen begynner å bli passe arrogante nå, konstaterer han.

Håper politikerne snur

Tom Jørgensen leder Aksjonsgruppen for bevaring av Drammens Byvåpen og Valgsprog, som står bak underskriftskampanjen. Han forteller at de bare i løpet av det første drøye døgnet har fått inn nærmere 500 underskrifter.

Han vurderer å kreve folkeavstamning dersom ikke politikerne snur på egen hånd.

– Jeg vet at det er veldig mange både i Høyre og Ap som er enige i det vi sier, men dette styres med jernhånd av hensyn til prosessen, for at det ikke skal bli mer støy en nødvendig, sier Jørgensen.

Han er helt uenig i Tveters beskyldninger om arroganse.

– Det er leit at han ser det slik. Hvis jeg hadde vært bærumsgutt, og det ble snakk om at Bærum skulle bli en del av Oslo kommune, ville jeg selvfølgelig at de skulle brukt Oslos byvåpen. Det har ikke noe med respekt eller arroganse å gjøre, det har å gjøre med det historiske.

Lite entusiasme

Fra politisk hold er det begrenset med entusiasme å spore for underskriftskampanjen.

– Det overrasker meg ikke at det kommer reaksjoner. Det ligger i plattformen at vi skal ha et nytt kommunevåpen og sånn er det. Plattformen er vedtatt for lenge siden, sier lederen av fellesnemnda for Nye Drammen Bent Inge Bye (Ap), som også er ordfører i Nedre Eiker.

Leder i Drammen Høyre, Fredrik Haaning, som også er ordførerkandidat for den nye storkommunen, har følgende å si:

– Jeg skjønner godt at det er mye følelser knyttet til byvåpenet til Drammen. Det er nok veldig mange drammensere som gjerne vil ha det, og sikkert noen fra de andre kommunene også. Men det er ikke det som er poenget. Da vi gikk inn på en avtale om ny kommune, var et av premissene at man skulle ha nytt kommunevåpen, og det ligger der som en føring.

Leder i Drammen Ap Eivind Knudsen har heller ikke planer om å snu.

– Jeg er sikker på at alle til slutt kommer til å bli veldig fornøyde med det nye byvåpenet, sier han.

Mer fra Dagsavisen