Slipper sin tredje singel på ett år

Kulturarbeider Frode Bjørnstad gir Kai Gustavsen full støtte i bekymringen for Drammen kommunes plassering på kulturbarometeret. Selv pendler han nå ut av Drammen, men har valgt hjembyen til slippfest når bandet hans Sweetheart gir ut sin tredje singel på ett år.

Frode Bjørnstad er tidligere bookingansvarlig ved Union Scene og kjenner «kulturkvartalet» på Grønland godt etter år med samarbeid på kryss og tvers i Drammen kommunes kulturavdeling. Om planen om å fordele de ansatte tynt utover på sju knutepunkter sier han:

– Den er høl i hue. Jeg tror ikke de skjønner hvordan det jobbes med kultur i en kommune. Her i kulturavdelingen i Asker kommune hvor jeg jobber nå, er vi også nye på den måten at flere kommuner slås sammen. Men her velger vi å samle fagmiljøene fra alle de tre kommunene på ett sted, som jo er poenget med hele greia. Formålet med lokaliseringen rundt Union Scene i sin tid var jo nettopp å samle kulturlivet, sier han.

– Hvis det nå blir mindre innhold og færre folk, så er det åpenbart ikke bra. Dette vet politikerne også. Men det står vel om penger, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: – Ikke en by med Drammens størrelse verdig

Hva må til for at Drammen skal score høyere på kulturbarometeret, som jazzfestivalsjef Kai Gustavsen peker på?

– Har ikke satt meg så godt inn den siste kulturindeksmålingen enda, men det er synd hvis inntrykket blir at for eksempel Kulturskolen i Drammen ikke er flinke, når årsaken er at de kanskje trenger litt mer penger for å nå ut bredere. Jeg synes målingen er litt vag og rar, og mener at de kanskje ikke henter inn informasjon på en representativ måte, men jeg støtter Kai Gustavsen i hans bekymring, sier Bjørnstad, som også er medeier i produksjonsselskapet Romfarer United.

Han synes det er bra at kultur kommer på dagsorden, men legger til at det er viktigere for ham å skape og å fylle på med godt kulturinnhold i Drammen, fremfor å rope høyt og mene mye.

–  Det gir i alle fall mer glede, konkluderer han.

LES OGSÅ: Det var den kvelden a-ha, 500 fans fra Oslo til Sør-Amerika og hundre lokale drømmere smeltet sammen i Drammen

Husker du «depeche-gjengen»?: Et spørsmål om tid*

 

Strømmes av amerikanske lyttere

Slippfesten med konsert finner sted nettopp i nabolaget rundt Union brygge fredag kveld, på kafeen Hos Solveig.

Våren 2019 fikk mange ører opp for bandet Sweetheart, der Bjørnstad er gitarist. Trioen ga ut singelen «Ghosts», til svært gode omtaler, og den fikk dessuten internasjonal oppmerksomhet, både på spillelister og i anmeldelser.

– Det amerikanske publikum er blant lyttergruppa som strømmer oss mest, og det er jo gøy, forteller Bjørnstad, som også har mikset og produsert singelen.

Som «Ghosts» er også dette en vinyl/digital singel med to spor; «The Dark» og «Your Turn to Pray», og strengeinstrumentalisten spiller på to gamle gitarer – fra 1934 og fra 1954.

– De gamle gitarene passer godt til lydbildet vårt – det er nakent og organisk. Selv om jeg egentlig bestandig har spilt på sånne instrumenter, tror jeg det er i tida dette med det autentiske. Og det er fint, vi er inne i en fin americana-bølge igjen. Sweetheart er en trio som oppholder seg i et stillfarent og lavmælt americanalandskap med flygel, pedal steel og akustisk gitar. Besetningen består av John-Arne Ø. Gundersen, vokal og gitar, Anne Mette Hårdnes, piano og vokal og Frode Bjørnstad, pedalsteel, banjo og resonatorgitar.

LES OGSÅ: Utrolig lite rock'n roll da John Arne byttet gavekort på tatovering i personsøker

I januar skal Sweetheart spille på «Interstate 20», en toneangivende americanafestival på Vulkan i Oslo.

– Ja, vi gleder oss til å spille der. Det kommer både norske og amerikanske artister til festivalen, informerer Bjørnstad og legger til at Drammenicana-konseptet han i sin tid startet på Union også er hyret inn for å sørge for god stemning på etterpåfesten under festivalen.