HJEMME IGJEN: Jon-Ola Ribe (f.v.), Jenny Elizabeth Dørum, Jakob Nordrum Bratberg og Malin Alice Søvik gå på Danvik Folkehøgskole. FOTO: SILJE S. SKIPHAMN

Tilbake fra terroren

Danvik-elevene føler at de har blitt enda mer sammensveiset etter å ha opplevd terrorangrepet i Paris.

– Alle de andre elevene sto og tok imot oss da vi kom tilbake. Det var veldig emosjonelt, forteller Jenny Elizabeth Dørum.

– Jeg synes faktisk vi har blitt enda mer sammensveiset nå enn før vi dro.

Sammen med 14 medelever og to lærere på foto og YouTube ved Danvik Folkehøgskole, kom 20-åringen hjem fra Paris søndag ettermiddag. De hadde vært på fotomesse, og da terroren rammet fredag kveld, befant ungdommene seg bare 700 meter unna Rue Bichat, hvor en restaurant ble angrepet av terrorister.

– Jeg og to andre var på vei til Metroen da vi fikk melding fra lærerne om at det var skyting i nærheten. Vi dro raskt tilbake til hotellet, men det tok litt tid før alvoret gikk opp for oss, sier Jon-Ola Ribe (19).

LES OGSÅ: Flere terrorangrep i Paris

Hørte skuddsalver

Trygt tilbake i Drammen forteller fire av elevene hvordan de opplevde terrorangrepene som krevde 129 menneskeliv. Mens skuddsalvene runget og sirenene ulte utenfor, var elevene samlet inne på hotellet.

– Jeg var redd i begynnelsen siden vi ikke visste om det kunne ramme oss, minnes Malin Alice Søvik.

Mens noen gråt, rapporterte andre panisk fra nyhetsoppdateringene på nettet. Elevene var opptatte av å holde seg unna vinduene i tilfelle noen skulle skyte på dem. De fire Dagsavisen Fremtiden snakker med skryter alle av lærerne Peter Mydske og Olav Øygard.

– De taklet det veldig fint og har fulgt oss opp på en bra måte. Jeg synes hele gruppa har håndtert det bra, mener Ribe.

De følte seg likevel ikke helt trygge før de satte beina på norsk jord igjen:

– Jeg gikk med en konstant klump i brystet som ikke forsvant før vi landet på Gardermoen, forteller Jakob Nordrum Bratberg (18).

LES OGSÅ: Politiet frykter radikalisering

Fotograferte dagen etter

Dagen etter terrorangrepene fikk elevene velge hva de ville gjøre. Mens noen dro på minnestund, ble andre igjen på hotellet. Bratberg var blant dem som dro ut for å fotografere på gata.

– Jeg syntes stemningen lignet mye på den vi hadde i Norge etter 22. juli. Franskmennene mente også det var viktig å ikke være redde, men heller kjempe mot terroristene ved å leve som vanlig, fastslår han.

18-åringen er opptatt av at terroren ikke skal gå ut vanlig muslimer som ikke har noe som helst med terrororganisasjonen IS å gjøre:

– IS ønsker å skape et skille mellom Vesten og Midtøsten. Det skal de ikke få lov til.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de?

Vil reise tilbake

Tilbake på folkehøgskolen er ungdommene først og fremst utmattede og slitne. En har dårlig matlyst etter det som har skjedd, mens flere har slitt med å få sove ordentlig.

– Jeg hørte ambulanselyder i hodet da jeg skulle legge meg i går. Det var umulig å få sove, forteller Søvik.

Selv om det de opplevde i Paris var skremmende, er alle klare på at de vil reise tilbake både dit og til andre storbyer.

– Kanskje ikke akkurat nå, men når jeg har fått litt ro og fred drar jeg gjerne tilbake, sier Dørum.

LES OGSÅ: SVERRE LODGAARD: I terrorens tid