Nyheter

– Styrejobbing i Næringsforeningen er noe vi gjør på dugnad

Avtroppende styreleder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning vil at Næringsforeningen skal sette mer politisk agenda fremover. Samtidig synes hun fjorårets debatt om båndene tll den lukkede herreklubben St. Olavs klub kom ut av proporsjon.

– Jeg har totalt sittet ti år i styret, og må si det er veldig givende å få vær med i Næringsforeningen, både spennende mennesker man møter i styret og jobber sammen med, og en spennende administrasjon å jobbe sammen med, sier hun, og opplyser at det er kotyme i foreningen at man etter to år som styreleder går over i et råd bestående av tidligere styreledere.

Hvordan har de to årene vært?

– Det er greit å være klar over at det er noe man gjør som en dugnad. Det er ingenting i honorar, du bruker av fritiden din og jobber for næringslivets beste. Men det har vært veldig givende å få lov å være med i de gode diskusjonene, og rett og slett jobbe for det vi tror på har vært viktig.

– Irrelevante ting

8. mars 2018 skrev Dagsavisen Fremtiden om herreklubben St. Olavs torskemiddag, og i kjølvannet av det ble daglig leder Tonum og båndene klubben hadde til Næringsforeningen også gjenstand for høylydt debatt.

Hvordan var det å sitte midt i det?

– Det var greit. Det jeg fremdeles vil sette spørsmålstegn ved, er at ting kom litt ut av proporsjon, og saker ble linket sammen som ikke nødvendigvis ga relevans for leseren.

Som hva da?

– Min private oppfatning er at det blir en del irrelevante ting som kobles sammen.

– Hadde det ikke relevans at Tonum satt som daglig leder i Næringsforeningen, samtidig som han hadde samme rolle i St. Olavs klub?

– Jeg ønsker ikke den debatten opp på nytt, sier Haaning.

LES OGSÅ: Herreklubbmedlem innstilt som ny styreleder i Næringsforeningen

Million-underskudd

Drammens Tidende skrev fredag at 1,4 millioner av foreningens underskudd i 2018 skyldes dels sluttpakke til Tonum, og dels den påfølgende rekrutteringen, med en prosjektleder som midlertidig gikk inn som daglig leder. Som styreleder var det Haaning som ledet prosessen med å erstatte Tonum, men hun vil ikke kommentere dette utover det hun har sagt om saken før.

– Fra høsten 2017 hvor vi så på totaliteten i Næringsforeningen, vi ønsket profesjonalisering og å sette politisk agenda i større grad. Tonum og styret var enige om at et skifte var riktig, sier hun.

– Er du fornøyd med prosessen?

– Jeg er fornøyd med løsningen det fikk. Vi fikk tak i det jeg oppfatter som en riktig daglig leder, og Rune Kjølstad fikk jobben. Han har ikke rukket å være så lenge i rollen, men vi har god tro på ham.

Kunne du ansatt en som var medlem i herreklubben St. Olav som Tonums etterfølger i daglig leder-rollen?

– Her må jeg svare som privatperson, fordi det ikke har vært oppe i styret: Ja, det kunne jeg. For jeg anser herreklubben som en selskapsklubb, og mener den ikke er relevant som et maktsentrum, som dere henviser til.

Haanings ektemann, Høyres ordførerkandidat Fredrik Haaning, valgte å melde seg ut på dagen 8. mars i fjor.

– Var dere uenige om det var nødvendig?

– Jeg kommenterer ikke det.

Larsen-Nyhus Haaning understreker at hun synes det er bra at Næringsforeningen er relevant for media i Drammen.

– Samtidig hadde det vært hyggelig om dere også kunne være opptatt av å fokusere på den dugnaden som legges ned i styret. Vi kan være uenige, men jeg setter pris på kritisk journalistikk. Vi har i Næringsforeningen satt en retning nå med mer politisk påvirkning på agendaen, og det betyr at også vi ser mer kritisk på ting.

Mer fra Dagsavisen