Nyheter

Styrker sjokolade-laget bak Criollo

Bak den nyåpnede sjokoladebaren i Tollbugata står over 100 aksjonærer: fra Alta i nord og nesten til Kristiansand i sør. Nå vet gründer og veganer Odd Arild Ringen og daglig leder Kristine Bonstad hva de ønsker seg til jul.

Bilde 1 av 4

Det forteller gründer Odd Arild Ringen, som står bak Criollo sjokoladebar i Tollbugata.

Til sammen har det blitt 104 aksjonærer i den nyåpnede lille sjokoladebaren som er Norges og kanskje verdens første i sitt slag.

Utdannet innen ernæring

Kristine Bonstad er ansatt som daglig leder i den lille kafeen, som selger kakao, kaffe, sjokolader, kaker, wraps og mer til. Bonstad har bachelorgrad i «Idrett, ernæring og helse», og har spesialisert seg på problematikk knyttet til sykelig overvekt.

– Jeg er veldig glad for å få muligheten til å få jobb hvor man kan bruke disse kunnskapene, sier hun.

Sjokolade trenger på ingen måte å være usunt, understreker Bonstad.

– De siste årene har det vært mye fokus på tarmhelse og tarmbakterier, og en ting som er veldig gjentakende i forskningslitteraturen, er at kakao, sammen med et plantebasert kosthold og mye fiber, er veldig positivt, sier hun.

Fire forskjellige melketyper

Både Bonstad og Ringen er veganer, og begrunner det med etisk overbevisning, miljøhensyn og helsemessige fordeler. I Criollo sjokoladebar er produktene som selges veganske, glutenfrie og fair trade, og i jula har de to arrangert vegansk julebord for 22 personer.

Istedenfor vanlig melk til kakaoen eller kaffe latten, kan kundene velge mellom fire forskjellige plantebaserte melketyper: soyamelk, havremelk, mandelmelk og rismelk.

– Det var én på besøk her som testet alle fire, sier Bonstad og smiler.

Mye hardt arbeid

Man skulle kanskje tro at landets første sjokoladebar fylles opp av ivrige kunder hver dag fra første sekund, men innehaver Odd Arild Ringen understreker at det er litt mer komplisert enn som så.

– Vi ser at vi som alle andre må starte på scratch og bygge på.

I tillegg til kafévarene, selges også andre sjokoladeprodukter som kan havne under juletreet, og disse varene er populære kan Ringen fortelle.

– Produktsalget går veldig bra.

Det har ikke vært noen enkel jobb å starte opp baren.

– Jeg har nok i snitt jobbet tolv timer daglig sju dager i uka fra august og fram mot åpningen, og da har jeg til og med fått litt mer hjelp enn jeg i utgangspunktet hadde tenkt, sier Ringen.

Også byråkratiet har kostet sitt.

– Det er kjipt å tenke på hvor mye jeg har brukt på dette. Det er sikkert snakk om 150.000-200.000 kroner bare på byråkratidelen. Noe av det skjønner jeg at er nødvendig, men ikke mesteparten, sier Ringen.

På nyåret håper han å kunne realisere flere planer.

– Fredag kveld og vinservering ville vært moro, konstaterer han.

Mer fra Dagsavisen