Takker Drammen kommune og Fritt Ord for Kunstgeist-kvelder

Skal hjelpe publikum inn bak kunsten.

Jasmina Kemura (33) er ansvarlig for utstilling og formidling i Buskerud Kunstsenter, som holder Kunstgeist-kvelder også denne våren

Hva skjer på Kunstgeist tirsdag 12. mars?

– Det blir kunstnersamtale med Fredrik Værslev og Yola Tsolis. Værslev er en av Norges største samtidskunstnere, og har stilt ut på prestisjetunge institusjoner verden over, og nå senest på Astrup Fearnley. Han har atelier og galleri i Vestfossen, og samtaler med Yola Tsolis som for øvrig har vært med på å utvikle programmet med Buskerud bildende kunstnere. Både kollega Marte Grette og jeg ser fram til å høre ham fortelle mer om eget kunstnerskap. Akkurat denne kvelden bør publikum melde seg på, fordi pågangen er så stor.

Kan du fortelle litt om Kunstgeist?

– Buskerud Kunstsenter jobber med å formidle samtidskunst gjennom utstillinger, og Kunstgeist er et ledd i dette. Prosjektet er et samarbeid med Buskerud Bildende Kunstnere. Når man ser og opplever kunst vites vanligvis ikke prosessen dit – tankene og følelsene som ligger bak. Hva skjer i kunstnerens tankeverden? Hva har han eller hun på hjertet og hvorfor ble det akkurat sånn, hva ønsker han eller hun å fortelle, berøre eller vise? Det er noe av dette som Kunstgeist skal gi publikum svarene på. Kunstgeist er et lavterskeltilbud, og man trenger ikke melde seg på for å komme. Takket være Drammen kommune og Fritt Ord kunne vi dra i gang dette prosjektet. At vi fikk støtte er jo også en anerkjennelse på at vi gjør noe riktig. Det koster å ha kunstnere og foredragsholdere, og vi skal ha god kvalitet. Men det er gratis for publikum, og varer kun i tre kvarter. Man skal ikke behøve å bruke hele kvelden.

Dere startet serien sist høst, har det blitt slik dere ønsket og forventet?

– Absolutt! Vi så med en gang at det var stor interesse. Noen kom hver eneste gang, andre kom av og til. Vi la merke til at publikummerne begynte å snakke sammen etter hvert, en slags barriere ble brutt. Folk stilte etter hvert fler og fler spørsmål også.

Hvilke erfaringer fra høsten tar dere med inn i runde to denne våren, og er det noe dere vil endre på?

– Denne sesongen er det litt lengre mellom arrangementene, i høst hadde vi åtte Kunstgeist på tre måneder, nå blir det ett i måneden. På den måten rekker vi å jobbe enda bedre med hvert enkelt tema.

Dere skal også ha en Kunstgeist i Kongsberg i mars, har dere begynt å se litt utover og til andre steder?

– Ja, i fjor hadde vi ett på Drammens museum, men vi er jo et kunstsenter for hele fylket og viktig for oss at Kunstgeist også blir lagt andre steder. I Kongsberg blir det kunstnersamtale med Beathe C. Rønning og Yola Tsolis lørdag 23. mars i Kongsberg Kunstforening.

Hva er tilbakemeldingene dere får?

– Vi får gode og konstruktive tilbakemeldinger og innspill, både fra kunstnerne og fra besøkende. Det har manglet litt fokus på samtidskunst, og det er et hull der som vi kanskje kan fylle. Spesielt kunstnersamtalene har bidratt til å demystifisere litt, det er viktig å få bort barrierene.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En som i hvert fall gjorde inntrykk var «The Oxford Dictionary of Saints», ganske absurd men veldig morsom.

Hva gjør deg lykkelig?

– En kaotisk og høylytt middag med familien, men også en stille frokost på søndag, uten barn.

Hvem er din barndomshelt?

– Min mamma. Hun holdt familien sammen da vi kom til Norge, og hun er årsaken til at vi har det som vi har det.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Synger jeg karaoke! Vi er en vennegjeng, som etter et visst antall enheter, liker å synge svulstige 90-talls klassikere på utesteder.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Friheten til å bestemme over egen kropp.

Er det noe du angrer på?

– Ja, 90 prosent av nachspielene jeg har vært på kunne jeg vært foruten. Men de ti prosentene har til gjengjeld vært legendariske.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Justin Vernon, i håp at han ville synge "Heavenly Father" a cappella – bare til meg.