Nyheter

Steile fronter etter 
Tajiks oppgjør med Frp

DRAMMEN: Frp vil splitte fellesfronten mot islamistene framfor å forsterke den, mener Tony Burner i et innlegg i dagens avis. Fullstendig latterlig, svarer Frp-leder Jon Engen-Helgheim.

Mandag 25. august demonstrerte flere tusen mennesker i Oslos gater i det som har blitt kalt «et historisk norsk øyeblikk». Jeg var med i den folkemengden, starter Burner sitt innlegg «Sammen mot ekstremisme?», som han sendte Dagsavisen Fremtiden onsdag. Det var dagen før NRK1s «Debatten», der hans partifelle i Ap Hadia Tajik fikk det meste av oppmerksomheten etter at hun på direkten ansvarliggjorde Frps representant Mazyar Keshvari og hans partifeller for unnfallenhet i møte med hatske ytringer mot henne.

- I ettertid har enkelte i Frp prøvd å splitte en samlet demonstrasjon istedenfor å slå ring rundt den, lyder Burners innlegg, der han trekker fram Frp-leder Jon Engen-Helgheim i Drammen som eksempel. På demonstrasjonsdagen delte både Engen-Helgheim og Keshvari en fem år gammel VG-artikkel på Facebook, hvor Jonas Gahr Støre (Ap) tar til orde mot at radikal islam er et problem i Norge.

- Smålig

- Det er smålig å referere til en artikkel fra 2009 der konteksten er en helt annen, og unnlate å gjengi at Støre samtidig tar avstand fra all ekstremisme der man misbruker religion. Kunne ikke Helgheim og andre heller støtte opp om at muslimer nå tar avstand fra udåder begått i islams navn, slik de har etterlyst, utdyper Burner da Dagsavisen Fremtiden møter ham fredag. Vendingen TV-diskusjonen tok kvelden før har gledet ham.

- Som jeg skrev på Facebook: Dette har jeg ventet på i fem år. Er det noe Frp har gjort, så er det å slippe billig unna. Framtredende politikere i Frp tar ikke noe oppgjør med sine «løse kanoner», sier Burner. Mens han støtter justiskomitéleder Tajiks oppgjør, registrerer han at hun også får kritikk for å ha vridd diskusjonen vekk fra det som var kveldens tema.

- Hatretorikk

- Du kritiserer Helgheim for å spore av fra det som var demonstrasjonens tema, nemlig dagens ekstremisme i Irak og Syria. Er ikke Tajiks oppgjør også med på å ta fokus vekk fra saken?

- Nei, det handler om hatretorikk. Forskere har sagt at Frp er med på å legitimere direkte eller indirekte holdninger som ikke er akseptable. Når vi snakker om 22. juli er folk flest raske med å si at han var en syk og gal mann som vi tar avstand fra. Selvfølgelig gjør vi det. Men også verdiene hans, som antifeminismen og det antiislamske, må det tas tydelig avstand fra, også i Frp.

- Hvorfor er det viktig å knytte disse to debattene sammen?

- Hvis det er Norge vi ser på, vil jeg si at hatretorikk er et større problem enn voldelig ekstremisme, selv om vi har hatt det av en høyreekstremist. Men med retorikken som får utfolde seg på sosiale medier, i avisenes kommentarfelt og i hverdagsrasismen, risikerer ledende politikere i Frp å løpe ekstremistenes ærend når de kobler religion og ekstremisme sammen, sier Burner.

Jon Engen-Helgheim (Frp) kjenner seg overhodet ikke igjen i rollen Burner og Tajik gir Frp i kjølvannet av demonstrasjonen.

- Det er tydelig at Ap har satt seg ned og pønsket ut en idiotisk plan om at de vil sverte Frp i stedet for å ta tak i hva vi har sagt tydelig hele tida. Det er fullstendig latterlig hvordan enkelte i Ap har stilt seg både før og etter denne demonstrasjonen, sier Engen-Helgheim, som understreker at han verken har sett Tajiks oppgjør kvelden før eller ytringene hun bygger det på.

- Men jeg har sett at Burner har svart på noen av mine innlegg på Facebook, og det er fullstendig tullete hva han prøver å lempe over på oss. Jeg står inne for at det er riktig å vise at Jonas Gahr Støre ikke alltid tenker seg godt om, men heller snakker folk etter munnen og unngår å ta standpunkt. Også i 2009 var det signaler alle andre tydelig så, ting som kjønnslemlestelse og undertrykking av kvinner, som jeg knytter til radikal islam.

- Men Støre tar jo avstand fra all ekstremisme i samme artikkel?

- Når vår kanskje kommende statsminister har en så naiv innstilling at han i 2009 ikke ville innrømme at radikal islam er et problem, er det svakt av en mann i hans posisjon. Det er det riktig og viktig å påpeke, sier Helgheim og viser til at han har delt hele artikkelen og ikke unnlatt å gjengi noe. I et svar til Burner under lenken skriver han at det er bra at muslimer og andre viser avstand til ekstremismen, og at han skulle ønske det skjedde flere ganger.

katrine.strom@dagsavisen.no

Vil ta debatten videre

– Mitt hjerte smilte da jeg så Siv Jensen blant alle lederne som stilte opp for å ta avstand, sier Yousuf Gilani.

Venstrepolitikeren fra Drammen var en av initiativtakerne til demonstrasjonen som samlet skikkelser fra både tros- og livssynsorganisasjoner og det politiske landskapet i Norge. Han tror Jensen ville holdt en appell dersom hun var blitt spurt.

– Men vi ville løfte fram nye stemmer, og det fikk vi til, sier Gilani.

Han synes det er flott at mange engasjerer seg og understreker at temaet må holdes varmt også framover. Hans ønske er at den politiske debatten nå i større grad skal handle om tiltak for å bekjempe utbredelse av ekstremismen.

– Vi vet at foreldrenes innsats er avgjørende. At de passer på og følger med på hvilke miljøer deres barn og ungdommer søker mot, ikke minst på nett, er et kjempeansvar, sier Gilani.

Samtidig mener han nøkkelen ligger hos politikerne til å holde diskusjonen på rett kjøl.

– Å nøre oppunder ytringer som dem Tajik påpeker, er med på å gjøre det vanskelig for folk å stå opp i debatten, sier Gilani.

Mer fra Dagsavisen