Nyheter

Strømsgodset musikkorps fikk kulturprisen

Strømsgodset Musikkorps har vunnet gullmedaljer i inn- og utland for drill og show. 17. mai vant de hjemme.

Bilde 1 av 2

På festforestillingen i Drammens Teater 17. mai, der blant annet jazzsaksofonist Bendik Hofseth var attraksjon, ble de nemlig tildelt Drammen kommunes kulturpris for 2018. Prisen er på 40.000 kroner, samt et diplom tegnet av kunstneren Hilde Diesen. I juryens begrunnelse heter det at «Årets vinner tør å gå sine egne veier, og har utviklet sin egen musikkstil, showkonsept og særegenhet. Dette blir lagt merke til, ikke minst av de yngre. Flere av skolekorpsene i Drammen har tatt gatedrill og showdrill inn i sitt repertoar etter inspirasjon fra dem. Det er heller ingen hemmelighet at et stort antall av gardistene som har tjenestegjort i musikktroppen i Hans Majestet Kongens garde, har startet sin karriere i nettopp dette korpset.»

Prisen ble mottatt av Heidi Skogholt, som var leder da korpset ble nominert til prisen og Thor Sydtskow, nåværende leder.

En glad Skogholt utdyper bakgrunnen til hvorfor de "elegant foreslo seg selv som kandidat til prisen" slik overfor Dagsavisen Fremtiden:

- Vi har alltid gått litt vår egen vei, og det var Trond Nilsen, vår dirigent, som tok oss i denne retningen. Helt fra vi først begynte å satse på marsjering på et litt høyere nivå, deltok i NM og startet formasjonsdrill og gatedrill som et av de første korpsene i Drammen, har vi utmerket oss med gullmedaljer i inn- og utland, sier hun.

Ingen dugnader

1997 var året Strømsgodset første gang tok gullmedalje i det som kalles «korps-OL», det året avholdt i Nederland. De er også tre ganger norgesmestre.

- Og så synes vi jo vi er heldige som stadig hyres inn til ulike oppdrag både av private arrangører og av kommunen og Byen Vår Drammen. Vi gjør alt fra trommestunt, fanfarer og showdrill. Vi har faktisk ingen annen dugnad nå, enn spillejobber, sier Skogholt. ¨Det innebærer likevel at medlemmene er villige til å strekke hobbyen sin lenger enn mange andre, og være villige til å stille opp en god del på kvelder og i helger, legger hun til.

Først utenfor teateret torsdag kveld fikk korpset vite at de hadde fått kulturprisen. Tradisjonen tro gikk de drill fra Bragernes torg kl. 17.45, og trakk dermed med seg oppmerksomheten til teateret. Så kunne publikum entre foajeen til tonene fra en utendørs konsert.

Når skal dere feire med resten av gjengen?

- Kommunen vil gjøre stas på oss gjennom året som kommer. Vi tror dette vil bli en flott arena med mange muligheter, sier Skogholt.

Har trosset jantelov

Hun er åpen på at det ikke bare har vært lett å stikke drillstaven fram på den måten korpset har gjort.

- Våre sprell er blitt mer anerkjent med årene, men det har jo også vært litt jantelov. Nå ser vi imidlertid at flere og flere benytter showbaserte låter, og at korps er blitt mer anerkjent som en del av kulturlivet i Drammen.
Denne prisen er en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, sier Heidi Skogholt.

Kulturprisjuryen besto i år av juryleder Fredrik Haaning, Arild Østeby, Ida Marie Jelstad Brown, Torbjørn Faber Geirbo og Sølvi Therese Brandt Bestvold, som alle er medlemmer i Bystyrekomiteen for kultur, idrett og byliv.

LES JURYENS FULLE BEGRUNNELSE HER:

Årets kulturprisvinner er en betydelig kulturaktør i bybildet. Det er knapt en drammenser som ikke kjenner til deres aktivitet og har sette eller hørt dem en rekke ganger.

De stiller opp med opptredener for byen året rundt med drilloppvisninger, marsjparader eller konserter. Uansett er de til glede for et stort publikum med sin unike stil og smittende spilleglede.

Årets vinner, som er et korps, må kunne sies å være godt voksen. De ble stiftet i 1912, og har altså holdt det gående i over 100 år, noe som det står stor respekt av!

Det var i 1994 at korpset bestemte seg for å satse på begrepet «bevegelse til musikk», og drill og marsjering er det som er deres fremste varemerke i dag. De har sågar høstet anerkjennelse for denne aktiviteten i utlandet, hvor de har fått ikke mindre enn 4 gull og 1 sølvmedalje for sin innsats i World Music Contest i Nederland. De har også flere NM-gull å vise til.

Årets vinner tør å gå sine egne veier, og har utviklet sin egen musikkstil, showkonsept og særegenhet. Dette blir lagt merke til, ikke minst av de yngre. Flere av skolekorpsene i Drammen har tatt gatedrill og showdrill inn i sitt repertoar etter inspirasjon fra dem.

Det er heller ingen hemmelighet at et stort antall av gardistene som har tjenestegjort i musikktroppen i Hans Majestet Kongens garde, har startet sin karriere i nettopp dette korpset.
De viser at korps er gøy, og går foran og sørger for at 17.mai blir en festdag for store og små i god tradisjon. Denne dagen blir virkelig ikke den samme uten dem!
Senest i fjor investerte de i nye uniformer, mer komfortable og hensiktsmessige skal vi tro dem selv. Men selv om de ser litt annerledes ut enn tidligere år, er entusiasmen og energien den samme, og lett å kjenne igjen for enhver drammenser.

Vinneren av årets kulturpris var senest å se på slottsplassen i Oslo 28.april, da de sammen med tusenvis av andre korpsmusikanter var med og feiret Musikkorpsenes år, og representerte Drammen på en fremragende måte.
Drammen kommunes kulturpris 2018 tildeles Strømsgodset musikkorps!
Gratulerer!

Mer fra Dagsavisen