Blackie Lawless pryder albumcoveret til «The Last Command» (1985). Legg merke til skjelettdelene rundt beina hans – og sagbladene på trikoten. I dag kjører visstnok W.A.S.P. et langt roligere sceneshow, men de trives fortsatt best med langt hår og sminke.

Snille nok nå

W.A.S.P. er det eneste bandet som har fått spillenekt i Norge, nærmere bestemt i Drammen. 14. oktober står de på Union Scene.

– Det er jo litt komisk egentlig, at de faktisk ble nektet å spille her i Drammen, ler Rune Valle Tangen, markedsansvarlig ved Union Scene.

Han karakteriserer W.A.S.P. som et klassisk heavy metal band, og forteller at ifølge rapportene han har fått så holder de langhårede, gamle gutta fortsatt mål musikalsk sett.

Liksom-horrorshowet har de derimot gått bort ifra med tida.

LES OGSÅ: W.A.S.P. lovløs i Drammen

Blod, vold og porno

Nå var det ikke helt uten skjellig grunn at formannskapet i Drammen – for nesten 30 år siden – nektet bandet å gå på scenen i Drammenshallen. Etter plakaten skulle de varme opp for Iron Maiden, men ryktene om bandets bloddryppende sceneshow hadde nådd byens politikere – som satte en stopper for hele opptredenen.

W.A.S.P. var kjente for blant annet å kutte opp rått kjøtt på scenen, for så å kaste det ut over publikum. Et av frontfigur Blackie Lawless’ mest berømte stunt inkluderte å kutte strupen på en halvnaken kvinne, bundet til et stillas – og med en svart hette over hodet. Han drakk blod av en hodeskalle og liksomvoldtok nonner. Det var avhogde hoder, døde griser og blod og gørr for alle pengene. Og gutta fikk akkurat den oppmerksomheten som de var ute etter.

LES OGSÅ: Highway To Drammenshallen

Metalfan

– Jo, de kjørte visst litt av et sceneshow på den tida. Jeg skulle ikke på akkurat denne konserten selv, men ble jævlig forbanna da jeg leste at de hadde blitt nektet å spille, sier bystyremedlem Freddy Hoffmann (H), som i 1986 var medlem i Frp.

Han var fan av Iron Maiden, men ikke særlig kjent med hva W.A.S.P. holdt på med. Men det ble han, og i hvert fall etter at oppstyret i Drammen skapte overskrifter i alle landets medier. «Blodbad stoppes», skrev VG, som kalte W.A.S.P. «Verdens verste voldsband».

– Jeg så flere av videoene deres på et show på Sky Channel, som sendte en hel time med bare metal. Det er klart at dette skrekk-greiene de viste fram bare var et image. Det var musikken det egentlig handlet om, og de hadde mange bra låter. Selv likte jeg veldig godt både «Wild Child» og «Blind in Texas» – blant annet.

Høyt hårfeste

Nå har Hoffmann allerede huket av 14. oktober i kalenderen.

Han regner med gjenhør med mange av 80-tallsslagerne.

– Når de nå får lov til å spille i Drammen, synes jeg man skal ha en rimelig bra unnskyldning for ikke å få med seg den konserten. Jeg har ingen formening om hvor store de er i USA i dag, men de var jo kjempestore i sin tid. Jeg regner med at det kommer mange menn i min aldersgruppe til Union Scene den kvelden, det vil si karer på rundt 50 med høyt hårfeste, konstaterer Hoffmann.

Han bedyrer at dagens bystyre ikke ville finne på å nekte et band å spille i Drammen.

For informasjonens skyld: Den godeste Blackie veier i dag atskillig mer enn på albumcoveret over, men har beholdt hårsveisen og sminken. Han har etter sigende også blitt kristen.