Navn i nyhetene

Skikongens venn

Knut Olaf Kals (53) er formann. «Skikongen Thorleif Haugs venner» ble nylig stiftet og i dag lyser det i vinduet på Haug-stua, under den nasjonale kampanjen «Lys i gamle hus».

12. desember 1934 døde Thorleif Haug, 40 år gammel. Nøyaktig 80 år senere ble venneforeningen stiftet.

Hvorfor har dere stiftet denne venneforeningen?

- Ikonet Thorleif Haug har støvet ned i et par generasjoner og det fortjener han ikke. Vi skal ikke glemme at han har vært den aller største skiløperen i verden. Mange har nok tenkt en del på å gjøre mer ut av Thorleif Haugs liv, mer enn bare skirennene. Men det har ikke skjedd noe. Vi vil bevare huset der oppe på Årkvisla og gjøre det til et levende sted, det er jo inngangen til både Finnemarka og Drammensmarka. Vi ønsker å revitalisere hele stedet og kalle det Thorleif Haugs friluftsarena. Jeg har dessuten alltid hatt adresse Vivelstad og er interessert i å ivareta historien. Glemmer man historien blir framtida vaklende. Det er dessuten viktig for folkesjela!

Hva skal foreningen gjøre?

- I første omgang sikre at Haug-stua står for all ettertid. Vi skal gjenskape hagen og området og bruker fagfolk som veiledere og rettesnor. Og så blir det mye dugnad. Allerede i vinter lager vi skileik og moro, og vi vil lage en kleskolleksjon, gjenskape klær Thorleif Haug hadde. Vi har brukt gamle fotografier for å se hvordan mønstre og søm var. Dette er noe foreningen etter hvert vil selge, en kommersiell greie for å fremme hans navn. Vi har også planer om å bygge et skimuseum, med flere av gutta fra gamle dager; Hans Bjørnastad, Gjøsslien-brødrene, Sigvart Egge og Eivind Børresen. Alle fra området rundt Årkvisla. Baker Børresen brant skia til sønnen flere ganger for han likte ikke at han trente og gikk på ski. Men Thorleif Haug gjemte skia til kameraten så han fikk trene likevel.

Haug var også opptatt av barneskileik?

- Ja, han hadde skifabrikk og delte ut ski til barn og unge i Lier og Drammen. Han var en sosialt engasjert og varm person som var opptatt av skiglede og natur for alle.

Hvordan kan man melde seg inn i foreningen?

- Vi er foreløpig på Facebook-siden «La oss bevare Thorleif Haugs barndomshjem for ettertiden». Vi oppfordrer forresten flere damer til å melde sin interesse.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Profeten» av Kahlil Gibran.

Hva gjør deg lykkelig?

- Hvis jeg greier å tenne en entusiasme hos medmennesker, og få dem til å være åpne og spontant oppriktig og få til å samles om et felles fokus.

Hvem er din barndomshelt?

- Oddvar Brå.

Og hvor var du da han brakk staven?

- Hjemme, foran TV!

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg jobber med å strukturere bruken av tida. Men det er ikke noe stress.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Tar meg en tur på skauen og hører på pippipen og nyter øyeblikket.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

- Det måtte være et markeringstog, på Karl Johan eller over bybrua i Drammen hvor vi fikk opp Thorleif Haugs navn og vise hva han sto for.

Er det noe du angrer på?

- I dag ville jeg nok valgt en annen studieretning, psykologi eller teologi.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Sopran Bodil Victoria Arnesen, hun synger velsignelsen hver søndag på NRK.

Mer fra Dagsavisen