Annonse
Drammenselva: Til nå har juli vært en god bademåned for drammenserne. Dessverre var nok gårsdagen den siste dagen med strålende sommervær på en stund, ettersom nedbør og gråvær er på vei inn over byen. ILLUSTRASJONSFOTO: ERLEND AASS/NTB SCANPIX.

Tørr og varm juli

Vi er halvveis gjennom sommeren. Mens juli har vært knusktørr til nå, ble juni svært våt. Hvordan har været vært for drammenserne?

Annonse
Lokale nyheter

Det er lite som er så uforutsigbart som norsk sommervær.

Hvorvidt ferien vil bli tilbrakt ute i skjærgården eller inne på hytta rundt Ludo-bordet, er noe som opptar de fleste. Tall fra Meteorologisk institutts målestasjon i Drammen viser at juli har vært en god værmåned.

17 av 20 dager

– Men i går var nok siste dagen på en stund med ordentlig godt og varmt sommervær. Mot helgen kommer gråværet, sier Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Temperatur på over 20 grader er det som regnes som nordiske sommerdager. I juli så langt har det vært varmere enn 20 grader i 17 av 20 dager. Den foreløpige rekorden ble satt 1. juli med 27 varmegrader, selv om gårsdagen nærmet seg veldig. Tørr har måneden også vært. Men nå kommer regnet.

– Det er vel mange glade for, med tanke på skog- og lyngbrannene som har vært, sier Moxsnes.

Mens juni hadde 99,8 mm nedbør, noe som er over dobbelt så mye av normal nedbørsmengde, har juli kompensert godt.

– Det har så langt falt 23,5 mm. Det er faktisk halvparten av det en normal juli måned pleier å få, sier meteorologen.

Litt varmere

Driftsleder for Drammen Camping, Trond Waksvik, forteller at sesongen hittil har hatt litt mindre besøkende enn i fjor.

– Mai og juni har vært kalde måneder, men i juli har det tatt seg litt opp. Folk bader og koser seg, og blir et par-tre dager, sier han.

Både juni og juli lå 0,1 grader over vanlig temperatur.

– Gjennomsnittstemperaturen ligger på 15,7 grader i juni, og 17,1 i juli. Det har altså så vidt vært litt varmere enn normalen, forteller Moxnes.

Annonse