Nyheter

– Teknologi blir viktig, uansett bransje

Teknologibedriften Atea inngår samarbeid med Lier videregående skole, for å skape framtidas arbeidskraft.

Bilde 1 av 3

– Vi håper å kunne være med på å gjøre yrkesopplæringen mer interessant og relevant, og dermed også bidra til at færre dropper ut av skolen, sier Atea-direktør og Drammenser Aleksander Jønvåg.

Det rådgivende teknologiselskapet finnes i syv land i Norden og Baltikum, har nesten 7.000 medarbeidere og hadde i 2017 en omsetning på nærmere 32 milliarder kroner.

Kontoret i Drammen er et av et tyvetalls i Norge- og har cirka 150 ansatte.

Framtidas arbeidskraft

Fra høsten av skal teknologi-kjempen inn i klasserommet til det første kullet på Lier videregåendes nye linje: Elektrofag med helse- og miljøteknologi. En treårig utdanning som gir studiekompetanse og realfagfordypning.

Hvorfor velger Atea å satse på dette?

– Kortsiktig handler det i hvert fall ikke om inntjening. Dette er noe vi brenner for. Det er en høyst digital generasjon som nå vokser opp og skal inn i et arbeidsmarked der teknologien setter sitt preg på alle bransjer. Ved å være synlige i utdanningsinstitusjonene kan vi øke den framtidige rekrutteringen, og dette er viktig siden IT-bransjen allerede er i manko på folk, sier Jønvåg.

Han forteller at Atea også leverer elev-PCer til fylkene - og kontinuerlig jobber for å gjøre digital læring mest mulig effektiv og elevtilpasset. På yrkesfagene har dog teknologien latt litt vente på seg. Siden helse- og velferdsteknologien er i en rivende utvikling var dette et naturlig sted å starte.

Frigjør hendene

– Teknologien er et supplement til de varme hendene, og det vil behøves når det blir flere og flere gamle. Ved å gå inn i skolen kan vi være med på å lære morgendagens ansatte i eldreomsorgen - og andre helseinstitusjoner - framtidas teknologi.

Jønvåg understreker at teknologiske løsninger aldri vil kunne erstatte «de varme hendene» - men at det kan frigjøre tid til at hendene kan bidra der de behøves mest.

Skole for alle

For Lier-rektor Anne Johanne Guldviks del er samarbeidet med Atea en del av det strategiske arbeidet for å løfte yrkesfagene. Skolen ble i februar kåret til tidenes første Årets Entreprenørskapsskole i Buskerud, for deres årlige innovasjonscamper for 200 elever.

– Vi er ved et teknologisk veiskille i Norge. Arbeidsplasser blir borte og nye skapes. Eldrebølgen kommer og behovet for sykepleiere øker. Med teknologisk kompetanse og nye innovative løsninger kan kan vi svare på noen av utfordringene vi ser foran oss.

Dette høres ut som en utdanning forbeholdt de «skarpeste knivene», prøver dere å lage en elite-yrkesskole?

– Vi skal både være en skole for de «skarpeste knivene», og for alle andre elever. Jeg er klar på at Lier er en skole for alle, understreker Guldvik.

Mer fra Dagsavisen