Nyheter

Her lager barna mat med kortreiste urter og planter fra drammensmarka

Bragernesåsen er det reneste skattekammer for den som har øynene med seg og nese for naturens egne gaver.

Bilde 1 av 6

Vi besøker en av byens barnehager. Det er ikke uvanlig at barna i de forskjellige barnehagene plukker blader og pynter med, eller stikker fingrene i jorda for å lage og lære. Men med egen kjøkkenhage og plassering midt i skogen, har barna på Klokkergaarden ved Spiraltoppen ekstra gode forutsetninger for å dra opp ting som kan spises, luktes på og brukes til drikke:

– Det har jo ikke vært blåbær her i år. Og skogens gull, kantarellen, den har vi ikke funnet. Grete Nordli er eier av barnehagen og forteller om et skrinnere soppår enn vanlig. Men de finner allikevel mye som fortsatt kan nyttes. I kjøkkenhagen er det meste av grønnkålen plukket allerede. Den lagde de chips av.

Trendy kål

– Veldig trendy, med grønnkålchips, smiler pedagogisk medarbeider Elisabeth Horne.

Frisk sterk myntelukt løfter nesevingene i den blå stua i landhandelen ved friluftsmuseet.

– Ja, trekk det godt ned! Det gjør så godt, det!

Nordli, Horne, Inara Dzelzs og barna har tatt med fransk mynte inn for å preppe bladene. Inara serverer mild te med timian, melisse og mynte fra de samme kassene. Hun har sågar illustrert en egen bok som heter «Husapoteket» og kjenner mange av de tipsene vi kaller kjerringråd. Teen skal være god mot forkjølelse.

En boks med blanke, sprø blader går rundt.

– Det smaker søtt! Litt sterkt, kan Ferdinand opplyse. Tidligere har de også kandisert fiolblader og roseblader slik som de skal gjøre nå.

Barna lukter, kjenner – og får pensler med eggehviteblanding med sukker. Etter pensling skal peppermyntebladene tørke på svak varme og stivne til kakepynt, sprøtt godteri ... De ferdige, stive bladene kan også brukes på iskrem. For eksempel.

– Mange blomsterblader kan spises, beskriver/bedriver Grete Nordli.

Skogsturister som har gått forbi når landhandelen har vært åpen, har også sett at de har garnbunter hengende til tørk i forskjellige farger, farget med planter:

– Vi brukte blåbær, hele lyngen! forklarer barna.

«Drammensoregano»

Så blir det hjemmelaget pizza, og den er krydret med «skråningas oregano»: Bergmynten vokser vilt i store deler av Drammen. Den er lav, hardfør og har grålilla, små blomster, men det er de mørke bladene du skal bruke. Så om du vil gjøre som noen av disse yngste drammenserne og lære ett tips om sjølberging, kan du starte med bergmynten som vokser vilt, i hager og skrenter rundt oss.

Mer fra Dagsavisen