Nyheter

Starter kristen ungdomsskole

DRAMMEN: Den offentlige skolen er ikke kristen nok for firebarnsmoren Gunn Hoholm.

I 2010 gikk 14 elever fra Drammen på private skoler. Fire år senere har antallet økt til 71 elever, ifølge Drammen kommune. Neste høst kan foreldre få enda flere valgmuligheter ettersom tre nye privatskoler har søkt om å få starte opp.

- Den offentlige skolen er tappet for kristent innhold. For oss er kristendommen en så viktig del av livet at vi ønsker noe mer enn den offentlige skolen kan tilby, sier Gunn Hoholm.

Hun er nestleder i styret i Elvebyen ungdomsskole, som har søkt om godkjenning for inntil 180 elever. Skolen skal bygge virksomheten på den kristne tro.

- Den offentlige skolen er blitt for nøytral. En friskole kan selv velge sitt ståsted og formidle ut fra det, sier Hoholm.

Les også: Private vil drive skole

Starter med andakt

Hun har selv fire barn som alle går på kristne privatskoler. De to eldste pendler fra Sande til ungdomsskolen i Tønsberg, mens de to yngste går på barneskole i Re.

- Vi ønsker å starte en skole for foreldre som vil gi barna sine det beste og mest solide verdigrunnlaget. En skole for foreldre som vil noe annet, forteller Hoholm.

Skolen skal være eid av Norsk Luthersk Misjonssamband, som har eierinteresser i ni andre grunnskoler i Norge. Hver skoledag skal starte med en andakt, elevene får to ekstra timer kristendom i uka og de ansatte må vedkjenne seg den kristne tro.

Hoholm avviser likevel at det vil bli en menighetsskole.

- Styret består av folk fra ulike menigheter og kirkesamfunn. Jeg tror vi kan få både aktivt kristne elever, og elever med foreldre som mener at kristendom ikke kan skade, sier hun.

- Det finnes også muslimer som vil gå på en kristen skole, siden religion anerkjennes på en helt annen måte enn i den offentlige skolen.

Nei til religiøse skoler

Søknaden til Elvebyen ungdomsskole er nå under behandling i Utdanningsdirektoratet. Hvis godkjenningen kommer raskt, er planen å starte opp til høsten.

Også Drammen International School og Drammen Privatskole har søkt om å få ta inn elever fra neste skoleår. På den internasjonale skolen skal all undervisning foregå på engelsk, mens Drammen Privatskole skal basere seg på livssynshumanisme.

Et flertall i Oppvekst- og undervisningskomiteen sa i går ja til alle de tre skolene. Blant dem som var skeptisk, var Arbeiderpartiet og Haydar Øzbal (Bylista).

- Jeg er positiv til private skoler, men de skal være et reelt alternativ til den offentlige skolen, sier han.

- Den internasjonale skolen beriker skolen og tilbyr noe annet enn vi har i dag. Det gjør ikke de andre to skolene.

Øzbal støttet ikke etableringen av en muslimsk skole i 2005. Han har samme holdning både til Elvebyen ungdomsskole og Drammen Privatskole.

Datter på privatskole

- Hvis religion og livssyn skal få lov til å bestemme hvilken skole barna skal gå på, vil vi få et samfunn med større forskjeller. Den offentlige skolen er bedre rustet til å møte disse, mener Øzbal.

Bystyrepolitikeren, som jobber som rektor ved Spikkestad ungdomsskole, har selv en datter som er elev ved den internasjonale skolen på Kongsberg.

- Vi hadde ingenting å utsette på den offentlige skolen, men for å være bedre rustet til en utdanning i utlandet, valgte vi den internasjonale skolen, sier han.

Gunn Hoholm er sterkt uenig i at religiøse skoler fører til større forskjeller i samfunnet. Hennes erfaring er at mangfoldet er stort blant elevene på kristne skoler.

16.000 i skolepenger

- Det er elever fra alle økonomiske lag av befolkningen. Alt fra barn av alenemødre til barn fra fembarnsfamilier. Men de fleste har nok et kristent livssyn, sier Hoholm.

Det er fortsatt ikke avklart hvor mye det skal koste å gå på Elvebyen ungdomsskole. I budsjettet som ligger ved søknaden antydes imidlertid en pris på i underkant av 16.000 kroner i året

Katolske St. Laurentius skole ble godkjent av Kunnskapsdepartementet våren 2013. Skolen har godkjenning for 70 elever på 1.-7. trinn, men har fortsatt ikke startet.

Leder av skolekomiteen i St. Laurentius katolske menighet, Egil Olaussen, var i går i Roma og ønsket ikke å kommentere saken. På meninghetens hjemmeside ligger imidlertid en orientering om status fra februar i år. Der står det at oppstart er avhengig av lokaler, og at det har vært vanskelig å finne rimelige lokaler i nærheten av den katolske kirken. Det stilles også spørsmål ved om det er bedre å etablere en ungdomsskole enn en barneskole.

silje.skiphamn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen