Nyheter

Skylder ansatte mange millioner

ARBEIDSLIV: I Oslo har assistenter automatisk fått etterbetalt overtid. Andre steder må de kreve penger selv.

Drammensfirmaet Uloba leverer brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til handikappede over hele Norge. I 2011 avdekket Dagbladet at Uloba ikke fulgte arbeidsmiljøloven, og at assistentene ikke fikk den overtidsbetalingen de hadde krav på.

Etter avsløringen påla Arbeidstilsynet Uloba å endre praksis. Selskapet måtte begynne å gi assistentene overtidsbetalt etter ni timer istedenfor etter 11 timer.

Oslo kommune krevde at alle assistenter som Uloba hadde hatt arbeidsgiveransvar for i hovedstaden, automatisk skulle få etterbetalt penger. Nå har Uloba etterbetalt til sammen 16,6 millioner kroner. For assistenter andre steder, er det imidlertid ikke like enkelt. De må selv kreve penger av Uloba.

Har tatt lang tid

- Vi har prioritert å få ferdig Oslo først. Det har vært en veldig krevende jobb. Nå er det assistenter i andre kommuner vi har avtale med som står for tur, men de må selv melde sine krav, sier Hans Hjellemo, kommunikasjonsleder i Uloba.

- Hvorfor må disse assistentene selv kreve etterbetaling, mens det i Oslo har gått automatisk?

- Vi inngikk en enighet med Oslo kommune om at vi skulle etterbetale overtid ti år bakover i tid. I ettertid har det vist seg at Oslo kommune ikke hadde juridisk belegg for å kreve dette, svarer Hjellemo.

Uloba måtte hyre en arbeidsgruppe på ti personer for manuell gjennomgang av timelister. Det har ført til at nesten 1800 assistenter har fått etterbetalt i snitt 8.000-10.000 kroner hver.

- Allerede i oktober 2011 varslet vi samtlige assistenter i et eget brev om at de måtte fremme krav hvis de mente de hadde overtid til gode hos oss. De kravene behandler vi nå, forteller Hjellemo.

Han understreker at etterbetalingen som nå foretas er penger kommunene tidligere har fått tilbakeført som ubrukte lønnsmidler.

- I Oslo innebærer det at vi har brukt egen oppspart kapital, sier Hjellemo.

80 millioner

En revisjonsrapport Oslo kommune har fått laget, viser at Uloba kan skylde sine ansatte så mye som 80 millioner kroner. Oslo kommune krever at også assistenter i andre kommuner automatisk skal få etterbetalt.

Enkelte av kommunene i Vestregionen (Drammen, Lier, Øvre Eiker, Røyken, Hurum, Modum, Svelvik, Asker og Bærum) har krevd det samme. Det kommer ikke til å skje, ifølge Hjellemo:

- Vi erkjenner ansvar for at enkelte assistenter har fått for lite overtid. Og vi skal etterbetale overtidsgodtgjørelsen, men det innebærer at assistentene selv må fremme krav om det, sier han.

Hjellemo vet ikke hvor mange assistenter eller hvor mye penger det er snakk om.

silje.skiphamn@dagsavisen.no

Krever at Uloba rydder opp

Lier er blant kommunene som har krevd at Uloba ordner opp i overtidsrotet som har rammet assistentene. Rådmann Hans-Petter Christensen er ikke nådig i sin beskrivelse av handikapgiganten:

- Dette framstår som arrogant av Uloba. Det er de som har gjort feilen, og da kan de ikke kreve at den enkelte assistent rydder opp, sier han.

Lier kommune kjøpte i mange år BPA-tjenester av Uloba. Det tok slutt i 2012 etter en lang strid mellom kommunene i Vestregionen og Uloba. Christensen mener likevel at assistenter i Lier og andre kommuner i drammensregionen skal ha etterbetalt.

- Dette er et forhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, men det tilligger arbeidsgiver en særlig plikt til å sørge for at sånt er i orden. Det er neppe noen tvil om at dette er Ulobas ansvar, sier han.

Rådmannen erkjenner at Lier kommune har hatt for dårlig oversikt over arbeidsforholdene til de som har levert tjenestene kommunen har betalt for.

- Det har vi også tatt selvkritikk for. Samtidig har vi ikke hatt forutsetninger for å gå inn i disse forholdene. Vi har for eksempel ikke visst hvem som har jobbet som assistenter hos våre brukere, sier Christensen.

- Burde ikke kommunene ha kontroll på dette?

- Når Uloba, som en tilnærmet monopolist, har praktisert det slik de har, og kommunen har trodd at det har fungert som det skulle, har vi nok vært for lite flinke til å etterprøve ja, svarer Christensen.

Lier kommune vil nå rådføre seg med de andre kommunene i Vestregionen om hva de skal foreta seg overfor Uloba.

- Vi kommer ikke til å gi oss så lett, lover Christensen.

Mer fra Dagsavisen