Nyheter

Støtter kun én jordmor

Flere og flere kvinner ønsker å føde i hjemmet fremfor på sykehus. Den drammensbaserte duoen Jordmorteamet har gitt muligheten til det, men må nå legge ned driften.

Bilde 1 av 2

I august fikk «Jordmorteamet» beskjed om at Helse- og omsorgsdepartementet ikke lenger gir stønad til to jordmødre ved en fødsel. Det gjør at teamet, som består av Cathrine Trulsvik og Bippi Trovik, har sett seg nødt til å legge ned driften.

– Beskjeden kom nærmest uten forvarsel. Vi har prøvd å få det til et par måneder, men kan ikke gå i underskudd lenger, sier Trulsvik.

Kun en per fødsel

Som Dagsavisen Fremtiden har omtalt tidligere, konkluderte Helse- og omsorgsdepartementet med at utbetaling av stønad til to jordmødre ved hjemmefødsel opphører. Å betale to har nemlig vært vanlig praksis, men ifølge et brev fra departementet har dette blitt gjort fordi retningslinjene har vært tolket feil. Nå støtter de altså bare en, som tilsvarer en sum på omtrent 7.000 kroner. Dette opprører Trulsvik både fordi det betyr at Jordmorteamet må legge ned driften, men også fordi hun mener to jordmødre må til for å ivareta pasientsikkerheten.

– I henhold til alle faglige anbefalinger bør det være to jordmødre til stede. Selv om det er kvinner med friske svangerskap som velger hjemmefødsel, vet man aldri når det kan bli behov for to ekstra hender. Dessuten, det er godt å ha noen å utvikle seg og kaste ball med, sier Trulsvik.

Hun legger til at de går i beredskap i ukene før og etter termin, og at det er uansvarlig som en person.

– Dersom det skulle skje at to kvinner skulle føde samtidig, dro vi på hver vår. Men hovedregelen er at vi burde ha mulighet til å være to, sier hun.

Står for en tredjedel

I 2014 var det 171 kvinner som valgte hjemmefødsel.

– Vi har omtrent 45 årlig, og tallet har vært økende, forteller Trulsvik.

Jordmoren er brennende opptatt av at kvinner bør ha et reelt valg om hvor de skal føde.

– Fødselen markerer ikke bare slutten på et ni måneder langt slitsomt svangerskap, men den legger også grunnlaget for forholdet mellom mor og barn. Riene skyldes et hormon som heter oksytocin, og det er det samme hormonet som man får ved orgasme. Selv om det er vondt – er det altså en følelse av samme dimensjon. Problemet er at ved stress og forstyrrelser under fødselen, overtar adrenalin. Da blir riene svakere, og kvinnen må få medisiner. Ergo får også barnet mindre av oksytocin, og det er derfor viktig med trygge omgivelser under en fødsel. Ved fødsler på sykehus kan det være støy og mange forskjellige, fremmede helsepersonell inn. Det er det mange som opplever som utrygt, forteller hun.

Trulsvik påpeker at det for mange er riktig og nødvendig å føde på sykehus. Det samme gjelder epiduralbedøvelse. Samtidig mener hun at det er problemer ved dagens fødselsomsorg.

– Mer og mer forskning viser imidlertid at medisiner og stress ødelegger menneskeheten. I magen ligger barnet i et sterilt miljø, og i møte med vaginalslimhimmen og rumpa til moren bygges immunforsvaret opp. Ved keisersnitt tas denne muligheten vekk. Alt henger sammen, forteller jordmoren.

Demonstrerte

Siden Jordmorteamet fikk beskjeden i august i år, har de øket prisene noe, og tatt ut mindre lønn.

I tillegg arrangerte de en demonstrasjon utenfor Stortinget. Allikevel fungerer ikke det lenger.

– Vi er idealister, men selv idealister trenger penger, sier Trulsvik, som synes det er synd å måtte slutte.

Jordmorteamet har også tilbudt fødselsforberedende kurs, samtaler om fødsel og andre kurs. De er enda ikke sikre på hva de kommer til å fortsette med.

– Vi gir ikke helt opp enda, men først må vi finne en jobb som er betalt.

Cathrine Trulsvik oppfordrer kvinner til å stå på sin rett til å føde der de vil.

– Det hjelper ikke at vi sier fra. Kvinnene må kreve det selv, sier hun.

– Veldig synd

Veronika K. Bjørnstad har født to barn, og det siste fødte hun hjemme med hjelp fra Jordmorteamet.

– Det var en million ganger bedre enn sykehusfødselen. Jeg syns det er utrolig synd at de nå må gi seg, og som jeg skrev på Facebook – er det egentlig en skandale. Når du blir fulgt opp av de samme gjennom hele prosessen, skaper det en egen ro og trygghet, sier Bjørnstad.

Mer fra Dagsavisen