Nyheter

Slik er Tore Opdal Hansen blitt hele verdens drammensordfører

Ordfører Tore O. Hansen (H) involverer seg gjerne personlig når han innimellom får tilbud om internasjonale og prominente gjester til Drammen. Det er jo ham de kommer for å besøke.

Bilde 1 av 3

Det vakte oppsikt da Drammens ordfører tirsdag etter pinse fikk besøk av et følge på rundt 30 internasjonalt ettertraktede ekspolitikere og lobbyister som deltar i fredsarbeid.

14 dager før besøket hadde Tore Opdal Hansen fått en telefon. Det var hans mangeårige venn Aamir Sheikh, som selv er Høyrepolitiker i Oslo, og som i likhet med Hansen har jobbet i sentralorganisasjonen med valgkamp. Nobelprisvinnerne Frederik Willem de Klerk (1993) og Lech Walesa (1983) var blant dem som var invitert til Oslo for å snakke om menneskerettigheter og trafficking, og i løpet av de fire dager lange oppholdet ble dermed middag og sightseeing i Drammen lagt inn som krydder.

– Aamir spurte om deltakerne på dette seminaret kunne få komme og besøke meg i Drammen, og det sa jeg ville vært veldig, veldig hyggelig. De var ute etter noe enten 11. el 12. juni – men 12. var det formannskapsmøte, så dermed ble det 11., sier Hansen.

Stiftelsen Dialog for fred, som var en av arrangørene, er stiftet av Sheikh, og har de tidligere statsministerne Kjell Magne Bondevik og Kåre Willoch som rådgivere.

Les også: Solkongen Fredrik 1.

Mer hast enn Mandela

Under middagen i Drammen hadde Hansen de Klerk til bords på den ene siden og en statsråd fra Bahrain på den andre. Det som gjorde mest inntrykk var å snakke med den tidligere sørafrikanske presidenten og visepresidenten om hans politiske virke, om verdier og holdninger, røper Hansen.

– Han er et imponerende menneske, rett og slett. Han fortalte om Nelson Mandela og dialogen dem imellom, hvor de samarbeidet veldig tett med målet om Mandelas frigivelse, da han satt i fengsel. Du kan si det som at de Klerk hadde litt mer hastverk enn Mandela, som etter så mange år ventet på at tiden skulle bli «riktig». de Klerk hadde en annen innfallsvinkel og sa: Vi diskuterer ikke dato, men jeg kan være med på å diskutere tidspunkt på døgnet. Jeg sa til ham at det måtte være tilfredsstillende å ha utrettet så mye grensesprengende gjennom sitt politiske lederskap, noe han måtte si seg enig i, forteller Hansen.

83-årige de Klerk var også opptatt av klimasaken, ettersom Sør-Afrika har store problemer med tørke. I tillegg viste han seg å ikke bare være en storpolitisk samtalepartner.

– Det blir til at man snakker om stort og smått, sier Hansen.

Les også: Haaning: – Det er ikke mulig å oppfylle det som står i Buskerudbypakke 2 uten bomring

Nettverk

Drammens ordfører gjennom fire perioder kaller seg heldig som gjennom årene har fått ta imot mange gjester, og trekker fram eks-president Pervez Musharraf og sønnen til Benazir Bhutto, også hun tidligere president i Pakistan.

Bakgrunnen for de uvanlig lite lokale visittene er verken ordførerrollen eller Drammens nærhet til Oslo, men Hansens egne nettverk, forklarer han.

– Jeg er en aktiv deltaker på veldig mye i Drammen, men også på flere arrangementer i Oslo. Og i mitt tidligere arbeid, har jeg truffet mange mennesker jeg har god kontakt med fremdeles, sier Hansen.

Han er selv personlig involvert i planleggingen av besøkene, også dette siste.

– Jeg tok kontakt med politiet og informerte, og de valgte å være til stede på bakgrunn av deltakerlista. Sikkerhetsvurderingen er det ikke vi som foretar, sier han.

Det var ordførerens sekretær og kommunalt eide Drammen kjøkken som sørget for at totalt de 34 middagsgjestene fikk servert laks til forrett, kalvestek med fløtegratinerte poteter og peppersaus, før is og jordbær til dessert på hvite duker i rådhusets storstue. Hansen opplyser at drikkevalget var begrenset til mineralvann. Arrangementer som dette tas over ordførerens representasjonsbudsjett.

Les også: Tore O. tar ikke gjenvalg

Ahmeds forbilde

Det var prominente gjester fra flere land med i delegasjonen. Ble det vurdert å be andre, fra bystyret eller representanter for lokale organisasjoner?

– Hvis det var slik at de besøkte Drammen kommune, ville det vært naturlig å sette opp en bredere delegasjon, svarer Hansen og utdyper at det hender flere involveres. Som da han hadde tidligere pakistansk høyesterettsdommer Aitzaz Ahsan, Pakistans tidligere innenriksminister på besøk.

– Jeg visste det ikke, men bystyrerepresentant Aisha Ahmed (Ap) hadde ham som politisk forbilde. Da jeg traff på henne i rådhuset spurte jeg om hun hadde lyst til å hilse på ham, og det viste det seg at det hadde hun, forklarer Hansen.

Slik ble den unge Ap-politikeren med på hele besøket, også den gangen med tur til Spiralen i tillegg til Union.

