Tom Roger Aadland spiller sin nynorske Dylan-versjon under Johan Halvorsen Musikkfest.

– Som et kvalitetsstempel

Johan Halvorsen Musikkfest får besøk av Bob Dylan i år. I alle fall nesten.

Det er rockepoet Tom Roger Aadland som kommer, og han synger sin Dylan med sjel, sjarm og nerve, sier alle som har hørt. Tom Roger Aadland lagde like godt sin egen versjon av Dylans legendariske Blond on Blond. Han gjendiktet til nynorsk, til Blondt i Blondt, og det er deler av den plata han fremfører under Johan Halvorsen Musikkfest. 

– Det starta med at jeg gjorde Blod på spora, min versjon av Blood On The Tracks fra 1975. Jeg vet ikke helt hvor ideen kom i fra, men jeg hadde en slags magefølelse om at det passet på nynorsk.

Og dét gjorde det. Kritikerne trillet terninger med femmere og seksere, etter begge Aadlands utgivelser. Og nå kommer altså musikeren fra sørvestlandet til Drammen og til Johan Halvorsen Musikkfest.

– Det er veldig hyggelig å bli invitert, jeg ser det som et kvalitetsstempel å få spille på Johan Halvorsen Musikkfest. Jeg spilte også på Vintornfestivalen i fjor og jeg har tidligere jobbet med musikk for Brageteatret, så jeg har hatt litt prosjekter i Drammen de siste årene, forteller Aadland, som også synes det er midt i blinken at det er et bredt spenn i festivalprogrammet.

Du skal spille på Gildehallen, et gammelt trehus, hvilken betydning har huset eller rommet hvor du spiller betydning for deg eller for musikken din?

– Om jeg spiller i en kirke, på en rockeklubb eller i et gammelt hus på et bryggeri, så påvirker det hvordan jeg opplever nyansene i sangene, og kanskje fremføringen blir farget av det. Jeg er dessuten opptatt av å formidle stemningen i låtene, den er mangefasettert og ikke bare vakker, og det er jo dét som er Dylans styrke – det store spekteret.

Addland ser fram til konserten på onsdag, og gleder seg til å gi drammenspublikummet et solid utdrag fra Blondt i Blondt.

– Dette er en solokonsert med fokus på ordene, og det skal bli en fin opplevelse å stå foran publikum, å gå inn i disse sangene igjen, det er en stund siden jeg har spilt dem. Jeg skal fremføre blant annet de to lengste og fineste som «Visjoner av Johanna» og «Sorgsame kvinne ifrå Jæren».

– Men hvordan turte du egentlig å lage din versjon av legendariske Blond on Blonde?

– Jeg ga meg selv en real utfordring, der. Det er Dylans beste plate, men det hadde ikke vært i Dylans ånd, om jeg ikke gjorde det. Kanskje noen andre låter, de mer countrypregede hadde vært mer naturlig å gjøre gjendiktninger av, men jeg valgte de sterkeste sangene. Og jeg visste ikke om jeg ville klare det. Blonde on Blonde er jo opprinnelig skrevet av en 25-åring i New York i 1966, og det er langt derfra til Vestlandet. Men jeg var drevet av kjærlighet til stoffet, det var rettesnoren min, påpeker Aadland.

En annen av musikerne Johan Halvorsen musikkfest byr på til uka er Bugge Wesseltoft, kjent for de fleste med sine eminente jazztoner på pianoet.

– Jeg skal spille mest fra min siste plate som kom ut i fjor, med kjent musikk som mange sikkert har hørt, popklassikere fra 60 og 70-tallet, noen klassiske mesterverk, samt noen egne komposisjoner, redegjør Bugge Wesseltoft som har spilt i Strømsø kirke under Drammen Sacred Music festival for noen år siden.

– Det er en veldig fin kirke, det skal bli fint å komme tilbake, sier han og fortsetter;

– Det å spille live for folk er min favorittsituasjon, og publikum er med og lager stemning – mye mer enn de tror, utdyper Bugge Wesseltoft som også synes det er topp med festivaler som har stor bredde.

– Det er fint for folk, så kan de shoppe litt forskjellige inntrykk som konsertene gir, kanskje våge å gå på noe man ikke egentlig hadde tenkt. Det å utsette seg for overraskelser er så gøy, musikk er musikk uansett egentlig.

Årets festival består av et variert program i en hel uke, med sedvanlig oppstart i Drammens Teater søndag 11. mars og avslutning i Bragernes kirke søndag 18. mars. I løpet av uka blir det konserter og arrangementer i Fjell kirke, Gildehallen på Aass Bryggeri, Strømsø kirke, Union Scene og Børsens festlokaler.

Arrangør Martin Haug er stolt av årets program og gleder seg over at Johan Halvorsen Musikkfest nå har fått en solid posisjon og et godt grep om publikum.

– Vi har aldri tidligere hatt så gode forhåndssalg, og årets program har spennvidde og byr på fantastiske musikere.

Se fullt program: www.halvorsen-musikkfest.no

 

JOHAN HALVORSEN MUSIKKFEST

Johan Halvorsen Musikkfest, oppklat etter fiolinisten og komponisten født i Drammen (1864-1935) arrangeres over en uke i mars hvert år
I 2018: 11. – 18. mars 
Nasjonale og internasjonale artister
En musikkfest med en tydelig klassisk profil
Visjon/ambisjon: Å være en festival som ivaretar norsk kulturarv. 
Konserter i Drammens Teater, Børsen Festlokaler, Union Scene, Bragernes kirke, Strømsø Kirke, Fjell kirke, Gildehallen
Arrangører er musikerne og ekteparet Birgitte Stærnes og Martin Haug