Lekeland i Drammen opplever en drømmesituasjon med over 70 prosent omsetningsøkning i desember. Det elendige vinterværet gjør at folk nekter å være ute. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Tidenes opptur for innelek

DRAMMEN: Været er det store samtaleemnet denne vinteren. Mildvær og snømangel truer skianlegg i byen, mens innendørsaktiviteter slår alle rekorder.

Vinterværet som har preget Drammen i lang tid, minner mer om en eviglang høst enn om tradisjonell norsk vinter. Regnet plasker ned, mildværet ser ikke ut til å gi seg, og det skaper store problemer for utendørsaktivtetene. Men for dem som holder til innendørs, er årets vintervær en velsignelse.

Hos Lekeland i Drammen har vinterværet sørget for tidenes beste omsetning for den populære innendørsaktiviteten. Daglig leder Tone Larsen er opprømt over besøkstallene og forteller at hun nærmest kan fortelle hva slags vær det har vært bare av å se på dagsomsetningstallene.

 

Værmeldingen avgjør

- Vi merker helt klart et oppsving. Dårlig vær gjør at vi opplever stor pågang av kunder, og vi har nylig hatt en desember som slår alle våre tidligere rekorder, forteller Larsen til Dagsavisen Fremtiden.

- Så dårlig vær betyr mer omsetning?

- Ja, absolutt. Det at kulde og snø uteblir, gjør at kundegruppene flytter seg fra ute- til inneaktivitet når det er dårlig vær, og det har vi virkelig fått kjenne på nå. Bare i desember har vi hatt en økning på over 70 prosent, forteller Larsen.

Metereologene klarer ikke helt å bestemme seg for hvordan været kommer til å bli utover vinteren. Det eneste som er klart, er at mildværet vil fortsette en stund til. Nedbøren som kommer i Drammen, vil være regn og i beste fall sludd.

Lekeland i Drammen er så følsomt for været at de bestemmer bemanningen ut fra hva metereologene sier.

- Vi bruker værmeldingene effektivt flere ganger hver eneste dag. Faktisk er det sånn at vi bruker Yr.no for å hjelpe oss til å finne ut hvor stor bemanning vi skal ha de neste dagene. Så det er ingen tvil om at vi er svært avhengige av været, sier Tone Larsen.

 

Anbefaler kunder å ikke stå

Gode tider er det absolutt ikke for alle. Drammen Skisenter opplever en kundeflukt så stor at de vurderer å stenge bakken. Når Dagsavisen Fremtiden ringer, har til og med daglig leder på skisenteret reist bort for å kunne stå på ski. Bortsett fra noen årskortkjørere er det nesten ikke kunder innom. Helge Strand, som i går hadde ansvaret for at bakken fortsatt var åpen, sier at besøkstallene i år er kritisk dårlige.

- Det er helt begredelig sånn som det er nå. Det er ikke bevegelse i bakken her i det hele tatt. Vi sier til folk som kommer hit at det er mulig å kjøre, men vi anbefaler det ikke, sier en skuffet Strand til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva betyr det for den økonomiske driften ved Drammen Skisenter?

- Foreløpig har vi økonomi til å klare oss. Vi har hatt noen fine sesonger nå som har finansiert de største investeringene, men det er helt klart at vi ikke kan ha flere sesonger med dette været, sier Strand.

 

Vurderer å stenge

Mangelen på kunder og det faktum at det ikke er meldt kuldegrader på lang tid, gjør at Strand ikke er optimistisk for resten av vinteren.

- Jeg skjønner at folk ikke har lyst til å stå på ski, og selv om vi hadde greie forhold i romjula, så kom det nesten ikke folk. Det er jo fordi det regner og regner, sier han.

- Så stenging er et alternativ?

- Det må skje noe ganske snart hvis vi skal klare å holde åpent de neste ukene, sier Strand.

 

Lite snø - lite måking

Drammen kommune har egne entreprenører som har ansvaret for snørydding i byen. Ifølge virksomhetsleder for vei Sten Petter Aamodt er det ensbetydende med god økonomi at snømangelen er total.

- I utgangspunktet spiller det ikke så stor rolle om det er lite eller mye snø, fordi vi har en fast avtale med entreprenørene. Det er først når det er mye snø at kommunen må bevilge mer penger til rydding av snøen. I fjor hadde vi en ekstrakostnad på én million kroner på grunn av store snømengder, så økonomisk sett er det et gunstig vær om dagen, sier Aamodt.

- Er det andre områder kommunen sparer penger på nå som vinteren er fraværende?

- Det er ofte mye skade etter en vinter med brøyting. Det slipper vi nå. Så sparer vi en del energi på oppvarming, gatevarme og andre energianlegg. Så i år holder vi oss godt innenfor budsjettet, sier Aamodt til Dagsavisen Fremtiden.

ronny.johnsen@dagsavisen.no