Nyheter

Tillitsvalgt om utvidet permitteringsordning: – Kan endelig puste litt

Hovedtillitsvalgt Anna-Kay Shacema Zürcher har fått ønsket sitt oppfylt. Regjeringen har kjøpt hotellbransjen mer tid.

– Nå kan jeg endelig puste litt! sier hovedtillitsvalgt ved Quality Hotel River Station, Anna-Kay Shacema Zürcher.

Sinnsstemningen hennes står i skarp kontrast til da Dagsavisen Fremtiden møtte henne før ferien.

Da var det blitt klart at regjeringen stemte nei til å forlenge perioden staten betaler dagpenger til permitterte. De 26 ukene ville for bedriftene som stengte dørene i mars løpe ut oktober. Da var det ventet et skred av oppsigelser i bedriftene som ikke hadde råd til å ta tilbake de permitterte ansatte.

Direktør i Quality hotel river station sa blant annet at dersom 1-metersregelen ble opprettholdt etter sommeren, måtte hun begynne å planlegge oppsigelser.

Men etter et møte mellom partene i arbeidslivet og finansministeren onsdag denne uken, kunne statsminster Erna Solberg torsdag bekrefte at bedrifter får permittere de ansatte i totalt 52 uker, på statens regning.

– Vi ser at en slik endring er nødvendig i den økonomiske situasjonen vi fortsatt ser for oss fremover, i alle fall et halvt år og kanskje videre, sier Solberg til VG.

– Føler seg mindre tvunget

Det betyr at hovedtillitsvalgt Shacema Zürcher i Drammen kan trygge de bansatte.

– Dette var akkurat det vi ønsket oss, og gir oss et etterlengtet pusterom. Det var planlagt masseoppsigelser etter sommeren, og dette kan kanskje bidra til at færre mister jobben. Mange ansatte har spurt meg om de bør søke annen jobb, og nå er det lettere for meg å svare at de bør vente og se an situasjonen til den utvidede permitteringsperioden er ferdig i juni neste år. Jeg tror flere ansatte vil føle seg mindre tvunget til å finne seg ny jobb.

– Jeg er bare skikkelig glad, legger hun til.

– Håper å få alle tilbake i jobb

Selv om arbeidsgivere nå har fått den ekstra tiden de etterlyste, kan ikke direktør Anne-Margrethe Tveit bekrefte at de går en oppsigelsesfri høst i møte.

– Den ekstra tiden gir oss mulighet til å forhåpentligvis beholde flere av våre ansatte. Det er likevel forståelig om noen velger å finne nye jobber, og vi oppfordrer alle til å tenke på seg selv i denne krevende tiden, understreker hun.

Neste uke skal hun ha et møte med hovedtillitsvalgt.

– Vi tar en god gjennomgang og jobber for å unngå oppsigelser. Med utvidet permitteringsordning hjelper dette veldig, og vi håper vi kan få alle tilbake til jobb når ting er tilbake til det normale.

Direktør Anne-Margrethe Tveit hos Quality Hotel River Station i Drammen.

Direktør Anne-Margrethe Tveit hos Quality Hotel River Station. Foto: Emma Huisman Moskvil

Redder ikke alle

Det er ikke bare Quality Hotel River Station som nå får et lite pusterom. Avdelingsleder John Erik Molin for Fellesforbundet i Drammen sier at den utvidede permitteringsordningen gjør at presset på oppsigelser i restaurantbransjen og verkstedindustrien også slipper opp.

– Dette er veldig positivt. Det gjør at man kan prøve å redde flere ansatte fra arbeidsledighet. Både fagbevegelsen og NHO hadde en fellesinteresse av å redde stumpene av arbeidslivet.

Men Molin presiserer at selv om mange bedrifter i bransjen bare trenger mer tid der staten tar seg av lønningene til de permitterte ansatte, så vil det ikke hjelpe alle.

– Vi kan ikke legge skjul på at det ikke vil redde alle. I enkelte bedrifter har den økonomiske strikken enten blitt strukket for langt før koronautbruddet, eller at de ikke forventer at aktiviteten tar seg opp, selv uten smittevernsrestriksjoner. I de tilfellene har ikke arbeidsgiverne noe annet valg enn oppsigelser.

Avdelingsleder John Erik Molin for Fellesforbundet i Drammen.
Avdelingsleder John Erik Molin for Fellesforbundet i Drammen. Foto: Emma Huisman Moskvil

Mer fra Dagsavisen