Nyheter

Sykehusoverlege Marieke Claessen valgte hjemmefødsel

Tillitvekkende miljø og mulighet til å ta informerte valg om egen fødsel fremmer kvinnehelse og sunne nye foreldre, viser forskning. En bevegelse anført av jordmødre får økt gehør – etter alt å dømme også på Drammen sykehus, der sjefen selv gikk mot strømmen.

Bilde 1 av 4

Etter en høst der horder av drammenskvinner har samlet seg til forsvar for abortloven og i protest mot underdimensjonering og avdelingssplitting i planene for nytt sykehus, ble denne ukas FødselsFestival en sydende møteplass. 116 betalende hadde funnet veien til Union Scene, og blant selverklærte hjemmefødselsaktivister, doulaer og utstillere av bærbare badekar fant også avdelingsoverlegen på avdeling for gynekologi og fødselshjelp på Drammen sykehus, Marieke Claessen, sin plass.

– Jeg trodde det var prostitusjon som var verdens eldste yrke – men noen tok imot barn også i Egypt 1.500 år før Kristus og det beskrives som en profesjon som kvinner utførte, innledet Claessen sitt innlegg der hun tok for seg utfordringer i dagens fødselsomsorg med vekt på to områder: Pasientens informerte valg, og ansvarsfordelingen mellom jordmor og obstetrikk (kirurgisk spesialitet om mødre og barn under graviditet og fødsel).

Ikke som nye Østfold

– Om dagen er jeg en høyt respektert professor. Om kvelden er jeg en av de jordmødrene som blir møtt som om jeg var «the scum of the earth», hvis jeg kommer inn i en sykehusresepsjon med en kvinne som må innskrives underveis i et fødselsforløp der noe har inntruffet. Helt til i fjor, sa Hannah Dahlen fra australske Western Sydney University. Da fikk hun en samarbeidsavtale med et sykehus, som over natten gjorde situasjonen til kvinnene som velger hjemmefødsel tryggere. Jordmor Shena Byrom fortalte om sin reise fra strenge britiske fødeavdelinger som rutinemessig tok fostervannet for å effektivisere fødsler, inngrep hun skammet seg over å ha vært del av, til avslappede fødesentre med mor og barn – og ikke bemanningssituasjonen – som premiss.

Claessen kom jordmødrene i møte på flere måter enn ved sin korte historiske gjennomgang av profesjoner som har jobbet side ved side, men samtidig kjempet om makten.

Fødselsoverlegen viste fram bilder fra fødeavdelinger i Danmark, der metallbøyler og stivede laken er fortrengt av myk sofa og badekar som standardinteriør. – Jeg skulle ønske vi kunne få det slik på vårt nye sykehus også, sa hun. Til Dagsavisen Fremtiden utdypet hun etterpå at mens avdelingen ikke har innflytelse på antall sengeposter eller ytre struktur, vil de bruke alle muligheter til å utforme fødestuene til gode værelser med lys og atmosfære som stimulerer de riktige hormonene for en best mulig fødsel.

– Jeg har sett hvordan de har innredet på det nye sykehuset i Østfold, for eksempel, det er gjennomgående sterilt og hvitt. Vi vil ikke ha det sånn, sier hun.

Samtidig minnet hun om at stress og uventede forløp kan oppstå uavhengig av dust lys.

– Alt blir ikke slik vi kanskje ser for oss. Vi møter også oftere kvinner som krever å få planlagt keisersnitt uten indikasjon – og vi har en utfordring med å kommunisere det dersom det ikke er vår anbefaling, sa Claessen.

Sykehusjordmor hjemme

Selv om Norge sammen med sine nordiske naboer og Nederland ligger lavest i verden på andel planlagte keisersnitt, gjør fødselstrender seg også gjeldende her. I den andre enden av skalaen er de som ønsker en mest mulig naturlig fødsel, og av 1.900 årlige fødsler på Drammen Sykehus anslår hun at 100 skjer med bistand fra en såkalt doula. Hjemmefødsel er foreløpig ingen stor utfordrer, og Claessen anslår at antallet hjemmefødende som av ulike grunner må oppsøke sykehuset underveis i fødsel, er rundt fem årlig.

Det hun ikke fortalte salen, var hva hun valgte da hun selv skulle føde.

– Jeg hadde selv hjemmefødsel med en jordmor fra Drammen sykehus, sier hun. Selv om hun spøkefullt mistenker at ryktet om det kan ha medvirket til invitasjonen, forklarer hun sin tilstedeværelse slik:

– Fra min egen bakgrunn i Nederland vet jeg at kombinasjonen jordmorddrevet og sykehusomsorg kan fungere bedre enn den gjør i Norge. Der er det vanligere med hjemmefødsler enn her. Jeg følger også med på danske sykehus, der man ønsker å systematisere og strukturere slike samarbeid ved å ansette jordmødre i sykehusstaben, selv mens de tilbyr hjemmefødsler, sier hun.

Flere av jordmødrene kritiserte dagens sykehusdrevne fødselsomsorg som basert på utdaterte antagelser, når det gjelder både det tempoet i det fysiske fødselsforløpet og frykten for å la kvinner selv ta styringen over fødestilling. Claessen imøteser reviderte retningslinjer fra Helsedirektoratet i 2019.

– Den største utfordringen innen obstetrikk er at dødeligheten er så lav – dermed kreves store studier for å få verifisert det man hevder, basert på erfaring. I mellomtiden kan det være vanskelig å endre kultur, og det er lettere å bare fortsette som før, sier hun.

LES OGSÅ: - Det fødes også en mor

LES OGSÅ: Lager eget jordmorhus i Drammen

– Vi må fortsette å være konstruktive

Det er lett å bli liten og la seg overkjøre på en steril sykehusavdeling, mener initiativtaker til FødselsFestivalen Cathrine Trulsvik.

Jordmoren er spesielt stolt over å få Marieke Claessen til Union.

– Som representant for Drammen sykehus har hun og jeg har hatt våre runder, sier hun.

– Jeg tenker at vi ikke kan stå på hver vår haug og snakke stygt om hverandre, men må se at vi ødelegger for kvinnene og familiene og Norges framtid om vi ikke fokuserer mer på fødsel. Vi må se hvordan vi kan styrke de som skal føde, og ikke overkjøre dem, sier Trulsvik, som tidligere har jobbet på nyfødtintensiv, da som sykepleier.
– Selv jeg som vet hva alt på sykehuset heter,  har kjent på hvordan man lett blir liten i sånne sammenhenger, sier hun.

Det var etter en samtale hun tok initiativ til med Claessen i sommer at hun endte med å få sykehusoverlegens ja til å delta.  Trulsvik tror veien til bedre fødselsomsorg går gjennom tryggere personer i alle ledd. Hennes kamp har i flere år vært å endre retningslinjene for hjemmefødsel. Hun vil også gjerne gi jordmødre som tilbyr dette ansettelse i helseforetakene, og bedre forebygge friksjon mellom sykehusstab og eksterne fødselshjelpere. Ellers går utviklingen feil vei, tror hun, noe også flere av foredragsholderne advarte mot, med henvisning til land der fødende langt oftere enn her ender i medisinsk behandling, selv om de er friske.

LES OGSÅ: Jordmor mister autorisasjonen

– Vi må være konstruktive og se hva kvinner i Drammen trenger for at de skal få flere barn – uten å ønske seg keisersnitt ved neste fødsel eller gå inn i en svangerskapsdepresjon med store ringvirkninger. Og da må vi starte et sted.

Mer fra Dagsavisen