Drammen

Tid for handling, ikke strid

ELDREOMSORG: Arbeiderpartiets Torbjørn Andreas Pettersen synes de kommuneansatte og politikerne må slutte å lete etter syndebukker og heller konsentrere seg om å finne løsninger på problemene innen eldreomsorgen.

- Det er klart det hersker en fryktkultur blant de ansatte i eldreomsorgen. Selv har jeg fått meldinger fra flere, som ikke vet sin arme råd. De forteller om for liten bemanning, triste forhold og forsvunnet yrkesstolthet - men de vil på ingen måte stå fram med det de har å fortelle. Enkelte har til og med bedt meg om å slette meldingen med en gang jeg har lest den - så redde er de for at noen skal vite at de har klaget over forholdene ved arbeidsplassen sin. Denne redselen gjør det veldig vanskelig å få til en åpen og ærlig debatt om hva som egentlig skjer innen eldreomsorgen, mener Torbjørn Andreas Pettersen, politimann, komiker og den siste tida også arbeiderpartipolitiker.

Skal ikke granske

I gårsdagens oppslag i Dagsavisen Fremtiden ble det blant annet avslørt store feil og mangler ved den kommunale hjemmetjenesten, og Masud Gharahkhani (Ap) klaget over at ordfører Tore Opdal Hansen (H) verken ville gå med på å opprette et eget eldreomsorgsutvalg, eller innrømme at det er for få sykehjemsplasser i Drammen.

Opdal Hansen sa til sitt forsvar at den nedsatte arbeidsgruppen for helse- og sosialsektoren skal ha hovedfokus på kommunens eldreomsorg, slik at det ikke behøves ytterligere et utvalg.

- Men det blir helt feil å framstille dette arbeidsutvalget som om det er satt til å granske eldreomsorgen, for det er slett ikke vårt mandat, påpeker Pettersen, som er et av gruppens fire medlemmer.

Han forteller at deres instruks er å utarbeide en helhetlig plan for helse- og sosialsektoren, for årene 2014 til 2018.

-Vi skal se på alt fra sosiale ulikheter og rusproblematikk - til legeordningen og behovet for velferdsteknologi, men vi skal ikke granske noen. Derimot skal vi utarbeide en plan for hvordan vi skal løse framtidige utfordringer, innen alle disse områdene. Dette er et prosjekt som er basert på langsiktighet, og har ingenting med den siste tidas avsløringer innen eldreomsorgen å gjøre, fastslår Pettersen.

Bedre opplæring

De mange oppslagene i lokale medier, om flere graverende feil og svakheter ved eldreomsorgen i Drammen, har også medført at kommuneadministrasjonen følte det ble nødvendig med en pressekonferanse i går formiddag. Til Dagsavisen Fremtidens artikkel, som blant annet viste at det ofte gjøres feil ved hjemmetjenestens håndtering av brukernes medikamenter, hadde helse- og sosialdirektør Eva Milde Grunwald følgende kommentar:

- Sånt som dette skal jo ikke skje, men det viser i hvert fall at det er nødvendig med et sterkere fokus på opplæring. Det går vi inn for å få gjennomført i 2014.

Grunwald innrømmet også langt på vei at det akkurat nå er en mangel på sykehjemsplasser i Drammen, siden kommunen må ty til leie av plasser i Hoff kommune - og har 19 eldre som venter på langtidsopphold ved sykehjem. Derimot ville hun ikke være med på at det hersker noen fryktkultur innen hennes sektor, som gjør at ansatte ikke tør å si ifra om feil og mangler.

- Jeg utelukker jo ikke at det kan forekomme uheldige tilfeller, men har ikke inntrykk av at folk er redde for å si ifra om de opplever noe feil. Det var kanskje slik for ti år siden, men ikke i dag - når vi er så bevisste på problematikken. Vi har for eksempel egne verneombud ved alle virksomhetene, og praktiserer jevnlige medbestemmelsesmøter. Jeg føler i hvert fall at vi har en åpen kultur og god dialog.

Mer løsningsorienterte

- Jeg skjønner bare ikke hvorfor ordføreren og hans partifeller er nødt til å skyve administrasjonen foran seg på denne måten. Vi har ikke en borgermester i denne byen - men en folkevalgt ordfører, og han sitter til syvende og sist med det øverste ansvaret, kommenterer Masud Gharahkhani (Ap), som nå er opptatt av at flere folkevalgte må ut og besøke folk der de er - på arbeidsplassen, i hjemmet eller i institusjoner.

-Det nytter så lite bare å komme til snorklippingen, eller til snitter og kaker, om man vil vite hva som faktisk foregår, sier han.

Pettersen sier seg enig. Han mener både politikerne og administrasjonen må slutte med skyldfordeling og krangling, ta inn over seg at mye faktisk ikke fungerer som det skal i eldreomsorgen, for deretter å jobbe sammen for raskest mulig å bedre situasjonen.

- Jeg synes ærlig talt det får være nok anklagelser nå. Det er nettopp sånt som gjør at folk ikke tør å varsle når noe er feil. Selv er jeg heller ikke på noen måte ute etter å ta noen, men jeg føler at jeg må si ifra om at det ikke vil komme noen bred gransking av eldreomsorgen fra arbeidsgruppa jeg er med i - at dette ikke er hva vi er satt til. For denne saken er så utrolig viktig - for oss alle. Jeg mener; plutselig så sitter man jo der selv - og trenger sykehjemsplass, konstaterer Torbjørn Pettersen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen