Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gjerne prøve ut valgfritt sidemål på skoler i Buskerud. FOTO: ARNE OVE BERGO

Statsråden positiv til sidemålsforsøk

Det kan bli forsøk med valgfritt sidemål i Buskerud allerede fra neste skoleår, ifølge kunnskapsministeren.

Buskerud fylkeskommune har nettopp fått nei til å prøve ut valgfritt sidemål for tredje gang. Aps fylkespolitiker Bjørn Tore Ødegården mener avslaget skyldes dårlig håndverk av Høyre lokalt:

– Jeg trodde Christopher Wand var på fornavn med kunnskapsministeren, uttalte han i Dagsavisen Fremtiden onsdag.

Wand er skolepolitiker for Høyre i fylket. Nå kaster kunnskapsministeren seg inn i krangelen:

– Jeg kan bekrefte at jeg er på fornavn med Christopher Wand, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Ap har misforstått

– Det kan høres ut som at de lokale kandidatene fra Ap ikke har forstått svaret fra Utdanningsdirektoratet. Der står det at siden dette er et godt prosjekt, vil direktoratet sammen med Buskerud fylkeskommune se på hvordan man kan gjøre noen endringer slik at søknaden kan innvilges, fortsetter statsråden.

Han mener det er gode muligheter for at fylkeskommunen vil få innvilget en justert søknad:

– Jeg forventer at direktoratet gir fylkeskommunen veiledning slik at søknaden innfrir kravene som stilles. En ny søknad kan behandles raskt, og da kan forsøket komme i gang allerede fra neste skoleår.

Må forskes på

Blant kravene som må innfris, er ifølge Røe Isaksen at det må forskes på effekten av forsøket. Han er helt klar på at regjeringen vil gjøre noe med sidemålsundervisningen:

– Dagens sidemålsundervisning har ikke bidratt til at nynorskandelen har gått opp. Den har heller ikke fått bokmålselever til å bli mer glad i og bedre brukere av nynorsk.

Røe Isaksen sier at den nåværende regjeringen i motsetning til de foregående, ønsker forsøk i skolen velkommen. Målet er å få erfaringer som også andre kan ha nytte av.

– Jeg vil ha en liberal praksis med forsøk i skolen. Og det gjelder ikke bare forsøk hvor jeg er enig i retningen, sier statsråden.