Spilte opp for byens nye seniorpark

Drammen kommunes gave til byen, i dens siste år før kommunesammenslåingen, er en egen aktivitetspark for godt voksne.

– Jeg tror dette blir et fint turmål og en bra møteplass framover. Så behøver man ikke alltid gå elva rundt liksom, ler Grete Skaug Fjeld, som har følge med Askhild Moen og Berit Eliassen til åpningen av Byparkens nye «avdeling».

Skravlekopp?

Eliassen, som jobber frivillig for Bymisjonen, lanserer allerede en idé hun mener kan gjøre parken enda mer attraktiv.

– Kunne man ikke fått på plass noe i tråd med denne Skravlekoppen-ordningen? Du vet de egne kaffekoppene i enkelte kafeer, som det står «skravlekopp» på – som viser at du gjerne vil prate med noen. Det er utrolig mange enslige i denne byen, sier hun.

Moen nikker enig – men håper uansett folk vil ta parken flittig i bruk.

– Selv gikk jeg mye tur i åsen her tidligere, men nå er det ikke like lett å ta seg opp dit lenger. Et lett tilgjengelig sted som dette vil kunne bety mye for mange, mener hun.

– Men det avhenger jo også av at politikerne slutter å kvele byen med skyhøye parkeringsavgifter da, og det helt til klokka åtte på kvelden. Klart vi skal tenke miljø, men de fleste av oss har jo ikke mer enn en viss sum å leve for da. Dette blir feil ende å starte i, påpeker Skaug Fjeld.

30.000 flere neste år

Etter en musikalsk innledning ved Drammen Seniorkorps, inntar ordfører Tore Opdal Hansen (H) parkens paviljong. Han forteller at byen har tre gode grunnere til å feire nettopp nå. Ikke bare fyller byen år, men ny seniorpark til 6,5 millioner skal innvies. Også har den verdenskjente kunstinstallasjonen «Umbrella Sky» inntatt Drammen bypark.

– Nå er Drammen 208 år, og det er kanskje ikke et særlig spesielt tall, men året 2019 er likevel spesielt. Det er siste gangen Drammen feirer bybursdag i sin nåværende form. Fra og med 2020 får vi – takket være sammenslåingen med Nedre Eiker og Svelvik – en kommune med cirka 30.000 flere innbyggere. Dermed kan vi håpe på enda bedre besøk i parken når byen fyller 209 år, sier Opdal Hansen, før han erklærer parken åpnet.

Birgitte Stærnes og Martin Haug, i Dua Acorda fyller parkrommet under de mer enn 800 paraplyene i «Umbrella Sky» med klassiske toner og sprekingene i Sirens Cheerdanceklubb viser sine kunster, mens de mange besøkende bys på marsipankake og kaffe.

2.700 blomsterløk

Den nye aktivitetsparken for eldre er inspirert av lignende prosjekter lenger sør i Europa, og tanken er at selve utformingen skal innby til aktivitet og bevegelse.

Der det tidligere var paddeflatt er det bygget forhøyninger med steinheller til å gå på, samt en labyrint med bord og stoler i midten – og en solid steinmur man kan støtte seg til. Det er bygget boule-bane og ved tre av bordene ved paviljongen er det innfelte sjakkbrett i bordplaten.

Det er også gravd ned 2.700 blomsterløk og plantet 4.000 stauder, busker og klatreplanter. Nå gjenstår bare å vente på at gresset skal gro.