Nyheter

Svinger seg med Prøysen

Huladansere med ukulele, disko og reggae er ikke det man vanligvis forbinder med Prøysen. Helt til nå.

Bilde 1 av 4

Perleraden Musikkteater presenterer også i år forestilling på Fossesholm, med Alf Prøysens musikalske landskap, arrangert og iscenesatt av dyktige musikere og sangere. Årets musikal har fått tittelen «Æille har et syskenbån», og er en helaftens forestilling.

– Noen av de mest kjente sangene blir presentert i helt ny drakt, og knadd sammen med en god porsjon humor, forteller Trine Dishington Hansen som har vært med på Prøysen-forestilling i sju år. Hun bekrefter at publikum kan få seg en og annen overraskelse når noen av de ellers så kjente Prøysen-sangene blir fremført.

– Trond (Nilsen, red.anm.) har laget noen nye, kjemmorsomme arrangementer til blant annet Hompetitten og Bakventland.

Publikumssuksess

Positive tilbakemeldinger hagler rundt musikalartistene som alle har solid bakgrunn og utdanning innen sang, musikk og teater. Til tross for dette, og for hardt arbeid, har de aldri mottatt én krone i støtte.

– Vi søker både fylkeskommunen og diverse kulturinstitusjoner og fond, men så langt har vi måttet klare oss alene. Vi gjør alt selv, rigger og bærer stoler, og så leier vi inn folk på lys og lyd. Det blir en liten lønn på hver, men timebetalingen er nok ikke så høy, medgir Hansen.

11 forestillinger nesten fylt til randen, hvem kommer og hva er hemmeligheten?

– Jeg tror litt av hemmeligheten er at vi fornyer oss akkurat passe mye hvert år. Vi har med de gamle, gode sangskattene, men er også opptatt av å løfte fram en del av Prøysens stoff som ikke er så kjent for folk. Publikum kommer fra forskjellige steder; fra Drammen, Sætre, Tønsberg, Hoff og Geithus, oppsummerer Hansen og legger til:

– Det lokale publikummet har faktisk stussa litt over at det er så få kjente, vi veit ikke helt hvorfor det ikke kommer flere lokale, men det skjer jo mye annet i bygda også.

Varemerke

Fossesholm Herregård i Vestfossen fra 1700-tallet har vært musikalsk arena for Prøysens sangkatt i 18 år. Det hele startet med at ekteparet Frøydis Granlien og Torgeir Hanssen tenkte som så: Skal vi ikke bare synge litt Prøysen på Fossesholm? Og det gjorde de både rett og lurt i. Produksjonen har vokst siden den gangen, og flyttet fra steinfjøset og inn på den store låven hvor det er plass til over 100 publikummere.

Aktørene var en stund litt usikre på om det skulle bli forestilling i år, siden Torgeir Hanssen døde i vinter.

– Men det var nettopp i år vi virkelig skulle gjøre det, og vi har fått overveldende tilbakemeldinger, forteller Trine Dishington Hansen.

– Fossesholm har et utrolig fint anlegg både ute og inne, og både Ingeborg og jeg har hatt sommerjobb der tidligere. Vi synes stedet fortjener større oppmerksomhet i bygda. Prøysen på Fossesholm har blitt et varemerke som vi ønsker å bringe ut, utdyper Hansen som innrømmer at det er mye jobb i forkant av hver sesong.

– Vi starter i januar med planlegging, og siden går det slag i slag. Siste uka før forestilling øver vi på Fossesholm, og vi pleier å ha en intensiv øveuke hvor vi bor hos foreldrene mine i Hokksund.

Trine Dishington Hansen jobber til daglig som lærer, og tøyser med at hun plager elevene sine med Prøysen. Men hun mener alvor – det er viktig å videreformidle Prøysen til kommende generasjoner.

– Det er mange lag i tekstene til Prøysen og han kunne få fram en livshistorie på tre setninger. For en dikter og for en stor kunstner, for en fyr!

Mer fra Dagsavisen