Nyheter

Slutten for Internasjonale Drammen?

Alle roser Internasjonale Drammen, men ingen tør love det en fortsettelse i 2020.

Bilde 1 av 4

– Fra vår side har vi hele tiden vært klare på at vi skulle være med i fire år, det vil si til 2020. Men med de resultatene vi har oppnådd, hadde jeg jo håpet at noen ville bringe samarbeidet videre, sier Terje Stykket.

Gründeren og milliardæren har gjennom sitt selskap Stykket Holding blant annet en stor eierandel i landets taxfreebutikker. Fra denne bransjen, der rundt en tredel av arbeidsstokken har innvandrerbakgrunn, har Stykket erfart hvor lønnsomt det er å gjøre nytte av ressursene innvandrere og flyktninger sitter med.

– Kongstanken var at god integrering krever konkret og tverrfaglig jobbing – og at nøkkelen ligger i å sette folk i stand til å delta i arbeidslivet. Men da må du behandle folk som ressurser – ikke klienter, understreker han.

Høyt mål

Sammen med Ivar Flaten, som er prest på Fjell, tok Stykket initiativet til å få i gang Internasjonale Drammen. Gjennom samarbeid, mellom det private næringslivet og offentlige aktører som Nav, kommunen og Introduksjonssenteret, tok de mål av seg til å få 500 lokale bedrifter til å ansette to innvandrere hver.

– Og det tror jeg langt på vei de har klart. Vi kan dokumentere at i hvert fall 550 har fått jobb. I tillegg har flere gått rett fra sosialhjelp til jobb, og mange har fått jobb på et senere tidspunkt, men her har vi ikke noen tall, sier Rune Kjølstad, daglig leder for Næringsforeningen i drammensregionen.

De andre to private bidragsyterne som har vært med fra starten av er Kiwi-gründer Tor Kirkeng og Mester Grønn-gründer Ola Ølstad, mens Næringsforeningen har stått for prosjektledelsen.

Nå håper Kjølstad kommunen og/eller Nav vil ta over ansvaret for Internasjonale Drammen, når investorene trekker seg ut. I Bærum, der de har startet et tilsvarende prosjekt etter mønster fra Drammen, står Nav for finansieringen.

Uviss framtid

Kjølstad forteller at han har fått positive signaler, men at ingen tør love noe – rett før Drammen slås sammen med Svelvik og Nedre Eiker.

Navsjef i Drammen Katrine Christiansen bekrefter at de er i dialog med Næringsforeningen – og sier hun er veldig fornøyd med samarbeidet, men utover dette kan hun ikke si noe om framtida for prosjektet.

Det kan heller ikke HR-rådgiver Dag Amundsen i Drammen kommune, som sitter i styringsgruppa for Internasjonale Drammen.

– Nå skal det skrives en sluttrapport, blant annet om hvorvidt målene fra 2016 er oppnådd. Så blir det styremøte i august og avslutning i november. Jeg mener prosjektet har vært svært vellykket – med næringslivet inne som en viktig døråpner. De har vist at det medfører større verdiskapning for bedriftene å ansette utradisjonelt. Men nå blir det opp til det nye bystyret å avgjøre om de går inn for å videreføre prosjektet eller ikke, sier Amundsen.

– Vi har brettet opp ermene og bidratt betydelig økonomisk til noe som er blitt en suksess. Det er trist hvis 2019 skulle bli Internasjonale Drammens siste år, mener Terje Stykket.

Mer fra Dagsavisen