Nyheter

Svindebønder fra Nedre Eiker reagerer med avsky på dokumentar

– Det er helt forferdelig å se sånne bilder, sier svinebonde Knut Olav Stryken fra Nedre Eiker om NRK Brennpunkts dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter».

Bilde 1 av 3

Nylig sendte NRK Brennpunkt dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter», hvor skjulte videoopptak viste en rekke tilfeller av mishandling og grov vanskjøtsel av griser i flere norske fjøs. Til sammen 13 gårder som driver med produksjon av svinekjøtt ble gransket med skjult kamera, og noen av opptakene viste bønder som visste at det de drev med var ulovlig.

– Grotesk å se

Reaksjonene på dokumentaren har vært voldsomme – ikke bare blant dyrevernere, men også blant bønder. En av dem som har sett dokumentaren, er svinebonde Knut Olav Stryken som holder til i Nedre Eiker.

– Det er helt forferdelig å se sånne bilder – uavhengig av om det er gris, hund eller andre hjelpeløse dyr som blir mishandlet. Det var grotesk å se. Du blir rett og slett dårlig og kvalm, sier Stryken til Fremtiden.

Samtidig synes han noen av reaksjonene som har kommet i kjølvannet av dokumentaren er overdrevne.

– Det har vært tungt å måtte lese mange av kommentarene som har kommet i etterkant. Det er flott at man har fått dette fram i lyset, og det er fint at man kan synliggjøre sånne produsenter som ikke burde drive med dyr, men det er vondt å lese en del generalisering i etterkant. Det er mange som tar til orde for å legge ned en hel næring. Det er mange som bruker mye tid og steller godt med dyrene, sier Stryken.

Produserer smågris

Stryken begynte med landbruk sammen med sin kone, som er sivilagronom, i 2004. Selv har han drevet med skogbruk før han ble bonde. Nå driver han med smågrisproduksjon.

– Vi tok over et kornbruk i 2004, og i 2009 begynte vi med gris, forteller han.

Gården ligger like ved Stryken grustak.

– Kjenner du de igjen i noen av problemene som fremkommer i dokumentaren?

– Jeg synes det blir veldig fjernt. Det har ikke noe med drift å gjøre. Det er rett og slett dyremishandling. Syke dyr har det vondt og neglisjeres, dyr som egentlig skal avlives, og så lar man dyret bare ligge der hjelpeløst uten smertestillende, og kommer i tillegg med strøm, som har vært totalforbudt i mange år... Det viser en holdning overfor levende individer som ikke er normal.

Han vedgår at det er vanskelig å si noe om omfanget av denne typen dyremishandling blant norske svinebønder.

– Det er sikkert ikke lett å fange opp slike ting som man gjør der. Og derfor kanskje må såpass drastiske ting til, sier han med henvisning til bruken av skjult kamera i dokumentaren.

– Like sjokkerende for oss

Strykens nabo Fredrik Gevelt (61) har bodd på gård hvor det har vært svin hele livet. Nå produserer han rundt 3.000 smågris som havner på slakteriet og i butikkhyllene i løpet av året, og han har snaut 1.000 purker på gården.

– Det er like sjokkerende for oss som holder på i svinenæringen som for alle andre som så denne dokumentaren. Det er kjempevondt, sier han.

– Hva vil dette bety for svinenæringen framover?

– Det er helt klart at dette ikke akkurat er god pr. Men det er én ting om man taper salg. Det er ikke det dette handler om, men dyremishandling som er totalt uakseptabelt. Så tror jeg folk vil spise svinekjøtt likevel. Men det er et sunnhetstegn at folk reagerer som de gjør, og det samme gjør vi, sier bonden.

– Ble kvalm

Leder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa har også sett dokumentaren

– Jeg ble helt kvalm av å se den. Det var forferdelig å se. Jeg tenkte at dette er ikke bra i det hele tatt. Det er ikke sånn vi ønsker at det skal være. Det var sterkt følelsesmessig å se det, sier han og understreker at ingen av gårdene det ble filmet på ligger i Buskerud.

Lite miljø i Buskerud

– Hvilke reaksjoner bør dette få?

– Nortura har sagt at de har anmeldt et forhold, og har sikkert undersøkt flere ting. Lovbrudd er ikke akseptabelt. Bondelaget har vedtatt nulltoleranse for brudd dyrevernsloven.

– Hvor stort er problemet med uetisk og tidvis også ulovlig husdyrhold blant svinebønder, tror du?

– Det er ikke noe stort miljø i Buskerud. Det dreier seg om 20–21 besetninger og bruk som driver med det. Her i Ål, hvor jeg bor, har vi én besetning. Jeg har ikke vært inne i fjøsene, men regner med bonden er en flink bonde. Blant dem jeg kjenner har jeg inntrykk av at det ikke er slike tilstander. Jeg har snakket med noen bønder som gruet seg til å se dokumentaren, men som tar sterkt avstand fra slike forhold. Det er ikke slik jeg kjenner næringen.

– I dokumentaren kommer det fram at det er kritikkverdige forhold på samtlige av gårdene som besøkes. Betyr ikke det at det er stor sjanse for at denne typen husdyrhold er utbredt?

– Jeg håper det ikke er det. Mattilsynet heter tilsyn fordi de skal drive med det. Jeg ønsker at de skal si noe om det, for det er dem som skal kontrollere at vi driver ordentlig. Vi forlanger at man behandler dyr med respekt og kjærlighet og at man ikke bryter dyrevernloven.

– Trenger kunnskap

– Har du noen gang anmeldt dyremishandling eller har Bondelaget i Buskerud noen gang gjort det?

– Ikke som jeg vet om. Men vi har meldeplikt hvis vi ser at noen ikke behandler dyrene godt. Da skal det meldes fra.

– Effektivisering og at forbrukerne ønsker billig svinekjøtt nevnes som en av årsakene til dårlig dyrevelferd på gårdene. Mener du kravene om effektiv og billig drift går utover dyrevelferden?

– Jeg håper vi ikke at den effektiviseringen av landbruket som vi har vært gjennom, og som kreves av oss går på bekostning av dyrevelferden, men det kunne vært interessant om noen forsket på det. Vi trenger kunnskap om det. Vi ønsker ikke landbruk som går på bekostning av dyrevelferd.

Statistikk fra Mattilsynet viser at det ble utført 109 dyrevelferdstilsyn hos svinebundet i Region Øst (Buskerud, Vestfold, Telemark, Hedmark og Oppland) i de fire første månedene av 2019. Ved 25 (22,5 prosent) av disse besøkene ble det funnet avvik fra dyrevelferdsregelverket. Denne andelen var for øvrig enda høyere hos storfebønder, hvor det ble funnet avvik fra dyrevelferdsregelverket i over halvparten av tilfellene.

Les også: Leder: «Den rosemalte fortellingen om norsk landbruk framstår mindre og mindre troverdig»

Mer fra Dagsavisen