Velkommen: Marte Grette, koordinator og publikumsansvarlig og daglig leder Andor Roksvåg ser fram til å vise fram mangfoldet i kunsten i Buskerud. FOTO: Elisabeth Helgeland Wold

Tar tempen på fylkets kunst

Fem buskerudkunstnere får 20.000 kroner hver. Stipendutstillingen på Buskerud Kunstsenter gir publikum et bilde av hvorfor de er juryens utvalgte.

– Det er vanskeligere å montere en utstilling som dette enn en vanlig separatutstilling, medgir Andor Roksvåg, daglig leder for Buskerud Kunstsenter.
Den siste tida har han og koordinator Marte Grette vært travelt opptatt med å finne verdig plass på vegger og gulv for alle verkene som er med i årets stipendutstilling, og som skal stå til 19. februar.
– Det er nesten en kunst i seg sjøl å montere, ler Roksvåg. Men han har mange års erfaring og et godt trenet øye nettopp for dette. Selv om undertegnede så et par bilder som hang skjevt. Men etter et par:
– Marte, kom med vateret, er du snill!, hang alt som det skulle, og utstillingsåpningen onsdag kveld ble vellykket.

Vinnerne

Årets stipendjury besto av Marit Roland og Kjersti Solbakken, og de heldige vinnerne av 20.000 kroner hver er:
Kari Anne Helleberg Bahri fra Kongsberg, Katrine Køster Holst fra Vestfossen, Lars-Andreas Tovey Kristiansen fra Drammen, Margrethe Loe Elde fra Hokksund og Marianne Broch fra Sundvollen.    Til Dagsavisen Fremtiden sier Marianne Broch at hun er veldig glad for hederen.
– Det er klart det betyr mye og få en slik anerkjennelse, pengene settes på kontoen min «Priser og stipender», og de kommer godt med. Vi som fikk stipend lager kanskje ikke den kunsten som folk kjøper og har på veggen, så at disse verkene blir lagt merke til betyr mye, sier Broch som søkte nye veier å jobbe på da hun etter noen års fravær kom tilbake til kunsten.
– Jeg er den samme inni men uttrykksmessig var jeg ikke på samme sted. Jeg tenkte hva har jeg gjort alle de årene jeg ikke var på kunstarenaen, jeg har hogget ved bygget hus, funnet på ting med barna. Kanskje det har vært mitt kunstneriske utløp, men jeg har gjort det til noe mer, kunsten er en del av det livet jeg lever. Kulene på utstillingen representerer en kjerne eller en indre substans.

Mangfold

Med unntak av Lars-Andreas Tovey Kristiansens videoinstallasjon, er alle vinner-verkene i år tredimensjonale, dog med store variasjoner i fremstilling, materialvalg og uttrykk.
– Hensikten med en slik stipendutstilling er å vise bredden og mangfoldet som finnes blant kunstnere i Buskerud. Det produseres så mye bra og forskjellig. Dette er andre gang vi gjør dette, hvor kunstnerne har sendt inn bidrag. Alle kommer med på utstillingen og fem får altså et stipend på 20.000 kroner hver, informerer Roksvåg, som er spent på publikums tilbakemeldinger.
Nesten alle de 43 verkene på utstillingen er til salgs, det dyreste er en byste i gips av Ashot Tonoian, «Dameportrett», til 60.000. Utstillerne er kjente og ukjente kunstnere fra hele fylket, blant andre: Berit Myrvold, Yngvild Lassem, Ronny Bank, Anne Pfeffer Gjengedal, Ragnar Steen, Inger Karthum, Tom-Erik Andersen og Marius Dahl.