Nyheter

Studie vekker oppsikt

DRAMMEN: Stor studie fra Drammen kan tyde på at større deler av befolkningen bør få influensavaksine.

Torsdag kunne NRK Buskerud fortelle om et stykke oppsiktsvekkende forskning utført ved Drammen sykehus. I tre år har legene fulgt mer enn 260 pasienter innlagt med lungebetennelse, og resultatet er blant annet at de har klart å diagnostisere nesten 80 prosent av pasientene med bakterieinfeksjoner i tillegg til virus.

- Resultatene som allerede foreligger fra prosjektet er interessante og har gitt helt ny informasjon. Det vil kunne få stor betydning for valg av riktig medikamentell behandling, og vil derfor kunne forbedre omsorgen for denne viktige infeksjonstypen i Norge, sa professor i medisin Stig Frøland ved Rikshospitalet til NRK.

Vaksinere flere

Seksjonsoverlege Lars Heggelund, som er prosjektleder for studien, forteller til Dagsavisen Fremtiden at man fant ut at en relativt høy andel av pasientene også hadde influensa.

- Dermed er det tenkelig at flere av disse lungebetennelse-tilfellene kunne vært unngått, om de hadde blitt vaksinert mot influensa. Det kan i hvert fall diskuteres i fagmiljøet - om man kanskje burde vaksinert flere - og da ikke bare de eldste, sier Heggelund.

Flere indikasjoner

Han viser til at man i Japan har utført en studie der man vaksinerte små barn mot influensa, og ett av resultatene var at også langt færre voksne fikk influensa. I Finland har man også sett på effekten av å vaksinere småbarn mot influensa, og fant at dette blant annet førte til at færre av barna fikk mellomørebetennelse.

- Dette er ikke direkte overførbart til vårt prosjekt. Men den japanske studien sier noe om barn som smittebærere, mens den finske studien indikerer at influensavaksinasjon kan forhindre bakterielle komplikasjoner, muligens også lungebetennelse, påpeker Heggelund.

Fortsetter

Han forteller også at studien ikke er avsluttet, men at de framover skal se nærmere på hvilke faktorer som kan påvirke sykdomsforløpet. Prosjektet skjer i samarbeid med Oslo universitetssykehus, der Drammen har stått for innsamling av pasientprøver og innledende analyser, mens Oslo universitetssykehus, med et langt større arsenal av metoder, har stått for de videre analysene. Studiene fra Drammen sykehus forventes snart å bli publisert internasjonalt.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen