Nyheter

Tarjei Helland: – Dette er valgkamp-desperasjon

Helland er læreren og skoleforskeren fra Drammen som sikter mot Oslo bystyre, og han brenner for mer enn å sikre alle barn en god skole.

Bilde 1 av 2

– Jeg er så stolt over at Marian Hussein er SV-er, og det hun fikk til som vararepresentant på Stortinget. Hun viste hvilke muligheter man faktisk har, sier Tarjei Helland.

Hussein er den unge, muslimske politikeren som skapte historie da hun ble den første som inntok Stortingets talerstol iført hijab.

Det skapte furore fra ytterste høyre fløy – i kommentarfeltene og sosiale medier. Den drøyeste kommentaren kom dog fra nestlederen i Drammen Frp Ole Hovengen, som sammenlignet hijab med naziuniform.

– Jeg skammer meg på samfunnets vegne når det kommer slike kommentarer. Flere må orke å ta rasismedebatten – og møte slike holdninger. Det gjelder statsministeren også. Hun har helt klart et ansvar – når sentrale politikere fra et parti hun sitter i regjering med bidrar til å spre slike holdninger. Selv om kommentarfeltene er et strevsomt sted å være klok, kan vi ikke gi opp kampen, fastslår Helland.

Han mener det er et stort demokratisk problem når folk som stiller opp i politikken utsettes for så mye sjikane og hatefulle ytringer – at mange ikke engang våger å prøve seg.

Helland har nå i nærmere halvannet år vært byrådssekretær for Inga Marte Thorkildsen (SV), som er oppvekst- og kunnskapsbyråd i Oslo.

Det er ikke rart at det var nettopp ham Thorkildsen ringte.

Arvelig «belastet»

Drammenseren vokste opp med engasjerte lærerforeldre, og innrømmer at han nok er litt arvelig belastet i så måte. (Tarjeis mor er Dagsavisen Fremtidens spaltist Unni Helland red.anm.)

Han har ni års erfaring som lærer i grunnskolen og jobbet i sju år ved grunnskolelærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet) som høyskolelektor og stipendiat. Han har gjort seg bemerket ved å skrive innlegg om høyrepolitikeres ivrige bruk av PISA-tall og nasjonale prøver, som han synes er direkte kunnskapsløs – og en unnskyldning for å detaljstyre skolene i helt feil retning.

I 2017 kom han og partileder Audun Lysbakken ut med boka «Framtidsskolen – en mer praktisk, variert og litt lengre skoledag».

Det er likevel jobben som byrådssekretær som har ført til at han nå stiller som kandidat selv.

– Jeg har nok besøkt rundt 80 av Oslos 180 skoler, og har sett at forskjellene er mye større enn jeg trodde. Det er mange politikere som ikke har tatt innover seg hvor enorm forskjellen er, mellom en skole der nesten alle elevene har foreldre med høy utdanning og god – til veldig god økonomi, og en skole der de fleste av elevene kommer fra hjem med utfordringer som trangboddhet, fattigdom, dårlige norskkunnskaper og arbeidsløshet. Det er så viktig å demme opp for dette gapet, så vi kan gi alle barn mest mulig likeverdige muligheter. Det er verdt å kjempe for en skole som ikke gir opp et eneste barn, og der alle kan lære, mestre og trives.

Uforståelig motstand

Det var gjennom sitt engasjement i Natur og Ungdom i Drammen Helland først ble opptatt av politikk – og så medlem i SV. I dag er han stolt over alle klima- og miljøtiltakene det rødgrønne byrådet i Oslo har fått igjennom – og at utslippene synker år for år.

– Jeg er livredd for at denne trenden reverseres – og kan ikke forstå høyresidens motstand mot noe så avgjørende viktig. Akkurat som da vi i miljøbevegelsen i Drammen, tidlig på 90-tallet, hadde ryddedugnad langs Drammenselva – og vasset rundt mellom dopapir og brukte tamponger. Men selv det å rense elva for kloakk var mange imot. De brukte sine vanlige argumenter, som at det ville bety problemer for næringslivet, innebære store kostnader eller inngripen i privatlivet, men enkelte ting er faktisk overordnet slike hensyn, fastslår Helland.

Høyres listekandidaters nei til bomring og ny bypakke i Drammen mener han er en katastrofe for byen.

– Dette er valgkamp-desperasjon. Miljødifferensierte bompenger virker. For meg er det innlysende at miljøbelastende transport må finansiere miljøvennlig transport.

Mer fra Dagsavisen