Ronny Johnsen, daglig leder i Rett Fram Opplevelser, mener alle partier må gå sammen og gjøre en skikkelig innsats for de fattige barna i Drammen. – Det handler om å prioritere. Dropp å bruke penger på å ta opp og ned torgseilet hvert år, så har man en fin sum bare der, sier han. FOTO: SILJE S. SKIPHAMN

Skuffet over politikerne

– Jeg tror politikerne synes det er pinlig at vi har så mange fattige barn i Drammen, sier Ronny Johnsen.

17. mai serverte han gratis pølser til familier som ikke har råd til å unne seg noe ekstra. Johnsen er daglig leder i Rett Fram Opplevelser, som jobber for å gi barn og unge opplevelser de ellers ikke ville fått. Arbeidet er utelukkende finansiert av næringslivet.

I går skrev Dagsavisen Fremtiden at Drammen har fått dobbelt så mange fattige barn de fire siste årene. Høyres gruppeleder Johan Baumann sa det samme nå som han gjorde i 2011: – Vi har ikke gjort nok.

Det er Johnsen helt enig i:

– Jeg tror politikerne har et engasjement for fattige barn, men de vil helst ikke snakke om dem, sier Johnsen.

– Å være versting når det gjelder vekst i antall fattige, klaffer dårlig med å bygge et omdømme som skal lokke oslofolk til Strøtvet.

Indre byutvikling

Heller ikke daglig leder i Kirkens Bymisjon Drammen, Jon-Ivar Windstad, synes politikerne har vist nok handlekraft:

– Det er fint at Nav har fått et eget levekårsteam, og at vi har fått prosjekter som Leie til eie, men det blir for smått. Det er som å tette en demning med bare hendene, fastslår han.

– Er du skuffet over at politikerne ikke har gjort mer?

– Jeg har hatt store forhåpninger til dem. De er veldig handlekraftige når det gjelder byutvikling, da står det ikke på gjennomføringsevnen. Jeg tror de kan klare å få til en enorm indre byutvikling også hvis de bretter opp ermene, svarer Windstad.

Vant til nøden

Ifølge Drammen kommune fins det nå rundt 3.000 fattige barn i Drammen. Kirkens Bymisjon mener det reelle tallet er cirka 5.000. Windstad frykter at politikerne har begynt å bli vant til at tallet er så høyt.

– Nå har vi hørt 3.000 så lenge. Politikerne har langsomt vent seg til nøden i byen. Nå er det på tide at de gjør mer enn å bare bli overrasket og synes synd i, fastslår han.

Ronny Johnsen har gjemt en hilsen han fikk fra ordfører Tore Opdal Hansen (H) da Rett Fram åpnet i 2014. «Takk for den innsatsen du gjør», står det. Johnsen tviler ikke på at både ordføreren og resten av bystyret har et oppriktig engasjement for de fattige barna, men han tror ikke de vet hvor ille de faktisk har det.

– Dropp skisprinten

– Hverdagen for disse barna er så mye røffere enn politikerne aner. Mens de sliter med å finne løsninger, sitter ungene der uten pølse på 17. mai, vinterklær, ferie og fritidsaktiviteter, sier Johnsen.

– Nå må partiene gå sammen og gjøre noe med det! Dropp å bruke 1,5 millioner på skisprinten eller to millioner på skulpturer langs elva ett år, så kan vi hjelpe flere av ungene som ramler ut av det sosiale fellesskapet.

I mellomtida gjør Johnsen det lille han kan. Båtturer, opplevelsesdager på Tusenfryd og overnatting på hotell i Oslo er allerede under planlegging.