Innehaver Thai Minh Duc Pham (t.v.) på Wasabi Sushi vokste selv opp i fattigdom i Vietnam, og har lenge støttet Ronny Johnsen og Bjørn Morgan Johansen i Rett Fram Opplevelser. To menyvalg med sushi og hans vietnamesiske spesialsaus gir kundene mulighet til å øremerke bidrag til fattige barn i Drammen. FOTO: KATRINE STRØM

Sushi som hjelper

Når tobarnsfar Thai Minh Duc Pham ser barn som ikke får spille fotball eller delta i leken, er det ikke til å bære.

Den vietnamesiskfødte innehaveren av Wasabi Sushi kom til Norge som 17-åring, og flyttet med foreldre og en lillebror inn på vestkanten i Oslo. Med en oppvekst på bar bakke føltes ulikheten så uoverstigelig at han dro til Holmlia på østkanten for å spille fotball, og det er der han har vennekretsen sin fremdeles.

– I Ho Chi Minh-byen (Saigon) var jeg en fattig gategutt som aldri hadde penger, ofte ikke engang mat, forteller Duc.

Framtidsplaner

Livet i Norge ble bedre – som broren driver han nå sin egen restaurant, og planlegger å utvide til Asker og Oslo etter tre år i Drammen. Han er far til to jenter på 17 og 12, med framtidsplaner om å bli ingeniør og lege. Men heller ikke en stolt pappa kan la være å se andre som står utenfor – som ikke spiller på laget eller er en del av gruppa.

– Det hender at jeg gråter. Jeg synes det er viktig å være med og hjelpe, sier han. Han forteller at han bestandig har bidratt til organisasjoner, men at det er viktig for ham å vite at hjelpen kommer fram dit den skal.

– Ofte er det uoversiktlig å følge pengene. Det viktige for meg er å støtte noe her i landet, og å gjøre det ordentlig, sier Duc.

Han bestemte seg for å sette opp en sushimeny som fast gir bort ti prosent til Rett Fram AS, enten man bestiller med en app eller spør direkte. Slik kan bidragene spores lett, og kunden er trygg på å ha gjort noe bra mens man selv koser seg.

Viktige skritt

– Det føles spesielt når en mann forteller oss alt som står i vår brosjyre – fordi han har opplevd det, sier Ronny Johnsen. Eksjournalisten bygger opp organisasjonen Rett Fram Opplevelser ikke bare for å hjelpe uten omveier, men også for å endre barns syn på hva som er mulig.

– Vi vet at fattigdom går i arv. Det er ikke lett for en tolvåring å få ambisjoner om du aldri har lært at du må jobbe og ikke gi opp til du vinner i lotto. Om du ikke får spille fotball, hvordan skal du da vite om du har talent? Om du dekker over skammen av å ha dårlig råd, hvordan skal du da få ståltro på deg selv?, spør Johnsen.

– Vi pleier å si at vi hjelper folk å leve, ikke å overleve, supplerer makker Bjørn Morgan Johansen i Rett Fram.

Nå vil de se på muligheten til å spre Ducs menykonsept til flere aktører. Målet er at man, enten man er privatperson eller bedrift, kan hjelpe barn i byen gjennom hvordan du selv handler.

 

Utelivet slutter opp

Et klistremerke viser snart alle utestedene i sentrum som lar deg bidra med støtte når du spiser hos dem, forteller Johnsen og Johansen i Rett Fram Opplevelser.

Etter Elvefestivalen tok flere av dem kontakt med organisasjonen, som har spesialisert seg på å la flere barn og familier som ellers ikke har råd få den gode følelsen av ferie, jul eller festival.

– Siden vi jobber med opplevelser, glir vi rett inn hos dem som jobber med å gi folk nettopp det – hele året. Da vi tok en runde blant utestedene fikk vi ja, ja og ja, sier Johnsen.

Oscar & Stallen, Lizzis Pizza, Anchas Bodega, Jonas B. Gundersen, Pigen, Goggen, Wasabi Sushi og Rekord Bar støtter nå alle opp om hjelpearbeidet som Rett Fram Opplevelser driver – og flere er på vei.

Et klistremerke på døren er garantien for at du som kunde støtter noen som gjør livet litt lettere for barn i byen.