Drammen

Ti år med sprint i by‘n

DRAMMENSSPRINTEN: 
11 ganger er Drammenssprinten blitt arrangert. 
Ti av dem har gått nede 
på torget i Drammen by. Men som så mye begynte det ved en tilfeldighet.

DRAMMEN (Dagsavisen): Geirr Kihle har jobbet som frivillig i idretten i 55 år. For det meste for Konnerud idrettslag. Men han var også visepresident i Norges Skiforbund fra 1994 til 1998. Og i år var han én av fem finalister som skulle kåres som «Årets ildsjel» på den NRK-sendte Idrettsgallaen.

Han kan med rette bli kalt Drammenssprintens pappa. For han var sentral da ideen ble pønsket ut. I dag er han styreleder i organisasjonskomitéen.

Begynte med rulleski

Han begynner å fortelle, der vi sitter i Frelsesarmeens lokaler i Drammen (det er der alle de frivillige i Drammenssprinten går og får næring), og etter at vår fotograf har fått tatt bilder av ham ved målområdet ved foten av Bragernes kirke (ut over dette er det lite religiøst i seansen):

- Det hadde seg sånn at i 2002 var det mulig å stenge gatene i byen på grunn av de to nye tunnelene. Da ble det arrangert rulleskirenn på bybrua. Etterpå kom vi i diskusjon med kommunen om mulighet til å arrangere et verdenscuprenn i langrenn på torget.

- I januar 2003 ble det ansatt en ny leder i «Byen Vår Drammen» - Per Øyvind Mørk (tidl. sportssjef i Norges Friidrettsforbund, vår anm.) Han hadde hørt om ideen om en skisprint i byen. Da sa jeg at det måtte være et verdenscuprenn på grunn av kostnadene. Vi måtte ha TV-dekning, fortsetter han.

Hvor er Drammen?

- Så visste vi at Det internasjonale skiforbundet lette etter en arrangør. Plutselig ble Drammen presentert som arrangørsted under et lagledermøte i tsjekkiske Nove Mesto i forbindelse med et verdenscuprenn der. Da spurte alle, bortsett fra nordmennene, da: Hvor i all verden er Drammen? Da de fikk vite at det bare var en halv time fra Oslo, var det greit, forteller Geirr Kihle.

- Men da hadde vi bare seks uker på oss. Per Øyvind Mørk, Pål Eskerud, leder av skigruppa i Konnerud, og jeg. Kommunen var betenkt. Norges Skiforbund var betenkt. Torget i Drammen var under full ombygging, men det ble gjort en formidabel jobb. Vi fikk det til på disse seks ukene, smiler han litt stolt.

- Snøkanoner ble startet opp. Og næringslivet stilte opp. Det første året var vi et haleheng til Holmenkollen. Tirsdagen etter Kollen-helgen. Men det ble bare dette ene året.

Til og med 2018

Etter dette har Drammen vært en suksess for både løpere og publikum. Rundt 25.000 mennesker kranser torget i Drammen under denne sprinten. I morgen skjer det samme igjen.

- Og Det internasjonale skiforbundet ble overbevist om at dette var framtida. Nå står vi på verdenscupprogrammet til og med 2018. Det gjør det hele mer forutsigbart for oss, sier Geirr Kihle.

Nå ligger budsjettet på mellom fem og seks millioner kroner - det dobbelte av da de startet. Uten publikumsinntekter (umulig å ta inngangspenger, naturligvis, på et torg omkranset av puber og forretninger), er inntektene basert på det lokale næringslivets engasjement.

- Og det til tross for at de ikke får lov til å vise fram sitt firmanavn i TV-ruta, forteller ildsjelen.

Det er forbeholdt Det internasjonale skiforbundets verdenscupsponsorer.

- Dessuten bidrar Drammen kommune og Buskerud fylkeskommune. For alle har sett hva dette har betydd for Drammens omdømme. Drammen kommune satte i gang et eget omdømmeprosjekt. Det hadde aldri skjedd uten denne verdenscupen i sprint, er Geirr Kihle overbevist om.

tor.karlsen@dagsavisen.no

drammenssprinten

Startet: 2003, 10 ganger i Drammen by, én gang på Konnerud

Arrangører: Konnerud IL, Drammen kommune, Byen Vår Drammen

Program i morgen:

kl. 11.00: Boller og brus for barna

kl. 13.00: Publikumsteltet åpner. Lokale artister opptrer fra hovedscenen

kl. 14.00: Sprintprolog.

kl. 16.00: Finaler.

Mer fra Dagsavisen