Aller morsomst er det å hoppe, synes Felix og Felicien Risum Pettersen (begge 8) (f.v.) og Haakon og Peter Raabel-Reichel (begge 7). FOTO: KATRINE STRØM

To ganger to ganger to

Tredje juledag åpnet Drammen skisenter, og publikum lot ikke vente på seg. Tirsdag var to tvillingpar fra Lier blant dem som sto klare for å teste slalåmskiene for første gang i vinter.

De har allerede stått et par sesonger, Felix og Felicien Risum Pettersen (begge 8) og Haakon og Peter Raabel-Reichel (begge 7). De fire gutta er også klassekamerater ved Hegg skole i Lier, og gjør mye sammen også utenom skoletid. Dagsavisen Fremtiden treffer dem mens de venter så tålmodig de kan på at fedrene skal kjøpe skikort i luka.

 

Helst utenom løypa

- Vi prøver å gjøre en del sammen, det er et visst aktivitetsnivå med fire gutter i den alderen, ler pappa Risum Pettersen. Sønnene var seks år da de fikk sine første alpinski, og i år har de også fått nye langrennsski til jul.

- Og så har vi snowboard hjemme, forteller gutta. Det er foreløpig mest til hagebruk.

- Ja, vi har liten bakke bak huset, såpass bør det være, sier pappa.

- Jeg liker best å hoppe, og å kjøre i skogen, utenfor løypa, sier Felix.

 

Venter mer kulde

Eier av Drammen skisenter, Erik Graaberg, har ikke tall på hvor mange som har vært i bakken i romjula.

- Besøket har vært bra noen dager, mens andre har vært helt på det jevne. Det store trøkket kommer ofte ikke før det er snø i terrenget rundt. Du vet, de som kommer først er de som vet at kunstsnø er like bra som natursnø, de andre må ha 20 cm i egen hage først, sier Graaberg.

I går startet han og mannskapet hans med full prepp etter nyttårsværet med mildvær og vind.

- Nå er tilbakemeldingen at det er bra forhold, men vi vet jo at vi må lage mer snø, vi fikk jo ikke kulda før julaften, da vi satte i gang produksjonen for fullt.

Han minnes en fjorårssesong med en fantastisk start alt tidlig i november, før regnet i juleferien vasket bort det meste. Snøen etter jul lå bare til våren kom i februar, oppsummerer han.

- 2014 var et værmessig snodig år, men de seks åra før det var fantastiske. Så dette snur hele tida, sier han. Langtidsprognosene opptar ham lite. Fra mandag er det meldt kuldegrader igjen, og Graabergs kanoner står klare.

 

Snø døgnet rundt

Også i Haukås har snøkanonene gått i ett hele kuldeperioden. Fire-fem ildsjeler holdt maskineriet i drift fra 1. juledag, dag og natt.

- Vi har fått på beltene og barnebakken er klar til mandag, så får temperaturen styre resten, sier Henrik Seehausen Bentsrud i Drammen slalåmklubbs styre. De ivrige juleprepperne er et mangeårig team av fedre, der enkelte stiller selv når barna vokser ut av barndomshjem og bakke.

- I barnebakken er det nå mengder av snø, vi måtte rett og slett skru av kanonene da vi ikke hadde plass til mer, sier Bentsrud. Drammen Skiskole åpner tirsdag med kurs for barn og voksne på alle nivåer.

Så hvordan gikk årets første tvillingtur?

Etter å ha ventet nederst i bakken til journalisten ikke lenger oppnår kontakt med egne tær, kommer de endelig til syne over siste heng, i fint driv.

Turen har vært flott, den, rapporterer fedre og sønner.

- Men vi mistet en ski og en stav i heisen allerede på vei opp, ler de.