Drammen

Tennisbane på taket

Bygget skulle jevnes med jorden og bli til en grønn lunge. I stedet fylles den gamle fabrikken med nytt liv og blir selv «roten» til en livlig park - på eget tak. I kveld kan du høre et nytt kapittel av vår byhistorie.

Union Eiendomsutvikling har i 15 år ledet utviklingen av Grønland på elvesiden av jernbanen. De er blitt selve begrepet på etableringen av bolig- og næringsbygg, serveringssteder og kulturarenaer i dette området som på folkemunne bare heter «Union».

- Vi er glad i å gjøre ting ordentlig, sier administrerende direktør Trond Åsheim, for anledningen plassert i en provisorisk bar preget av en stor «B». Her foregår kveldens Pilot, der han skal fortelle om planene for huset og området. I tråd med de siste årenes transformasjon av industribygningene i gata skal også Brodahlsbygget beholde navnet sitt, når det om kort tid totalrenoveres til å bli en næringshage, studentkro og bypark (!).

 

Gjør huset til park

Brodahl Gummivarefabrik ble grunnlagt i 1915 av diplomingeniør Anders Brodahl. Her produserte de gummiprodukter som hæler og baller helt til 70-tallet. Da Union startet tvillingen av området, var den et av byggene reguleringsplanen åpnet for å rive til fordel for park, noe som også ble godkjent i sentrumsplanen. Men kreative sjeler ville det annerledes.

- Ideen kom egentlig fra Gunnar Grinaker i Papirbredden Innovasjon: Hva med å gjøre selve huset til del av parken? Det er jo en lav og morsom bygning, og kan gjøre Kreftingsgate mer spennende også.

 

Italiensk pizza

Sjakk, basket, petanque og tennis på taket, glasskunstner Kari Ulleberg og galleri Athene på gateplan, og italiensk pizza og studentkro bak et nytt og stramt inngangsparti. Nå har ideene fått stram form og er til behandling, satt på papir av Arkitektgruppen Drammen, som også står bak kontorbyggene i starten av Grønland. Sørvestvendt utenfor er det tegnet et amfi, til bruk for små konserter og lekeplass for barna. Resten av dagens parkeringsplass blir parkens forlengelse, fremdeles et pusterom.

Studentene på Høgskolen har lenge vært på jakt etter et mer permanent sted å drive studentkro, nå er de tenkt inn som faste gjester i barområdet.

Trond Åsheim er adm. dir i Union Eiendomsutvikling som de siste 15 årene har utviklet bydelen Grønland i Drammen. Torsdag kveld forteller han om et stort kapittel i Drammens moderne byutvikling i denne provisoriske baren, i gamle Brodahls Gummivarefabrik. FOTO: KATRINE STRØM

 

Vulkan

Reguleringsplanen inneholdt noe om urban utforming, og bak Union står krefter som kan alt om dette. Aspelin Ramm som eier halve drammensfirmaet står også bak utbyggingen både på Tjuvholmen og Vulkan i Oslo, som er blitt et trekkplaster med mathall, kulturtilbud og restauranter.

- Legger du sammen Tjuvholmen og Vulkan tenker jeg du får noe som kan fungere godt her også, sier Åsheim fornøyd og viser Dagsavisen Fremtiden rundt i lokalene alle kan se med egen øyne i kveld. Halve andre etasje skal leies ut til kreative næringer, noe som skal være en viktig motor i bygget. En annen del kan bli en privat musikkskole.

- Og dette skal bli den kuleste baren, med fabrikkpipe gjennom to etasjer!, sier Åsheim, som åpner for lavere husleieinntekter for å tilrettelegge for de rette leietakerne.

- Det blir et veldig annerledes bygg. De betaler det de klarer, kan du si, ler han.

Håpet er at alt skal stå ferdig til studiestart, senest i oktober neste år.

Mer fra Dagsavisen