Aps Jørgen Firing mener den store økningen i husleie for beboerne i kommunens omsorgsboliger viser at Øvre Eiker kommune aldri skulle ha overlatt ansvaret for boligene til Eiker Eiendomsutvikling AS. ILLUSTRASJONSFOTO: FRANK MAY/NTB SCANPIX

– Svikter de gamle

Jørgen Firing (Ap) mener kommunens borgerlige ledelse svikter de eldre, ved å overlate ansvaret for omsorgsboligene til et AS.

Av Pernille Vestengen

– Når Eiker Eiendomsutvikling AS kan øke enkelte av beboernes årlige boutgifter med over 20.000, uten at politikerne engang blir varslet, er det noe galt et sted. Dette er folk som ikke har mye å rutte med i utgangspunktet, konstaterer Firing, som er ordførerkandidat for Øvre Eiker Arbeiderparti.

Stive priser

I gårsdagens Dagsavisen Fremtiden fortalte pensjonister fra Vestfossen hvordan mange av beboerne i de kommunale omsorgsboligene har fått store økonomiske bekymringer på grunn av husleieøkningen. De mente heller ikke omsorgen var mye å skryte av, for akkurat som i andre boliger må man søke om hjemmetjenester og trygghetsalarm. For alarm og nøkkelboks trekkes beboeren 355 kroner i månedsleie.
– Under budsjettforhandlingene i høst ønsket Ap, SV og Sp i hvert fall å fjerne disse gebyrene, som årlig utgjør over 4.000 kroner, men vi ble nedstemt av Høyre, Frp og KrF. Husleieøkningen hørte vi ikke noe om før den plutselig var innført, forteller Firing.

Men gir sosialhjelp

I et åpent brev har Eva Klunderud ønsket svar på hvordan husleieøkningen for noen av kommunens svakeste rettferdiggjøres. Når Dagsavisen Fremtiden stiller samme spørsmål til kommunens politiske ledelse, henviser de til gruppeledernes skriftlige svar, som også ble offentliggjort i Eikerbladet fredag. Her konstateres det at husleiene er justert i forhold til markedsprisene, og at dette er Eiker Eiendomsutviklings ansvar.
«Generelt kan vi si at kommunen ikke subsidierer de kommunale utleieboligene. Det gis imidlertid både kommunal og statlig bostøtte og dessuten sosialhjelp til de personer som trenger det», skriver de avslutningsvis.
– Dette er grov ansvarsfraskrivelse. Posisjonen er tydelig mer opptatt av pengesterke innflyttere enn av at gamle mennesker i Øvre Eiker nå har enda mindre å leve for, konstaterer Jørgen Firing.