Aisha Ahmed (t.v.) (Ap) takket med glede ja til å delta da den pakistanske høyesterettsdommeren og tidligere statsministeren Aitzaz Ahsan besøkte Drammen og Spiralen. Da de Klerk og en kongolesisk dronning var på samme sted etter pinse fikk imidlertid ingen bystyremedlemmer være med.

På besøket etter pinse deltok imidlertid ingen fra andre bystyregrupper.

– Jeg så på det som et besøk med lave skuldre, om jeg kan si det på den måten. De kunne se på drammensturen som fritid, der det ikke ble stilt krav til dem på samme måte som om det var del av et program, sier ordføreren.

– Hva tror du de tar med seg når de reiser fra Drammen?

– Jeg forteller om ting som er litt spesielle, som at man overalt i Norge kan drikke vann rett fra krana - vi bruker bare vannet en gang. Det sto også Glitre på bordet, og jeg kunne fortelle at vann fra vårt eget vannverk var utgangspunktet. At nesten all elektrisk produksjon i Norge skjer med vannkraft, og at vi resirkulerer en så stor prosent av avfallet vårt, oppleves også som veldig annerledes, sier Hansen.

Les også: Paule: - Wessel-Berg orienterte meg ikke

–Deler kunnskap

Også den sammensatte befolkningen i Drammen er som regel et tema.

– Drammen er landets mest internasjonale by etter Oslo, og innbyggerne her har røtter i 150 land. Det er mange måter å være drammenser på, og respekt for diversitet er nødvendig. At vi jobber aktivt for å være en kommune for alle innbyggere, er kritisk viktig, trekker ordføreren fram og siterer litt på engelsk fra talemanuset.

Hvilken betydning har slike besøk for Drammen, etter ditt syn?

– Forhåpentlig har gjestene en positiv opplevelse av besøket og om de ikke husker alt, vil de også om noen år huske besøket i en mindre by utenfor Oslo som het Drammen. Vi har eksempler på samarbeid som oppstår, som med ved et tidligere besøk satt opp av den filippinske ambassaden. De var opptatt av hvordan vi håndterte avfall, og jeg koblet dem opp mot Lindum, som driver et veldig godt arbeid på høyt teknisk nivå, også etter norsk målestokk – de har mye kunnskap å dele. Senere ble jeg og en representant fra Lindum invitert til ambassadørens avskjedsselskap i Parkveien med under 20 deltagere og med Utenriksdepartementet som vertskap, forteller Hansen.

Les også: Dette kan ordføreren i Drammen nyte i sin nye klubb for menn

Malalas far i Drammen

Tore Opdal Hansen er på oppløpssiden av sin siste periode som ordfører i Drammen. Av de internasjonale gjestene han synes det har vært aller størst å møte gjennom disse årene av sin politiske karriere, står menneskerettsaktivist og fredsprisvinner i 2014 Malala Yousafzai i en særstilling. Hansen har møtt henne alle tre gangene hun har besøkt Norge, men da i Oslo. Hennes far Ziauddin Yousafzai har imidlertid vært ordførerens gjest i Drammen ved en anledning.

###

– Det som har gjort sterkest inntrykk, var møtet med Malala. Et ufattelig reflektert menneske som fengsler en enkel mann fra Drammen – i likhet med store statsledere over hele verden, oppsummerer Hansen. Han fikk æren av å ha den unge kvinnen til bords allerede året før hun fikk fredsprisen.

– Alt da var hun en ungdom som gjorde et uutslettelig inntrykk.

De Klerk i baksetet

Også møtet med de Klerk kommer høyt opp på ordførerens liste.

I Dagsavisens faste spalte Navn i nyhetene svarer en betydelig andel Nelson Mandela, når de blir spurt hvem de ville sittet fast i heisen med. Nå har du forsert Spiralen med de Klerk?

– Ja, jeg hadde statsråden fra Bahrain i passasjersetet og de Klerk i baksetet! ler Hansen, og forteller at det oppleves som veldig pussig for mange at han selv har plassen bak rattet.

– Det er pussig for en del utenlandske gjester, som er vant til at selv en ordfører har livvakter og sjåfør og stor stab rundt seg. Slik er det heldigvis ikke i Norge, slår han fast.

Et rikt internasjonalt liv

Da sønnen til Benazir Bhutto og en tidligere pakistansk statsminister var på besøk, ble ordførerens kjøring av egen bil et tema.

– Sikkerhetsvaktene var ikke så begeistret over at de skulle sitte på med meg. Men en diskusjon, som jeg ikke var en del av, konkluderte med at de satt på med meg!

Fellestrekket ved de mange møtene er at store profiler ikke nødvendigvis tar seg selv så høytidelig, oppsummerer Tore O. Hansen.

– De jeg treffer som gjør størst inntrykk, opplever jeg samtidig som veldig høflige, ydmyke og selvfølgelig veldig interessante å snakke med. De er folk som du kunne tenke deg å treffe flere ganger. Det er kjennetegnet, synes jeg, på folk som lever eller har levd et rikt internasjonalt liv, sier Hansen.

Neste år har han ikke lenger Drammen rådhus å invitere til. Men som fylkesordførerkandidat for Viken Høyre, krysser han fingrene for at det dukker opp nye sjanser.

– Da vil jeg ta med meg besøkene til Viken, sier Tore Opdal Hansen.

Ordfører Tore O. Hansen (H) har vært invitert alle tre gangene Nobels fredsprisvinner Malala har vært i Norge.  FOTO: PRIVAT

Les også: Derfor nektet ordfører Tore Opdal Hansen å erklære klimakrise

Mer fra Dagsavisen